
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
A tésztához:
-
250 g mazsola
-
75 g mandula
-
100 ml rum
-
500 g finomliszt
-
1 csipet só
-
50 g cukor
-
2 tk fahéj
-
125 ml tej
-
42 g friss élesztő
-
60 g marcipán
-
2 ek amarettó
-
200 g vaj
-
125 g porcukor
Kenéshez, szóráshoz:
645
Kalória
7.6g
Fehérje
87.3g
Szénhidrátok
28.7g
Zsír
23.7g
Víz
62.7g
Koleszterin
3.3g
Rost
50.5g
Cukor
- 5% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához:
-
21g mazsola62 kcal
-
40 kcal
-
6g mandula37 kcal
-
8g rum19 kcal
-
42g finomliszt152 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
10g tej6 kcal
-
4 kcal
-
5g marcipán23 kcal
-
1g amarettó4 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
10g porcukor40 kcal
Kenéshez, szóráshoz:
Összesen
645
kcal
- 5% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához:
-
250g mazsola748 kcal
-
483 kcal
-
75g mandula443 kcal
-
100g rum231 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
125g tej70 kcal
-
42g friss élesztő44 kcal
-
60g marcipán277 kcal
-
16g amarettó54 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
125g porcukor484 kcal
Kenéshez, szóráshoz:
Összesen
7745
kcal
- 5% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához:
-
12.9g mazsola38 kcal
-
25 kcal
-
3.9g mandula23 kcal
-
5.1g rum12 kcal
-
25.7g finomliszt94 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.6g cukor10 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6.4g tej4 kcal
-
2.2g friss élesztő2 kcal
-
3.1g marcipán14 kcal
-
0.8g amarettó3 kcal
-
10.3g vaj74 kcal
-
6.4g porcukor25 kcal
Kenéshez, szóráshoz:
Összesen
399
kcal
- 5% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 28.7 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 255.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 87.3 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 23.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 200 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 196 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Összesen
645
kcal
- 5% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 90.9 g
Zsír
-
Összesen 344.9 g
-
Telített zsírsav 183 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 108 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 753 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3065 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 183 mg
-
Kálcium 671 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 431 mg
-
Foszfor 1384 mg
-
Nátrium 361 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1047.4 g
-
Cukor 606 mg
-
Élelmi rost 40 mg
Víz
-
Összesen 283.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2396 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 519 micro
-
Kolin: 201 mg
-
Retinol - A vitamin: 2349 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 570 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 107 micro
Összesen
7745
kcal
- 5% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 17.7 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 157.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.9 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 14.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
399
kcal
Elkészítés
A tésztához:
- A mazsolát forró vízzel átmossuk, szárazra itatjuk, egy jól záródó edénybe tesszük, hozzáadjuk a narancshéjat és a mandulát, ráöntjük a rumot, és lefedve kb. 8 órát állni hagyjuk.
- A lisztet elkeverjük a sóval, cukorral, fahéjjal, közepébe egy mélyedést nyomunk. A mélyedésbe öntjük a langyosra melegített tejet, és belemorzsoljuk az élesztőt.
- A tejet és élesztőt összekeverjük, és letakarva, meleg helyen kb. 15 percig hagyjuk kelni.
- A vajat a porcukorral krémesre keverjük. A marcipánt lereszeljük, az amarettóval simára keverjük, majd a cukros vajhoz keverjük.
- A lisztet elkeverjük az élesztős tejjel, majd hozzáadjuk a marcipános vajat, a rumos gyümölcsöket, és sima tésztává dolgozzuk.
- Letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
- A tésztából ujjnyi vastagságú rudakat sodrunk, majd kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. Az aprósüteményt sütőpapírral bélelt tepsikbe rakjuk, letakarva kb. 10 percig hagyjuk kelni.
- Betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 12-15 perc alatt megsütjük.
- A vajat felolvasztjuk. A forró aprósüteményeket megforgatjuk a vajban, majd a porcukorral megszórjuk. Hűlni hagyjuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 40 perc
- Sütés ideje: 15 perc
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
Stollen praliné alakban. Az aprósüteményeket jól záródó dobozban hagyjuk állni kb. 2 hétig, hogy az ízek összeérjenek.