r
Nosalty Logó

Amerikai sütőtökös széttépős kenyér rumszósszal

Boribon
Amerikai sütőtökös széttépős kenyér rumszósszal
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Rumszósz

767
Kalória
7.4g
Fehérje
103g
Szénhidrát
34.6g
Zsír
71.1g
Víz
92.9g
Koleszterin
2.6g
Élelmi rost
59.3g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tészta

Töltelék

Rumszósz

Összesen 767 kcal
  • 3% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tészta

Töltelék

Rumszósz

Összesen 4607 kcal
  • 3% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tészta

Töltelék

Rumszósz

Összesen 308 kcal
  • 3% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    34.6 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    302.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    103 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    71.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    546 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    280 micro
  • α-karotin
    409 micro
  • β-karotin
    2136 micro
  • β-crypt
    1701 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 767 kcal
  • 3% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    44.3 g

Zsír

  • Összesen
    207.7 g
  • Telített zsírsav
    127 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    558 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1814.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    110 mg
  • Kálcium
    682 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    207 mg
  • Foszfor
    582 mg
  • Nátrium
    218 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    617.7 g
  • Cukor
    356 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    426.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3278 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    334 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1682 micro
  • α-karotin
    2452 micro
  • β-karotin
    12817 micro
  • β-crypt
    10205 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 4607 kcal
  • 3% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    13.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    121.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.3 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    28.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    219 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    164 micro
  • β-karotin
    857 micro
  • β-crypt
    683 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 308 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. A tejet melegítsük fel kb. 40 fokra. Hozzáadunk a cukorból 1 púpos kk cukrot, beleszórjuk az élesztőt, majd letakarjuk, és meleg helyen felfuttatjuk. Természetesen friss élesztőt is lehet használni.
  2. A liszthez hozzáadjuk a sütőtökpürét, a maradék cukrot, a felolvasztott, de nem forró vajat és a csipet sót. Ha kész, az élesztős tejet is beleöntjük, és összegyúrjuk. Addig kell gyúrni, amíg a tészta nem ragad, hanem nagyjából elválik a táltól. Ez kb. 15 perc.
  3. Letakarjuk, és kb. 1 óra alatt megkelesztjük. Én csináltam már több óra alatt a hűtőben (reggel begyúrtam és este sütöttem), és az is jól sikerült.
  4. Ha megkelt a tészta, kissé átgyúrjuk, és kinyújtjuk kb. 45x30 cm-es téglalappá. Ezt megkenjük a nagyon puha vajjal.
  5. Ezután összekeverjük a barna cukrot a fahéjjal, és megpróbáljuk egyenletesen eloszlatni a tésztán.
  6. Most jön a neheze. A téglalapunkat (45x30 cm) függőlegesen kb. 6 csíkba vágjuk. (A csík szélessége lesz később a forma magassága.) Ha ez megvan, a csíkokat egymásra pakoljuk. A töltelék szanaszét szóródik, próbáljuk meg valamennyire visszaszórni. Így van egy 6-rétegű csíkunk. Most ezt is vágjuk kb. 6 részbe. (Egy rész szélessége lesz a formánk szélessége.)
  7. Vajazzunk ki egy 22x13 cm-es püspökkenyér-formát, majd tegyük bele a kockákat fektetve úgy, hogy a rétegek függőlegesen, harmonika-szerűen legyenek. Nagyon fontos, hogy ne nyomorítsuk össze őket, hanem lazán maradjanak. Én a kiszóródott tölteléket is rászórom.
  8. Ezután ismét kelesszük kb. 30 percet, majd tegyük be az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 40 percet.
  9. Rövid hűlés után fordítsuk ki a formából, és a rumos szósszal tálaljuk.

Töltelék

  1. Összekeverjük a cukrot és a fahéjat.

Rumszósz

  1. Az összes hozzávalót (kivéve a rum felét) tegyük egy lapos serpenyőbe, és főzzük fel. Főzzük egy pár percig (2-3), amíg besűrűsödik.
  2. Ha kész, keverjük el benne a maradék rumot.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 22x12

Az amerikaiak imádják a "gooey" desszerteket, poénosabban "ooey-gooey". Ezt nehéz magyarra lefordítani, kb. olyasmit jelent, hogy "nagyon tömény, krémes-nyúlós". Jó példa erre a meleg brownie krémes belseje vagy a frissen sült csokis keksz félig nyers belseje. Na, ez a recept pont ilyen. A barna cukros-vajas töltelék elolvad, finom puhává varázsolva a foszlós tésztát... Mindezt pedig megkoronázza a krémes, bársonyos rumos szósz. Ezt egyszer mindenkinek ki kell próbálnia. Még tart a sütőtökszezon... Megjegyzések: 1. Az USA-ban készen kapható konzerv sütőtökpüré, ebből kell 180 ml. Ez nagyon vizes, ezért ha valaki házilag készíti a pürét, lehet kevesebb liszt kell!! 2. A tésztát nagyon lazán rakjuk a formába, mert ha túl szorosan vannak, sütéskor tovább kelnek, és kiugranak a formából!! Ez halál komoly, én először így jártam. 3. Én a szószhoz először csak a rum felét teszem bele, ugyanis főzéskor eltűnik az összes rum-íz. A másik felét főzés után teszem hozzá, így jól érződik :-) Az egészet nem ajánlatos utólag beletenni, mert akkor nagyon híg marad. Rumból csakis valódi rumot használjunk, sötétet vagy fűszereset (spiced rum). 4. A fahéj csak hozzávetőleges mennyiség, itt az USA-ban nem valódi fahéjat árulnak, ezért ez sokkal kevésbé erős, és sokkal több kell belőle.

Nosalty stories

További receptek

Sárgabaracklekváros bukta

A legpuhább bukta otthon sül! Ennek garantáltan nem lesz fullasztó a tésztája és a belseje sem hitlerszalonnát rejt: foszlós kelt tészta ölel ehelyett lágy, ízes sárgabaracklekvárt. A ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek