Diós-mákos bejgliszelet
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
21g vaj149 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
1 kcal
-
2g tej1 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g tejföl3 kcal
-
5g tojás6 kcal
A máktöltelékhez
A diótöltelékhez
Összesen
712
kcal
- 9% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
25g tej14 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
55g tojás69 kcal
A máktöltelékhez
-
300g mák1575 kcal
-
170g tej95 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
70g porcukor271 kcal
A diótöltelékhez
Összesen
8548
kcal
- 9% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
21.1g finomliszt77 kcal
-
10.5g vaj76 kcal
-
0.8g tojássárgája3 kcal
-
4.2g porcukor16 kcal
-
0.4g friss élesztő0 kcal
-
1.1g tej1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g tejföl2 kcal
-
2.3g tojás3 kcal
A máktöltelékhez
-
12.7g mák66 kcal
-
7.2g tej4 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
7.2g citrom1 kcal
-
3g porcukor11 kcal
A diótöltelékhez
Összesen
361
kcal
- 9% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.5 g
Zsír
-
Összesen 45.6 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1007.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 432 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 139 mg
-
Foszfor 376 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.8 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 37 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 159 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 73 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 154 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 49 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
712
kcal
- 9% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 173.8 g
Zsír
-
Összesen 547.2 g
-
Telített zsírsav 167 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 109 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 239 g
-
Koleszterin 946 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12086.9 g
-
Cink 39 mg
-
Szelén 258 mg
-
Kálcium 5188 mg
-
Vas 46 mg
-
Magnézium 1669 mg
-
Foszfor 4512 mg
-
Nátrium 331 mg
-
Réz 11 mg
-
Mangán 34 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 801.1 g
-
Cukor 298 mg
-
Élelmi rost 100 mg
VÍZ
-
Összesen 443.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1913 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 156 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 876 micro
-
Kolin: 577 mg
-
Retinol - A vitamin: 1853 micro
-
α-karotin 29 micro
-
β-karotin 591 micro
-
β-crypt 249 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 835 micro
Összesen
8548
kcal
- 9% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 23.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 510 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 219 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 70 mg
-
Foszfor 190 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.8 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 18.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 78 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Összesen
361
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A tésztához
-
500 g finomliszt
-
1 db tojássárgája
-
100 g porcukor
-
10 g friss élesztő
-
1 csipet só
-
1 ek tejföl
A máktöltelékhez
-
170 ml tej
-
1 csomag vaníliás cukor
-
70 g porcukor
A diótöltelékhez
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben. A lisztet elkeverjük a porcukorral és sóval. Belekockázzuk a hideg vajat, majd elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sárgáját, tejfölt és a felfutott élesztőt, és ruganyos tésztává dolgozzuk a hozzávalókat. Ne gyúrjuk túl, mert akkor rágós lesz a sütemény!
- A tésztagombócot lefedve, szobahőmérsékleten pihentetjük 30-60 percig, közben elkészítjük a töltelékeket.
- Előmelegítjük a sütőnket 180 fokra és kivajazunk egy közepes méretű, magas falú tepsit vagy kerámiaedényt. A gombócot négy egyenlő részre osztjuk.
- Vékonyra nyújtjuk az első gombócunkat, elegyengetjük a tepsiben és levágjuk a felesleget. Megkenjük a máktöltelék felével, amit lelapogatunk. Erre jöhet egy újabb tésztalap, majd a teljes diótöltelék, újabb tészta, amit a maradék mák kövessen. A süteményt lezárjuk az utolsó tésztalappal.
- A kész süteményt lekenjük felvert tojássárgájával, majd 30 percig a pulton pihentetjük. Ekkor fehérjével is lekenjük, és ismét 30 percig pihentetjük. Ezután egy tűvel megszurkáljuk, hogy a gőz szabadulhasson sülés közben.
- A tepsit a sütőbe toljuk és 30-35 perc alatt készre sütjük. Kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.
A máktöltelékhez
- A tejet felforraljuk a porcukorral, vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával. Amikor már forr, beleöntjük a mákot és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg sűrű lesz a töltelék és jobban összeáll. Felhasználás előtt teljesen kihűtjük.
A diótöltelékhez
- A darált diót elkeverjük a porcukorral és a narancs reszelt héjával, majd hozzácsorgatjuk a tejet és sűrű krémmé dolgozzuk a tölteléket. Felhasználásig félretesszük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 59
- Össznézettség: 10018
- Feltöltés dátuma: 2024. december 09.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret
-
alkalom:
Lakos Benedek
401 recept
A repedésmentes bejgli igenis létezik, az eltérés csupán annyi, hogy nem felcsavarva, hanem tepsiben rétegezve kell megsütnünk a karácsony kötelező ékét. A plusz jutalom, hogy nem kell kizárólag egy töltelék mellett leragadnunk: dió is, mák is kerülhet bele. Vagy bármi más!