r
Nosalty Logó

Somlói torta Belgacsoki konyhájából

NS
Somlói torta Belgacsoki konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Sárga piskóta

Diós piskóta

Kakaós piskóta

Szirup

Krém

Díszítés

459
Kalória
11.4g
Fehérje
50.3g
Szénhidrát
23.2g
Zsír
82.2g
Víz
226.6g
Koleszterin
1.5g
Élelmi rost
34.1g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Sárga piskóta

Diós piskóta

Kakaós piskóta

Szirup

Krém

Díszítés

Összesen 459 kcal
  • 7% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Sárga piskóta

Diós piskóta

Kakaós piskóta

Szirup

Krém

Díszítés

Összesen 5506 kcal
  • 7% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Sárga piskóta

Diós piskóta

Kakaós piskóta

Szirup

Krém

Díszítés

Összesen 187 kcal
  • 7% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    23.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    227 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    479.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    145 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    120 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    50.3 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    82.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    194 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    49 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    152 mg
  • Retinol - A vitamin:
    192 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    248 micro
Összesen 459 kcal
  • 7% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    137 g

Zsír

  • Összesen
    278.3 g
  • Telített zsírsav
    137 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    79 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    2720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5749.5 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    226 mg
  • Kálcium
    1740 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    343 mg
  • Foszfor
    1960 mg
  • Nátrium
    1442 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    603.1 g
  • Cukor
    409 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    986 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2327 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    591 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    375 micro
  • Kolin:
    1829 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2299 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    321 micro
  • β-crypt
    71 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2973 micro
Összesen 5506 kcal
  • 7% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    197.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    20.7 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    33.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    102 micro
Összesen 187 kcal

Elkészítés

Sárga piskóta

  1. Egyenként megsütjük a 3 piskótát. Egy sárgát: 3 tojásból, 3 ek. cukorból, 3 ek. lisztből. A tojások sárgáját a cukorral, robotgéppel habosra keverjük. Fakanállal hozzáforgatjuk a lisztet, majd óvatosan a felvert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformában 10-15 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  2. Diós piskóta: 3 tojás, 3 ek. cukor, 2 ek. liszt, 2 ek. darált dió. Ugyanúgy készül, mint a sárga piskóta.
  3. Kakaós piskóta: 3 tojás, 3 ek. cukor, 2 ek. liszt, 1 ek. kakaópor. Az előzőekhez hasonlóan készítjük.

Diós piskóta

  1. A sziruphoz az összes hozzávalót összeforraljuk, kihűtjük.
  2. A szintén kihűlt tortalapokat átkenjük a sziruppal, és a mazsolát is egyenletesen elosztjuk a lapokon.

Kakaós piskóta

  1. A pudingporokat a tojások sárgáival, a cukorral, zselatinnal, kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet is, és lángelosztó szitát alá téve sűrűre főzzük. A felvert tojásfehérjéket a még forró krémbe keverjük. Hagyjuk kicsit hűlni, de mielőtt megdermedne, összeállítjuk a tortát.
  2. Alulra tesszük a kakaós lapot, megkenjük a krém 1/3-ával. Erre kerül a diós lap, a krém harmada, majd a sárga piskóta. A torta tetejét és az oldalát is bevonjuk krémmel. Lehet még a lapok közé durvára vagdalt diót szórni.

Szirup

  1. A torta oldalát darált dióval bepanírozzuk.
  2. A tejszínhabot felverjük (ha Hulalát használunk, nem kell bele fixáló, nem fog összeesni másnap sem), és a nagyobb részével bevonjuk a torta tetejét. A maradék tejszínből habzsák segítségével rózsákat nyomunk körbe a torta szélére. Minden tejszínrózsára egy szem mazsolát teszünk (nekem maradt a szirupban főzöttből).
  3. A csokit az olajjal felolvasztjuk (pl. mikróban), és a torta tetejére csorgatjuk, behűtjük. Jót tesz neki, ha 1 éjszakát áll a hűtőben, persze ha kibírjuk addig!:)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26

Somlói galuskát szoktam készíteni, és már régóta szerettem volna megsütni torta formájában is. Önző módon saját magamat leptem meg vele nyáron névnapomkor.:) Egy nagy baja volt: nagyon gyorsan elfogyott!

További receptek

Trikolor répatorta

A húsvéti kedvencben, a répatortában általában csak az „alap” a narancssárga répát használjuk, megfeledkezve arról, hogy a zöldségnek van ám lila és sárgásfehér színű ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek