r
Nosalty Logó

Könnyű nyári paradicsomos húsgombóc

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
Könnyű nyári paradicsomos húsgombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A mártáshoz

A gombócokhoz

Összesen 320 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A mártáshoz

A gombócokhoz

Összesen 1598 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A mártáshoz

A gombócokhoz

Összesen 93 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    844.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    372 mg
  • Nátrium
    202 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    265.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    308 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    1844 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    25207 micro
  • Lut-zea
    1163 micro
Összesen 320 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    157 g

Zsír

  • Összesen
    27.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    515 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4222.3 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    570 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    576 mg
  • Foszfor
    1858 mg
  • Nátrium
    1010 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    200.1 g
  • Cukor
    78 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    1325.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    893 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    272 mg
  • D vitamin:
    80 micro
  • K vitamin:
    1541 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    62 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    333 micro
  • Kolin:
    677 mg
  • Retinol - A vitamin:
    122 micro
  • α-karotin
    116 micro
  • β-karotin
    9220 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    126036 micro
  • Lut-zea
    5816 micro
Összesen 1598 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    241 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    88 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    526 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    7194 micro
  • Lut-zea
    332 micro
Összesen 93 kcal

Hozzávalók

A mártáshoz

A gombócokhoz

Elkészítés

A mártáshoz

  1. A vöröshagymákat megtisztítjuk, majd nagyon finomra vágjuk. Kevés olívaolajon vagy kókuszolajon megdinszteljük, kicsit rápirítunk, majd levesszük a tűzről. A hagyma egyik felét kivesszük egy kis tálba, a másik felét a főzőedényben/öntöttvas serpenyőben hagyjuk, hozzákeverünk 1 teáskanál őrölt pirospaprikát. Ha szépen összefőtt a hagymás fűszerpaprika (pár perc gyakori kevergetés mellett), öntsük fel fél deciliter vízzel. Tegyük vissza a hőforrásunkra, majd főzzük össze addig, amíg a víz el nem párolog és össze nem sűrűsödik.
  2. Mehetnek bele a fűszerek: só, bors, babérlevél, lestyán, petrezselyem.
  3. Öntsük hozzá a sűrített paradicsomot, majd ha ragaszkodunk a cukorhoz (én kihagytam, mert szeretem a paradicsom édes-savanyú ízét) adjunk hozzá egy keveset (nagyjából 1 evőkanálnyit).
  4. Ezután mehet hozzá a hámozott egész paradicsomkonzerv is: egy krumplinyomó segítségével törjük hozzá a nagyobb paradicsomdarabokat, majd keverjük össze.

A gombócokhoz

  1. A bulgurt egy finom szitán/szűrőn átmossuk, majd egy főzőedénybe tesszük, felöntjük dupla mennyiségű vízzel, picit sózzuk, majd félkészre főzzük. Ne főzzük puhára, hiszen a gombócban is főni fog.
  2. A darált pulykahúst egy keverőtálba tesszük, hozzáütünk egy tojást, beletesszük a félretett pirított hagyma másik felét, a finomra vágott (vagy zúzott) fokhagymát, fűszerezzük sóval, borssal, egy teáskanál fűszerpaprikával, finomra vágott friss petrezselyemmel. Végül a kihűlt bulgurt is hozzáadjuk, alaposan összekeverjük. El is készültünk a gombócok alapjával.
  3. Az alaposan összedolgozott alapot tetszőleges, de nagyjából egyenlő méretű gombócokká formázzuk és a szósszal teli főzőedénybe sorakoztatjuk őket.
  4. Ha megtelt az edény a gomcókkal (nekem nagyjából 20 db gombóc került bele), öntsük fel a paradicsommártásos, gombócok edényt annyi vízzel, hogy ellepje a gombócokat. Alacsony lángon, 45-50 perc alatt főzzük puhára a gombócokat, a felesleges vizet pedig hagyjuk elpárologni a szószból.
  5. Kóstoljuk (ha kell még fűszerezzük), majd tálaljuk friss petrezselyemmel megszórva. Önmagában friss kenyérrel, vagy enyhén sós, főtt burgonyával tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 201
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 57
  • Össznézettség: 9735
  • Feltöltés dátuma: 2022. július 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Könnyű nyári paradicsomos húsgombóc
Hering András 166 recept

Tudom, tudom. A klasszikus paradicsomos húsgombóc sertéshúsból és sok cukorral készül, én viszont a kánikulanapok alatt gondolni sem tudok a gyomromnak (is) megterhelő ételekre. Így fogtam ezt a nagy (menzás) kedvencet, újragondolva pedig darált sertéshús helyett pulykából, rizs helyett pedig bulgurral gyúrtam gombócokat, a cukrot pedig olyan messzire elhagytam a mártásból, hogy önmagában is élvezhessem a paradicsom édes-savanyú ízeit. Nyugi, a főtt krumpli örök.

Hozzávalók

A mártáshoz

A gombócokhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?