Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spenót bundás kenyérrel

Spenót bundás kenyérrel
Spenót bundás kenyérrel
35 perc / előkészület: 5 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kevés olyan embert ismerek, aki a spenótot és a sóskát egyaránt és egyformán szereti. Talán nem is létezik ilyen. Részemről abszolút sóskapárti voltam, míg meg nem kóstoltam a spenótot az alább elkészített módon. Ezt a receptet bátran ajánlom mindenkinek, aki megkísérel a gyermekkorban beivódott „pfuj spenót” előítéletétől megszabadulni.

hozzávalók / 4 adag

A spenóthoz

A bundáskenyérhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A spenótlevelek szárát lecsipkedjük, a leveleket alaposan megmossuk.
  2. Sós, forrásban lévő vízben 10 perc alatt megfőzzük, majd lecsöpögtetjük róla a vizet és apróra összevagdossuk. A tej felével felöntjük, beletesszük a zúzott fokhagymát, 10 percig főzzük, aztán berántjuk. (Rántás készítése: lisztet világosbarnára pirítjuk az olajon, a maradék hideg tejjel felengedjük.)
  3. A bundás kenyérhez 2 tojást 1 dl tejjel lazán felverünk, sózzuk, beleforgatjuk a kenyérszeleteket és forró olajban kisütjük.

  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 46 803
elküldve: 3
receptkönyvben: 370
elkészítve: 21/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

spenótfőzelék, főzelék spenótból

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

malmsteen11
malmsteen11 Mon, 2015-01-05 18:27

nyami! látom nem spenótpüréből készítetted. Legjobb párosítás a bundáskenyérrel. Én a sóskát is szeretem, de ha választani kell akkor a spenót

Jada
Jada Mon, 2012-09-10 10:28

Imádom a sóskát is, spenótot is. Bár én 'light'-osabban csinálom, liszt helyett étkezési keményítővel, nincs mellékíze és szerintem így is isteni! Amúgy szuper recept!

cristin
cristin Mon, 2012-04-23 16:26

Imádom a sóskát és a spenótot is ! Anyukám mindig zölden készítette, és egyszer vendégségben kínáltak egy hasonló "külsejű" spenóttal, tehát ilyen világos színű volt, mint Petráé. Nagyon ízlett , de nem tudtam, hogyan készül. Tegnap szedtem le a "kertből" (valójában, csak üvegház:) a spenótot és elkezdtem spenót receptek után kutatni. Kép alapján bukkantam rá erre! Fél óra múlva már ettem is csirkemellel, nagyon - nagyon fini.

Egy hozzászóló írja, hogy szerinte ez nem spenót, hanem fehérszósz spenóttal....
Nem tudom, milyen a fehérszósz spenóttal, de szerintem ez spenót lett úgy, ahogy kell. :)

Corra
Corra Sat, 2012-09-22 18:29

fehér szósz spenóttal..... igen, gyakorlatilag az, mint ahogy a hagyományos recept ennyi erővel lehetne "zsemle vízben fokhagymával és spenótpéppel":)

Én is így készítem egyébknt a spenótot évek óta, csak néha még főzőtejszínnel teszem krémesebbé és szerecsendiót szoktam reszelni bele, de ilyen formában szerintem mindenképp nagyon finom. A lényeg, hogy leveles spenótból, ne az olajzöld pépből készüljön (mondjuk én azt is szeretem, de így sokkal gusztusosabb, ízlésesebb szerintem:)

Mindnekinek csak ajánlani tudom. És a bundáskenyérnél nincs jobb feltét rá!

Corra
Corra Sun, 2012-09-23 16:24

Pont olyanra kell csinálni, ahogyan a család szereti, nem?:)

livianemeth
livianemeth Mon, 2011-05-23 18:41

Elkészítettem és nagyon finom lett. Nekem + egy evőkanál ecet tette tökéletessé.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-03-07 00:25

Kedves vitamin 56, most olvasom a gyomorfájást, nagyon kellemetlen lehetett - azt ajánlanám, hogy főtt tört krumplival szelidítse a spenót főzeléket. Mi mindíg így készítjük, és még a finnyás gyerekek is szeretik. Krémes kellemes ízű villával ehető főzeléket kapunk.

