Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Amerikai sütőtökös széttépős kenyér rumszósszal

Amerikai sütőtökös széttépős kenyér rumszósszal
Amerikai sütőtökös széttépős kenyér rumszósszal
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az amerikaiak imádják a "gooey" desszerteket, poénosabban "ooey-gooey". Ezt nehéz magyarra lefordítani, kb. olyasmit jelent, hogy "nagyon tömény, krémes-nyúlós". Jó példa erre a meleg brownie krémes belseje vagy a frissen sült csokis keksz félig nyers belseje. Na, ez a recept pont ilyen. A barna cukros-vajas töltelék elolvad, finom puhává varázsolva a foszlós tésztát... Mindezt pedig megkoronázza a krémes, bársonyos rumos szósz. Ezt egyszer mindenkinek ki kell próbálnia. Még tart a sütőtökszezon... Megjegyzések:

1. Az USA-ban készen kapható konzerv sütőtökpüré, ebből kell 180 ml. Ez nagyon vizes, ezért ha valaki házilag készíti a pürét, lehet kevesebb liszt kell!!

2. A tésztát nagyon lazán rakjuk a formába, mert ha túl szorosan vannak, sütéskor tovább kelnek, és kiugranak a formából!! Ez halál komoly, én először így jártam.

3. Én a szószhoz először csak a rum felét teszem bele, ugyanis főzéskor eltűnik az összes rum-íz. A másik felét főzés után teszem hozzá, így jól érződik :-) Az egészet nem ajánlatos utólag beletenni, mert akkor nagyon híg marad. Rumból csakis valódi rumot használjunk, sötétet vagy fűszereset (spiced rum).

4. A fahéj csak hozzávetőleges mennyiség, itt az USA-ban nem valódi fahéjat árulnak, ezért ez sokkal kevésbé erős, és sokkal több kell belőle.

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Töltelék

Rumszósz

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A tejet melegítsük fel kb. 40 fokra. Hozzáadunk a cukorból 1 púpos kk cukrot, beleszórjuk az élesztőt, majd letakarjuk, és meleg helyen felfuttatjuk. Természetesen friss élesztőt is lehet használni.
  2. A liszthez hozzáadjuk a sütőtökpürét, a maradék cukrot, a felolvasztott, de nem forró vajat és a csipet sót. Ha kész, az élesztős tejet is beleöntjük, és összegyúrjuk. Addig kell gyúrni, amíg a tészta nem ragad, hanem nagyjából elválik a táltól. Ez kb. 15 perc.
  3. Letakarjuk, és kb. 1 óra alatt megkelesztjük. Én csináltam már több óra alatt a hűtőben (reggel begyúrtam és este sütöttem), és az is jól sikerült.
  4. Ha megkelt a tészta, kissé átgyúrjuk, és kinyújtjuk kb. 45x30 cm-es téglalappá. Ezt megkenjük a nagyon puha vajjal.
  5. Ezután összekeverjük a barna cukrot a fahéjjal, és megpróbáljuk egyenletesen eloszlatni a tésztán.
  6. Most jön a neheze. A téglalapunkat (45x30 cm) függőlegesen kb. 6 csíkba vágjuk. (A csík szélessége lesz később a forma magassága.) Ha ez megvan, a csíkokat egymásra pakoljuk. A töltelék szanaszét szóródik, próbáljuk meg valamennyire visszaszórni. Így van egy 6-rétegű csíkunk. Most ezt is vágjuk kb. 6 részbe. (Egy rész szélessége lesz a formánk szélessége.)
  7. Vajazzunk ki egy 22x13 cm-es püspökkenyér-formát, majd tegyük bele a kockákat fektetve úgy, hogy a rétegek függőlegesen, harmonika-szerűen legyenek. Nagyon fontos, hogy ne nyomorítsuk össze őket, hanem lazán maradjanak. Én a kiszóródott tölteléket is rászórom.
  8. Ezután ismét kelesszük kb. 30 percet, majd tegyük be az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 40 percet.
  9. Rövid hűlés után fordítsuk ki a formából, és a rumos szósszal tálaljuk.

Töltelék

  1. Összekeverjük a cukrot és a fahéjat.

Rumszósz

  1. Az összes hozzávalót (kivéve a rum felét) tegyük egy lapos serpenyőbe, és főzzük fel. Főzzük egy pár percig (2-3), amíg besűrűsödik.
  2. Ha kész, keverjük el benne a maradék rumot.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22x12 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 546
elküldve: 0
receptkönyvben: 11
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Boribon

Mióta szakács: 2010.11.06.
21 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

pull-apart pumpkin bread, fahéjas-rumos kelt tészta, fűszeres-rumos-fahéjas sütőtökös kenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

772
tej 120 ml
cukor 50 g
instant élesztő 7 g
finomliszt 300 g
sütőtök 350 g
vaj 2 ek
1 csipet
barna cukor 200 g
fahéj 3 teáskanál
vaj 130 g
barna cukor 100 g
vaj 60 g
barna rum 70 ml
habtejszín 80 ml