Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spenótos zabpehely lágy tükörtojással

Spenótos zabpehely lágy tükörtojással
Spenótos zabpehely lágy tükörtojással
55 perc / előkészület: 30 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rájöttem, a fogyókúra akkor hasznos, ha életmódváltással kötjük egybe. Hiszen hiába diétázunk, ha ugyanazt esszük később, amitől előtte meghíztunk. Akkor semmit sem csináltunk (sőt). Három lépés előre, kettő vissza, négy előre....stb, a kilók meg jönnek fel egyre jobban. Persze mozgás is kell mellé. Igen-igen.
Szóval életmódváltás, mert az evést élvezzük, tehát legyen finom, és legyen egészséges is, mert nem csak karcsúnak kell lenni, hanem egészségesnek is. Az ételünk legyen a tápláléka a testünknek. Ne csak a gyomrunkat tömjük meg.
Ezért a paleolit étrendet szúrtam ki magamnak. Gondoltam szépen lassan áttérek, így lesz fogyás is, egészség is és finoman is lehet.
Hadat üzentem a súlyfeleslegnek és a civilizációs betegségeknek!
Első főételem saját kútfőből, de mivel egyszerű, más is rájöhetett magától: spenótos zabpehely zsemle és tej nélkül. Kiváncsi voltam, és meglepően finom volt. Igen, tej nélkül is. Egyáltalán nem hiányzott belőle.
Érdemes kerülni a hidrogénezett napraforgó olajat a transzzsírok miatt, és mert csak omega6 van benne, és az úgy nem a legjobb. Jó a lenolaj, a repce.
Nagyon fogyizók ne süssék a tojást, hanem főzzék.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Lehet hozzá enni egy kis finom házi rozsos kenyérből készült fokhagymás pirítóst is. (Bár az már nem paleo)
A zabnak igen magas a rosttartalma, így segíti az emésztést, és sok hasznos nyomelemet, vitamint tartalmaz (pl. a B vitaminok, ). Gazdag kálciumban, ami szintén jót tesz a csontritkulás orvoslásában. Kalóriatartalma is előnyösebb a kukoricánál, krumplinál és rizsnél.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kis lábosba feltesszük a zabpelyhet a vízzel főni. (Azért nem írtam konkrét mennyiséget, mert ha elfő, úgyis kell hozzá adagolni, keverhetőnek kell lennie, el sem lehet rontani.) Szóval főzés közben időnként kevergetni is kell. Legyen picit latyakos. Ha fehéres, ragacsos állaga lesz, akkor hamarosan jó. (kb. 15-20 perc)
  2. Amikor megfőtt a zabpehely (fehéres, krémes, latyakos), beletesszük a spenótot. Ha frissen csináljuk, akkor nem tudom, pontosan mennyi spenót legyen, de mire összepároldóik, úgy kb. 1 dl legyen. Ízlés szerint nyugodtan lehet, ez is elronhatatlan. Beletesszük a fokhagymát is, kis sót (ami minél kevesebb, annál egészségesebb).
  3. Ízlés szerint tehetünk bele egy kis borsot is, ha fűszeresebbre akarjuk. Már kész is.
  4. Kevéske olajon (lehetőleg ne napraforgó) vagy zsíron süssük meg a tojásokat lágyra, a sárgája folyjon. Nekem 2 db/fő kellett. A sárgája akkor lesz folyós, ha hirtelen sütjük a tojást, fedő alatt, magasabb hőfokon (bár ez az olajnak nem a legjobb, de az olíva jobban bírja a magas hőfokot), így a fehérje megsül a sárgája pedig finom folyós marad és összekeveredik majd a spenótunkkal.
  5. Tálaljuk, és fogyasztjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 23 907
elküldve: 9
receptkönyvben: 458
elkészítve: 26/37
Facebookon megjelent: -

szakács

Marcsi

Mióta szakács: 2010.07.13.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

reform spenót, spenót másképpen

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Sat, 2015-05-23 14:06

Erdekes ragacsos allagu lett a zabpehelytol, mi inkabb ugy szoktuk meg, hogy levesesebb, de az ize nagyon jo es nem kellett meg egy edenyt mosatlanitani a rantas miatt. Koszonom a receptet, biztos, hogy maskor is el fogom kesziteni igy.

Akabelle
Akabelle / Akabelle Fri, 2015-03-13 15:39

Elfogyott a tej, de kifagyott a spenót, mit tegyek? Szerencsére rábukkantam a receptedre, könnyű volt, ízlett, máskor is sort kerítek az elkészítésére! Köszönöm!

mahler73
mahler73 Mon, 2015-01-12 20:33

Ahány ház annyi szokás:) Soha nem csináltuk zsemlével, mikor anyósomnál először így láttam elhűltem és nem szeretem úgy! Ezt még nem próbáltam, de lehet ,hogy finom. Azért a tejszínes és teljesen turmixolt marad Nálam a befutó:) Jó főzőcskélést MIndenkinek!!

bandikka
bandikka Fri, 2014-08-08 14:14

Kedves Marcsi, Köszönöm a finom spenótötletet. Így a spenót egy igazán laktató étellé vált. Én a fűszerezéshez szerecseindiót is használtam, nem tett benne kárt:) Üdvözlettel: bandikka

witch
witch / witch Sun, 2014-02-16 16:56

Bocs, hogy belekotyogok, de en mindig tejjel keszitem a spenotot. Horvath Ilona szakacskonyvebol ered az okoskodasom, szerinte a spenotban levo oxalsavnak kalcium karosito hatasa van es ezt ellensulyozzuk a tejjel, de tejszint is lehet hasznalni. Amugy nagyon tetszik a recept, feltetlen kiprobalom, mert en mar mindenhez zabpelyhet hasznalok, amihez csak lehet. Igy meg a parom is megeszi peldaul a fasirtba zsemle vagy kenyer helyett ez van, rakott eteleknel rizs helyett, ledaralva meg a majgombocba is kerul belole. Szoval teljesen lo vagyok es nem csak a kinaiak szerint, hehe. :o)
udv:witch