A főtt spenótot turmixben kicsit felaprózzuk, beleteszzük a tört krumplival együtt a rántásba. Kevés tejjel kevergetve felfőzzük. Le kell fedni mert nagyon pöfögni szokott ahogy sűrűsödik. Ilyenkor lehet belekavarni még egy deciliter tejet mert túl sűrű kezd lenni. Ezt többször lehet ismételgetni, óvatosan, hogy ne legyen túl híg.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-03-07 00:02

A bundás kenyér sokkal "bundásabb" lesz, ha nem teszünk tejet a tojásba. Kicsit állni hagyjuk, forgatjuk a kenyér szeleteket a sóval felvert tojásban, így szépen beissza a kenyér a tojást és a sütés közben picit felpuffad. Isteni tojás íze lesz.

vitamin51
vitamin51 Sat, 2011-03-05 12:16

Én tegnap vacsorára készítettem spenótot. Mivel ebben az időszakban csak mirelitben kapható, azt készítettem el. Én is berántottam nagyon kevés liszttel és egyetlen gerezd fokhagymával, viszont nem készítettem hozzá bundás kenyeret, mert túlzásnak tartottam vacsorára azzal fogyasztani. Meg akartam kímélni a gyomrom attól, hogy esetleg megfeküdje az étel, ezért még feltétet sem tettem rá, ami nálunk tükörtojás szokott lenne. Ennek ellenére kb. egy óra múlva olyan rosszul lettem, hogy azt hittem kinyuvadok, álmomban nem gondoltam volna, hogy a spenót nehéz étel :-( Mivel semmi mást nem ettem spenóton kívül, csak arra tudok gondolni, hogy nehéznek bizonyult. Sajnos most egy időre elvette a kedvem tőle, pedig nagyon szerettem, legalábbis eddig. Az biztos, hogy bundás kenyérrel vagy tükörtojással, akár rántva, akár habarva fenséges eledel!!!

aszfaltvirág
aszfaltvirág Tue, 2012-01-10 14:52

Szia. Ne haragudj hogy zavarok, de ha lehetöséges van rá, vizsgáltasd meg magad, hogy nincs e epeköved. Ugyanis az reagál a spenótra és más zöld ételekre is. Azon kivül esetleg hagymára, gombára, tojásra és zsíros ételre.
Üdv. aszfaltvirág

vitamin51
vitamin51 Tue, 2012-01-10 16:06

Kedves aszfaltvirág, nagyon köszönöm a válaszod. Sajnos szinte állandó ellenőrzés alatt vagyok, mert refluxom van, és a sav miatt folyamatos gyulladásos állapotban van mindenem. Ennek ellenére még soha nem tapasztaltam, hogy a spenót ilyen rosszullétet okozott volna. Valószínű, hogy úgy minden együtt, fokhagyma stb. na meg az, hogy vacsorára fogyasztottam, okozhatta a rosszullétet. Azóta tényleg nem ettem újra, de lassan be fogom iktatni valamikorra, mert hát szeretem. Kíváncsi leszek, hogy lesznek-e újra panaszaim, ha igen, akkor valószínű úgy lesz ahogy írod, a reflux mellé még egy kis epebaj, na akkor csak nézegethetem a nosaltyt de enni szinte semmit sem ehetek. Még egyszer köszönet és további szép napot! vitamin51

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-09-04 10:35

"Ezt a receptet bátran ajánlom mindenkinek, aki megkísérel a gyermekkorban beivódott „pfuj spenót” előítéletétől megszabadulni." Pont ez a lényeg benne, hogy a nem hagyományos kinézet, a megszokott alapanyagokból.
Még egy utolsó gondolat persze nem kötekedésképpen. A habarásban is van liszt. Ha nincs, akkor az csak dúsítás egy kis tejföllel.

Köszi ezt az alternatívát Petra! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-03-17 17:16

Tök jó, csak ez nem spenót, hanem fehérszósz spenóttal :P

kisagnes
kisagnes Sat, 2010-03-13 21:30

Nem csinálok rántást, maximum habarást, mert a liszt hizlal, és úgyis kenyérrel esszük a spenótot, ne legyen dupla szénhidrát. Botmixerrel pürésítem. Glutén allergiásoknak is így jó, Finom ám. Kevés sót használok, sok zöld fűszert.

petra
Petra / petra Wed, 2008-11-19 10:02

köszönöm az ötleteket!
ahány ház, annyiféle spenótkészítési szokás:-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2008-11-18 19:04

Én először rántást csinálok, óvatosan megkapatom benne a zúzott fokhagymát pirospaprikával megszórom, bele az előre megfőzött spenótot, egy vízbe áztatott és kinyomott zsemlét egy egész tojást és tejet összeturmixolok, ezzel öntöm fel a spenótot. Nem marad ilyen fehér, és olyan az állaga, hogy villával lehet enni /tehát nem folyós/. A kenyeret vékonyra vágom, megkenem kockasajttal, összenyomom, úgy bundázom a tojásba és sütöm, nagyon finom!

737
spenót 500 g
tej 8 dl
fokhagyma 2 gerezd
finomliszt 3 evőkanál
napraforgó olaj 4 ek
0 ízlés szerint
rozskenyér 10 dkg
tojás 2 db
tej 1 dl
napraforgó olaj 2 dl