Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spárgás-zöldborsós rizottó

Spárgás-zöldborsós rizottó
Spárgás-zöldborsós rizottó
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itt a tavasz, kitört a spárgaszezon! Imádom! Ez egy klasszikus olasz rizottó recept, melyet nálunk még a nem-spárgaevők is szívesen megesznek.:)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldborsót pároljuk meg, és szűrjük le.
  2. A hagymát és a zellert vágjuk vagy reszeljük apróra.
  3. Hevítsük forráspontig a húslevest.
  4. A spárgasípok közepét és alját fogjuk meg, hajlítsuk addig, amíg magától el nem törik, a fej felé eső részét fejjel lefelé tegyük hideg vízbe, az alját  eldobhatjuk, mert az fás. Ha készen vagyunk az összessel, akkor mossuk át a sípok fejét többször, oda ugyanis rengeteg homok képes lerakódni, majd szeleteljük fel a sípokat kb. 1 cm-es darabkákra.
  5. Forraljunk fel 2-3 liter vizet, ha felforrt, ízesítsük 1 evőkanál sóval, cukorral, a citrom levével, és tegyünk a vízbe 3 dkg vajat, végül tegyük bele a spárgát, és főzzük 4 percig. (Semmiképpen sem tovább, mert akkor túl lágy lesz!) 4 perc után szedjük át a zöldséget egy hideg vizes tálba.
  6. Egy vastag aljú edényben kezdjük el pirítani az olajon a hagymát és a zellert, ha már üveges, adjuk hozzá a rizst és a 1 teáskanál sót, valamint a borsot, kevergetve pirítsuk 1-2 percig, öntsük fel a borral, és hagyjuk, hogy elpárologjon a rizsről. Ezt követően merőkanalanként adjuk a rizshez a húslevest, minden adag után keverjünk rajta egyet-kettőt, és várjuk meg, amíg a nagyja elfő. (Akkor adjunk hozzá egy újabb adag húslevest, amikor keresztben végighúzzuk a fakanalat az edény alján, és nem folyik ismét össze a rizs.)
  7. Ha elhasználtuk a leves jó felét, akkor adjuk a rizshez a borsót és a spárgát, így folytassuk tovább a feleresztést/kevergetést.
  8. Amikor már csak 2 merőkanálnyi levesünk maradt, adjuk hozzá azt is, de azonnal zárjuk el a tüzet a rizs alatt, keverjünk a rizsen párat, majd adjuk hozzá a maradék 3 dkg vajat és az 5 dkg parmezánt, keverjük ismét át az ételt, és azonnal tálaljuk.
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 838
elküldve: 1
receptkönyvben: 29
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

edan

Mióta szakács: 2012.11.12.
84 recept

receptjellemzők

kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szezon: tavasz
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

zöldspárgás rizottó, zöldséges risotto, borsós rizottó spárgával

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

550
zöldspárga 50 dkg
zöldborsó 20 dkg
vöröshagyma 1 kis db
halványító zeller 1 közepes szár
fehérbor 1.5 dl
rizs 25 dkg
olívaolaj 2 ek
alaplé 15 dl
0 ízlés szerint
kókuszcukor 1 ek
citromlé 1 citromból nyert
bors 0 ízlés szerint
vaj 6 dkg
parmezán sajt 5 dkg