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Mon, 2014-07-07 15:35

Köszi a hozzászólást, örülök, hogy megosztottad velünk :-)
Lehet, hogy így van, ahogy írod, de vannak tejcukor és tejfehérje allergiások, ők nem fogyaszthatnak tejtermékeket. Ez viszont tej nélkül is finom. Egyébként ha aggódik valaki a kalcium miatt, szezámmaggal is tudja pótolni, sőt még a magnéziumot is, az meg úgyis kell a kalciumhoz, meg a D-hez is. Én nem aggódom :-)

zsuska
zsuska Fri, 2013-12-13 17:21

Imádom a spenótot, de bevallom azért nem készítem gyakrabban, mert nálunk a családi hagyományok szerint ezt zsömlével kell készíteni...nem is igen tudtam másképpen, de ez a recept most új távlatokat nyitott..KIPRÓBÁLOM!! :) Köszi

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Sat, 2013-12-14 11:07

Kedves Zsuzska!

Örülök, hogy ízlett. Igen, ez a recept pont azért jó, mert zsemle nélkül is finom. Azt hittem tej nélkül nem lehet finom spenótot készíteni, de nekem az sem hiányzott belőle. :-)

rozsa1958
rozsa1958 Tue, 2013-01-22 19:59

Én már régóta kókusz zsirt használok az ételek elkészitéséhez ami rendkivül egészséges és ugyanúgy lehet vele dolgozni mint a normál olajokkal.

LReka
LReka Fri, 2012-10-26 19:44

Sok-sok ételt főztem már a Nosalty-tól, de most először ragadok billentyűzetet, hogy hozzászóljak egy recepthez.
Ez egy egészen elképesztően jó recept!

Ma spenótot készítettem, én csak egy kis fokhagymával, borssal és sóval simán megszoktam főzni. Most nem kaptam pürét, csak apróra vágott spenótot, és talán ezért hiába főztem, fűízű lett. Erre agresszívan nekiálltam sózni. El is sóztam jó alaposan.
Gondoltam valami tésztával még ehető, ezért néztem fel ide. Leesett az állam, amikor megláttam ezt az egyszerű/nagyszerű receptet! Pont porosodott a konyhaszekrényben egy üveg zabpehely... isteni lett! Ezentúl én alapból így készítem a spenótot!:)

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Fri, 2012-10-26 21:28

Kedves LReka!

Boldog vagyok, köszönöm, mert tényleg saját kútfőből készítettem.

Üdv
Marcsi

Katalin65
Katalin / Katalin65 Sat, 2012-10-06 16:09

Marcsi! Örülök, hogy ilyen sokan követik a példát! Én mostanában mindig zabpehellyel készítem, és van hogy variálom. Ha hallal csinálom, akkor egy kis vöröshagymát is dinsztelek alá, és így készítem a spenótot. Tepsibe teszem a halat, ráöntöm a zöld cuccot, ha van, teszek rá reszelt sajtot is! Mennyei kaja!!!! :))

monduk
monduk Fri, 2012-08-17 18:51

Kedves Marcsi!
Én már másodszor készítem el ezt a gyorsan elkészíthető, egészséges étket.
A családomnak felettébb ízlik,akár tükörtojással a leírtak szerint,de most bundás kenyérrel
került asztalra,mégpedig Béres Alexandra zabpehely lisztből készült bucija lett bundázva,(én sütöttem)
és így is nagyon finom volt és reform maradt.Köszönöm Neked az ötletet nagyszerűnek tartom,
és kérlek ,ha van még ilyen kiváló ötleted,oszd meg velünk Köszönettel Kata

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Fri, 2012-08-17 22:09

Szia Kata!

Köszönöm, hogy megírtad. Örülök, hogy ízlett, érdemes volt megosztani :-)
Marcsi

Hobbigilda
Hobbigilda Sat, 2012-02-18 16:39

Szia Marcsi,
ez egy egyszerűen elkészíthető de nagyszerű étek :) Nagyon ízlett, köszi! HG

Skorpió
Skorpió / Skorpió Tue, 2011-08-30 14:37

Kedves Marcsi!

Bár nem diétázunk paleolit szerint, de megtetszett ez a zabpelyhes megoldás. Ma ebédre elkészítettük ezt a finomságot! Nekünk nagyon ízlett (mi azért tripla mennyíségű folyadékkal készítettük, mert hígabban szeretjük, de a recept úgy jó ahogy van)
Valószínű, hogy ezentúl inkább így készítjük, és nem zsemlével.
Köszi a receptet!

Üdv: Skorpió

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Sat, 2012-02-18 18:35

Szia Skorpió!

Köszönöm, hogy megosztottad velünk a véleményedet és örülök, hogy belevágtál az elkészítésébe és pláne hogy még ízlett is!
Váljon egészségetekre! :-)

Üdv
Marcsi

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Tue, 2011-08-30 14:58

Köszönöm! Nagy népszerűséget nem vártam ettől a recepttől, de így még jobban örülök, hogy ízlett és hogy megosztottad. Szerintem is finom.

396
zabpehely 100 g
spenót 45 dkg
víz 3 dl
fokhagyma 2 gerezd
0 ízlés szerint
tojás 4 db
olívaolaj 1.5 teáskanál
bors 0 ízlés szerint