r
Nosalty Logó

Sörös vadraguleves burgonyagombóccal

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Jolimami
Sörös vadraguleves burgonyagombóccal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
sörös
  • 8% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Leves

Burgonyagombóc

Rántás

Összesen 249 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Leves

Burgonyagombóc

Rántás

Összesen 1979 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Leves

Burgonyagombóc

Rántás

Összesen 97 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    18.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    415.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    221 mg
  • Nátrium
    84 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    183.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    313 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    1161 micro
  • β-karotin
    2771 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    119 micro
Összesen 249 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    145 g

Zsír

  • Összesen
    87.1 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    718 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3321.4 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    105 mg
  • Kálcium
    458 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    280 mg
  • Foszfor
    1767 mg
  • Nátrium
    670 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    135.2 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    1470.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2502 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    32 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    108 mg
  • D vitamin:
    100 micro
  • K vitamin:
    74 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    44 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    264 micro
  • Kolin:
    302 mg
  • Retinol - A vitamin:
    267 micro
  • α-karotin
    9284 micro
  • β-karotin
    22169 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    954 micro
Összesen 1979 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    162.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    455 micro
  • β-karotin
    1087 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 97 Kcal

Hozzávalók

Leves

Burgonyagombóc

Rántás

Elkészítés

Leves

  1. Alapos mosás után felkockázzuk kb. 2 centis darabokra a vadhúst. A zsiradék felén fehéredésig pirítjuk. Felöntjük 3 liter forró vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tárkonyt, szegfűborsot, a megtört borókabogyót. Forrás után lefedjük, és minimum 2,5 órán át gyöngyözve főzzük, mint a húslevest. A főzési idő vége felé beledobjuk a szeletekre vágott gombát.
  2. Amíg fő a hús, bőven van időnk elkészíteni a burgonyagombócot és a rántást:
  3. Héjában megfőzzük a burgonyát. Hámozzuk, hagyjuk kicsit hűlni. Hozzákeverjük a felvert kis tojást, a sót és annyi lisztet, amennyit felvesz a gyúrható állag eléréséig, végül a kiskanálnyi zsírt. Vizes kézzel apró, cseresznye-méretű gombóckákat formázunk.
  4. A zsír másik felén gyakori kevergetéssel barnára pirítjuk a karikára vágott répákat. Fontos, hogy a répa valóban piruljon, szinte karamellizálódjon a zsiradékban. Megszórjuk a liszttel, és alacsonyabb hőfokon tovább pirítgatjuk, hogy a liszt is barnuljon.
  5. Amikor a hús teljesen megpuhult, beletesszük a gombóckákat és a rántást. Pár percig hagyjuk, hadd rotyogjanak együtt. Végül beleöntjük a tejszínt és a sört, ami fel fog habzani és ezzel elveszti az alkoholtartalmát, marad a pikáns, finoman kesernyés komlóíz.
  6. Citromgerezdekkel tálaljuk, így mindenki az ízlése szerint savanyíthatja a levesét.
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 52
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 4707
  • Feltöltés dátuma: 2014. november 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sörös vadraguleves burgonyagombóccal
Jolimami 45 recept

Diákkorom ritka luxusa volt a Kispipa étteremben akkoriban 17 ft-ért kapható tárkonyos vadraguleves. Kellően bohémak voltunk, a sört a leves előtt (közben és utána) iszogattuk. Egyszer nagyon forró volt a leves, sörünkkel hűtöttük, és meglepően finom lett az eredmény. Mára a sör felhasználása az alább olvasható módon letisztult. 30 éve kísérletezem a rafinált régi íz megalkotásával, ez még nem ugyanaz, de már nagyon hasonlít az eredetire. Bonyolultnak tűnik, de alig több macera, mint egy klasszikus  "húsleves májgombóccal" kombó. Javaslom a fűszerlabda használatát, ezzel elkerülhető, hogy a tányérban úszkáljanak a borsdarabkák. Ha nincs, teatojás is megteszi.

Hozzávalók

Leves

Burgonyagombóc

Rántás

Címlapról ajánljuk

14 foszlós-omlós leveles tésztás apróság a kedves vendégeknek

A leveles tészta nagy könnyebbséget tud jelenteni az általában káoszos konyhai sürgés-forgásban: nagyon gyors, a bolti változat sem ciki, finom, és sós meg édes formában is felhasználható. Sőt, még húsokat is bugyolálhatunk bele! Lássuk ezúttal, hogy milyen sajtos-sós apróságok készülhetnek belőle vendégváró gyanánt.

Nosalty

További cikkek

Fasírtreceptek húsvétra

Kezdő szakácsok, gyakorlott háziasszonyok, az alábbi húsvéti fasírtreceptekből bárki megtalálja azt a rudat vagy golyót, amit az ünnepi asztalra varázsolhat.