Tilápia

Tilápia

Leírás

Tilápia alatt ne csak egyfajta halra gondoljunk, hanem kb. ezerre, mert napjainkban a tilápia név alatt kb. ennyi halfajt foglalunk össze. A tilápia halak a szivárványos sügérek családjába tartoznak, és összes fajtájuk Afrika, Madagaszkár, Dél-Amerika és Ázsia trópusi és szubtrópusi vízeiben honosak. Gazdasági jelentőséggel csak az Afrikában megtalálható fajták bírnak, mint pl. a nílusi tilápia. A tilápia a Nílus delta vidékén őshonos. Afrikában csaknem 700 különböző fajta tilápia él. Zömmel növényevők. Kedvelik a 20-30 fokos vízhőmérsékletet. A tilápiák nagyon gyorsan nőnek, fél év elteltével már ivarérettek és évente többször ívnak. A nőstény saját testsúlyának megfelelő kilogramm x 1500 ikrát rak le a hím által készített fészekbe. A halak az 1 méter hosszúságot és a 6 kg-os súlyt is elérhetik. A nagyáruházak hűtőpultjaira mélyhűtőtt tilápia filéként érkezik főként Ázsiából. Taiwan volt az első ország, mely exportképes minőséget állított elő. A tilápia húsa fehér és enyhén édeskés-diós zamatú. Növényevő halként, húsa zsírszegény. És végül, de nem utolsó sorban, alig található benne szálka. A tilápia filének sokrétű felhasználási formája van: süthető, párolható, főzhető, sőt még grillezhető is. Nemcsak sokrétűen, de gyorsan is elkészíthető belőle a kívánt fogás. Sok előkészületet nem igényel, a feldolgozás előtt lassú, kímélő felengedés után, a tilápa filéket hideg vízzel leöblíteni, majd alaposan leitatni. Érdekesség: bőréből kígyóbőr hatású termékeket, pl. táskákat gyártanak.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

A mélyhűtőben, mert;fagyasztott filé formájában kapható.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!