Tilápia

A tilápia világszerte az egyik legnépszerűbb halfajta, enyhe ízének, gyors elkészíthetőségének és kedvező árának köszönhetően. A trópusokról származik, de ma már mesterségesen tenyésztik szinte minden kontinensen. Egészséges fehérjeforrás, ami változatosan beilleszthető a mindennapi étrendbe.

Leírás

Tilápia – receptek, leírás, tippek

A tilápia alacsony zsírtartalmú, fehér húsú halféle, amelyet gyakran ajánlanak diétás vagy szívbarát étrendek részeként. Legfőbb termelői között szerepel Kína, Indonézia, Egyiptom és Brazília, de hazánkban is egyre többen fedezik fel maguknak. Filé formájában a legegyszerűbb beszerezni, mélyhűtött változatban szinte minden nagyobb áruházban elérhető.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a tilápia?

Tilápia

A tilápia édesvízi halféle, amely eredetileg Afrikából származik, de mára világszerte elterjedt a haltenyésztésben. Kiváló alkalmazkodóképessége miatt gazdaságos választás az akvakultúrák számára. Több fajtája is ismert, ezek közül a legismertebb a nílusi tilápia (Oreochromis niloticus). Húsa fehér, puha, szálkamentes, így gyerekeknek is ideális. Semleges íze miatt remekül fűszerezhető, panírozható, grillezhető, sütve vagy párolva is kiváló.

Hogyan vásároljuk?

A tilápia leggyakrabban fagyasztott filé formájában érhető el. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy tiszta, fehér húsú, fagyástól nem elszíneződött terméket válasszunk. A csomagolás ne legyen sérült, és lehetőleg megbízható forrásból származzon. Friss változata halpiacokon is elérhető lehet, bár ritkább. Hűtőben 1-2 napig tárolható, mélyhűtőben akár több hónapig is eláll.

Hogyan tároljuk?

Frissen hűtőben, 0–4 °C-on tároljuk, de 1-2 napon belül fogyasszuk el. Fagyasztva -18 °C-on hónapokig eltartható.

Mire jó a tilápia?

A tilápia kiváló fehérjeforrás, ráadásul alacsony zsírtartalommal és viszonylag kevés kalóriával rendelkezik, ezért diétázók és sportolók étrendjébe is beilleszthető. Ómega-3 tartalma valamivel alacsonyabb, mint a tengeri halaké, de még így is hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez. Jelentős mennyiségű B12-vitamint, szelént, foszfort és káliumot tartalmaz.

Mi készülhet a tilápiából?

A tilápia készülhet natúr és rántott formában is, amit valamilyen zöldségkörettel, rizzsel tálalhatunk.

Még több tilápiás receptért görgess lejjebb!

96
Kalória
20.1g
Fehérje
-
Szénhidrát
1.7g
Zsír
78.1g
Víz
50g
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Tilápia

fehérjetartalom

20.08 g

zsírtartalom

50001.446 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

78.08 g

gramm tilápia?

Top ásványi anyagok

Foszfor

170 mg

Nátrium

52 mg

Magnézium

27 mg

Kalcium

10 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.162 g

Kolin

42.5 mg

Niacin - B3 vitamin

3.903 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.487 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

20.08 g

Zsír

telített zsírsav

0.585 g

egyszeresen telített zsírsav

0.498 g

többszörösen telített zsírsav

0.363 g

koleszterin

50 g

ásványi anyagok

Kalcium

10 mg

Vas

0.56 mg

Magnézium

27 mg

Foszfor

170 mg

Nátrium

52 mg

Cink

0.33 mg

Réz

0.075 mg

Mangán

0.037 mg

Szelén

41.8 µg

szénhidrát

víz

78.08 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.041 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.063 mg

Niacin - B3 vitamin

3.903 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.487 mg

Folát

24 µg

Kolin

42.5 mg

E vitamin

0.4 mg

D vitamin

124 µg

K vitamin

1.4 µg

B12 vitamin

1.58 µg

B6 vitamin

0.162 g

29 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...