Tilápia

Tilápia

Leírás

Tilápia alatt ne csak egyfajta halra gondoljunk, hanem kb. ezerre, mert napjainkban a tilápia név alatt kb. ennyi halfajt foglalunk össze. A tilápia halak a szivárványos sügérek családjába tartoznak, és összes fajtájuk Afrika, Madagaszkár, Dél-Amerika és Ázsia trópusi és szubtrópusi vízeiben honosak. Gazdasági jelentőséggel csak az Afrikában megtalálható fajták bírnak, mint pl. a nílusi tilápia. A tilápia a Nílus delta vidékén őshonos. Afrikában csaknem 700 különböző fajta tilápia él. Zömmel növényevők. Kedvelik a 20-30 fokos vízhőmérsékletet. A tilápiák nagyon gyorsan nőnek, fél év elteltével már ivarérettek és évente többször ívnak. A nőstény saját testsúlyának megfelelő kilogramm x 1500 ikrát rak le a hím által készített fészekbe. A halak az 1 méter hosszúságot és a 6 kg-os súlyt is elérhetik. A nagyáruházak hűtőpultjaira mélyhűtőtt tilápia filéként érkezik főként Ázsiából. Taiwan volt az első ország, mely exportképes minőséget állított elő. A tilápia húsa fehér és enyhén édeskés-diós zamatú. Növényevő halként, húsa zsírszegény. És végül, de nem utolsó sorban, alig található benne szálka. A tilápia filének sokrétű felhasználási formája van: süthető, párolható, főzhető, sőt még grillezhető is. Nemcsak sokrétűen, de gyorsan is elkészíthető belőle a kívánt fogás. Sok előkészületet nem igényel, a feldolgozás előtt lassú, kímélő felengedés után, a tilápa filéket hideg vízzel leöblíteni, majd alaposan leitatni. Érdekesség: bőréből kígyóbőr hatású termékeket, pl. táskákat gyártanak.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

A mélyhűtőben, mert;fagyasztott filé formájában kapható.

100g Tilápia

fehérjetartalom

20.08 g

zsírtartalom

50001.446 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

78.08 g

gramm tilápia?

Top ásványi anyagok

Foszfor

170 mg

Nátrium

52 mg

Magnézium

27 mg

Kalcium

10 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.162 g

Kolin

42.5 mg

Niacin - B3 vitamin

3.903 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.487 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

20.08 g

Zsír

telített zsírsav

0.585 g

egyszeresen telített zsírsav

0.498 g

többszörösen telített zsírsav

0.363 g

koleszterin

50 g

ásványi anyagok

Kalcium

10 mg

Vas

0.56 mg

Magnézium

27 mg

Foszfor

170 mg

Nátrium

52 mg

Cink

0.33 mg

Réz

0.075 mg

Mangán

0.037 mg

Szelén

41.8 µg

szénhidrát

víz

78.08 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.041 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.063 mg

Niacin - B3 vitamin

3.903 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.487 mg

Folát

24 µg

Kolin

42.5 mg

E vitamin

0.4 mg

D vitamin

124 µg

K vitamin

1.4 µg

B12 vitamin

1.58 µg

B6 vitamin

0.162 g

Címlapról ajánljuk

6 kiváló termelői piac az országban – Minden, ami finom...

Piacra járni fantasztikus program. Aki szeretne jobban belelátni egy közösség életébe, megismerne helyi termelőket és kisiparosokat, annak akár itthon, akár külföldön is kihagyhatatlan program a piacozás. Mivel már egyre többen igyekeznek tudatosan vásárolni, szezonális és lokális alapanyagokból készíteni az ételeiket, egyre több a termelői piac országszerte, ahol helyi termelők földjeiről érkeznek a legfinomabb zöldségek és gyümölcsök. Most mutatunk három vidéki és három budapesti opciót, ha te is kipróbálnád valamelyiket.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...