r
Nosalty Logó

Diós-mákos bejgliszelet

Lakos Benedek
Bejgliszelet: mákkal és dióval töltött réteges, omlós sütemény kistányéron, karácsonyi dekorációval
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

712
Kalória
14.5g
Fehérje
66.8g
Szénhidrát
45.6g
Zsír
37g
Víz
78.9g
Koleszterin
8.3g
Élelmi rost
24.8g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

Összesen 712 kcal
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

Összesen 8548 kcal
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

Összesen 361 kcal
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.5 g

Zsír

  • Összesen
    45.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1007.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    432 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    139 mg
  • Foszfor
    376 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    66.8 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    37 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    159 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    154 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 712 kcal
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    173.8 g

Zsír

  • Összesen
    547.2 g
  • Telített zsírsav
    167 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    109 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    239 g
  • Koleszterin
    946 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12086.9 g
  • Cink
    39 mg
  • Szelén
    258 mg
  • Kálcium
    5188 mg
  • Vas
    46 mg
  • Magnézium
    1669 mg
  • Foszfor
    4512 mg
  • Nátrium
    331 mg
  • Réz
    11 mg
  • Mangán
    34 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    801.1 g
  • Cukor
    298 mg
  • Élelmi rost
    100 mg

Víz

  • Összesen
    443.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1913 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    156 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    876 micro
  • Kolin:
    577 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1853 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    591 micro
  • β-crypt
    249 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    835 micro
Összesen 8548 kcal
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    23.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    510 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    219 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    190 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    33.8 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    18.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 361 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben. A lisztet elkeverjük a porcukorral és sóval. Belekockázzuk a hideg vajat, majd elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sárgáját, tejfölt és a felfutott élesztőt, és ruganyos tésztává dolgozzuk a hozzávalókat. Ne gyúrjuk túl, mert akkor rágós lesz a sütemény!
  2. A tésztagombócot lefedve, szobahőmérsékleten pihentetjük 30-60 percig, közben elkészítjük a töltelékeket.
  3. Előmelegítjük a sütőnket 180 fokra és kivajazunk egy közepes méretű, magas falú tepsit vagy kerámiaedényt. A gombócot négy egyenlő részre osztjuk.
  4. Vékonyra nyújtjuk az első gombócunkat, elegyengetjük a tepsiben és levágjuk a felesleget. Megkenjük a máktöltelék felével, amit lelapogatunk. Erre jöhet egy újabb tésztalap, majd a teljes diótöltelék, újabb tészta, amit a maradék mák kövessen. A süteményt lezárjuk az utolsó tésztalappal.
  5. A kész süteményt lekenjük felvert tojássárgájával, majd 30 percig a pulton pihentetjük. Ekkor fehérjével is lekenjük, és ismét 30 percig pihentetjük. Ezután egy tűvel megszurkáljuk, hogy a gőz szabadulhasson sülés közben.
  6. A tepsit a sütőbe toljuk és 30-35 perc alatt készre sütjük. Kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.

A máktöltelékhez

  1. A tejet felforraljuk a porcukorral, vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával. Amikor már forr, beleöntjük a mákot és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg sűrű lesz a töltelék és jobban összeáll. Felhasználás előtt teljesen kihűtjük.

A diótöltelékhez

  1. A darált diót elkeverjük a porcukorral és a narancs reszelt héjával, majd hozzácsorgatjuk a tejet és sűrű krémmé dolgozzuk a tölteléket. Felhasználásig félretesszük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A repedésmentes bejgli igenis létezik, az eltérés csupán annyi, hogy nem felcsavarva, hanem tepsiben rétegezve kell megsütnünk a karácsony kötelező ékét. A plusz jutalom, hogy nem kell kizárólag egy töltelék mellett leragadnunk: dió is, mák is kerülhet bele. Vagy bármi más!

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...