Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sörös vadraguleves burgonyagombóccal

Sörös vadraguleves burgonyagombóccal
Sörös vadraguleves burgonyagombóccal
230 perc / előkészület: 50 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Diákkorom ritka luxusa volt a Kispipa étteremben akkoriban 17 ft-ért kapható tárkonyos vadraguleves. Kellően bohémak voltunk, a sört a leves előtt (közben és utána) iszogattuk. Egyszer nagyon forró volt a leves, sörünkkel hűtöttük, és meglepően finom lett az eredmény. Mára a sör felhasználása az alább olvasható módon letisztult.

30 éve kísérletezem a rafinált régi íz megalkotásával, ez még nem ugyanaz, de már nagyon hasonlít az eredetire. Bonyolultnak tűnik, de alig több macera, mint egy klasszikus  "húsleves májgombóccal" kombó.

Javaslom a fűszerlabda használatát, ezzel elkerülhető, hogy a tányérban úszkáljanak a borsdarabkák. Ha nincs, teatojás is megteszi.

hozzávalók / 8 adag

Leves

Burgonyagombóc

Rántás

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Alapos mosás után felkockázzuk kb. 2 centis darabokra a vadhúst. A zsiradék felén fehéredésig pirítjuk. Felöntjük 3 liter forró vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tárkonyt, szegfűborsot, a megtört borókabogyót. Forrás után lefedjük, és minimum 2,5 órán át gyöngyözve főzzük, mint a húslevest. A főzési idő vége felé beledobjuk a szeletekre vágott gombát.
  2. Amíg fő a hús, bőven van időnk elkészíteni a burgonyagombócot és a rántást:
  3. Héjában megfőzzük a burgonyát. Hámozzuk, hagyjuk kicsit hűlni. Hozzákeverjük a felvert kis tojást, a sót és annyi lisztet, amennyit felvesz a gyúrható állag eléréséig, végül a kiskanálnyi zsírt. Vizes kézzel apró, cseresznye-méretű gombóckákat formázunk.
  4. A zsír másik felén gyakori kevergetéssel barnára pirítjuk a karikára vágott répákat. Fontos, hogy a répa valóban piruljon, szinte karamellizálódjon a zsiradékban. Megszórjuk a liszttel, és alacsonyabb hőfokon tovább pirítgatjuk, hogy a liszt is barnuljon.
  5. Amikor a hús teljesen megpuhult, beletesszük a gombóckákat és a rántást. Pár percig hagyjuk, hadd rotyogjanak együtt. Végül beleöntjük a tejszínt és a sört, ami fel fog habzani és ezzel elveszti az alkoholtartalmát, marad a pikáns, finoman kesernyés komlóíz.
  6. Citromgerezdekkel tálaljuk, így mindenki az ízlése szerint savanyíthatja a levesét.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 234
elküldve: 2
receptkönyvben: 49
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolimami

Mióta szakács: 2012.01.27.
45 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
konyhatechnológia: sörös receptek
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tárkonyos vadraguleves sörrel, sörös-tárkonyos szarvasleves krumpligombóccal

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

249
szarvashús 50 dkg
sertészsír 1 ek
gomba 15 dkg
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
tárkony 1 teáskanál
borókabogyó 10 db
szegfűbors 1 teáskanál
citrom 1 db
barna sör 3 dl
főzőtejszín 2 dl
burgonya 12 dkg
tojás 1 db
finomliszt 1 csapott ek
sertészsír 1 ek
1 csipet
sárgarépa 30 dkg
fehérrépa 15 dkg
sertészsír 1 ek
finomliszt 2 púpozott ek