r
Nosalty Logó

Spenótos-halas lusta rakott krumpli

P.
Spenótos-halas lusta rakott krumpli
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A rakott krumplihoz

A besamelmártáshoz

520
Kalória
39.5g
Fehérje
36.2g
Szénhidrát
24.2g
Zsír
281.5g
Víz
128g
Koleszterin
4.6g
Élelmi rost
4.9g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A rakott krumplihoz

A besamelmártáshoz

Összesen 520 kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A rakott krumplihoz

A besamelmártáshoz

Összesen 3119 kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A rakott krumplihoz

A besamelmártáshoz

Összesen 98 kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    39.5 g

Zsír

  • Összesen
    24.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    128 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1386 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    407 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    442 mg
  • Nátrium
    343 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    36.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    281.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    534 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    46 mg
  • D vitamin:
    152 micro
  • K vitamin:
    354 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    197 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    194 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4083 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8796 micro
Összesen 520 kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    236.9 g

Zsír

  • Összesen
    145.2 g
  • Telített zsírsav
    83 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    768 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8315.7 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    351 mg
  • Kálcium
    2444 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    771 mg
  • Foszfor
    2651 mg
  • Nátrium
    2056 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    217 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    1688.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3203 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    14 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    273 mg
  • D vitamin:
    910 micro
  • K vitamin:
    2122 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1181 micro
  • Kolin:
    527 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1163 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24497 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52776 micro
Összesen 3119 kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    264.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    53.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    102 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    68 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    779 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1679 micro
Összesen 98 kcal

Elkészítés

A rakott krumplihoz

  1. Megpucoljuk a burgonyát és tepsibe szeleteljük fél centi vastagra vágva. Annyi burgonyát pucoljunk, hogy a tepsi alját 2-4 centi vastagon fedje. Locsoljuk meg (olíva)olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd öntsünk alá kb. egy dl vizet. Fedjük le alufóliával és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük/ pároljuk meg.
  2. Közben készítsük el a többit. A spenótot (ha mirelit) olvasszuk és jól nyomkodjuk ki. Olajon fonnyasszuk meg a hagymát, amikor kész dobjuk rá pár másodpercre a fokhagymát. Jöhet a spenót. Forgassuk össze, majd szórjuk meg szerecsendióval. Tegyük félre hűlni.
  3. Készítsük el a besamelt. Olvasszuk meg a vajat, forrósítsuk benne habosra a lisztet, de ne pirítsuk, majd FORRÓ tejjel öntsük fel és kevergetve főzzük sűrűre. Fűszerezzük, és jól sózzuk - jobban, mint kívánnánk -, mert ez adja majd a sós íz jó részét az ételhez.
  4. Vegyük ki a burgonyát a sütőből, halmozzuk rá a spenótot, fektessük rá a halfiléket (az enyém még ekkor is jeges volt), majd öntsük nyakon a szósszal. Szórjuk meg reszelt sajttal, toljuk vissza a sütőbeés addig süssük, amíg a sajt szép piros nem lesz. (Kb. fél óra.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 38x30

Azért nem szeretek rakott krumplit készíteni, mert számomra értelmetlenül sok időt vesz el a krumpli előre történő főzése, pucolása, karikázása. Aztán amióta egy szakácstársunk adta a rendkívül egyszerű ötletet, azóta gyakrabban készül lusta módon. Ehhez jött a spenót ötlete, amit már Andicska is elkészített kicsit más olvasatban és összeállt ez az étel. Ötletszinten mindenképpen fúziósnak tekinthető, élvezeti- és tápanyagértéke igen magas. Jó szívvel, bátran fogyasztható. Külön Katának: besamel helyett vegyél tejfölt, ízesítsd jól sóval, borssal, szerecsennel, 1 gerezd törött fokhagymával és ezt öntsd rá.

További receptek

Sütőtökös rizottó kacsamellel

Ősszel egyértelműen a sütőtök a sláger, így ezt most egy önmagában is lélekmelengető rizottóba csempésztük. Kacsamellett sütöttünk hozzá, de magában is vagy egy kis baconnel is ...

Vénusz

Rakott újburgonya

Formabontó rakott krumpli az alábbi, mégis ugyanolyan komfortos és házias, mint az eredeti verzió. Használjunk hozzá zsenge újburgonyát, ízes kolbászt és tojást, a tálaláshoz pedig ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...