r
Nosalty Logó

Sokszínű paradicsomos-mascarponés pite

Lakos Benedek
Sokszínű paradicsomos-mascarponés pite
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

641
Kalória
11.1g
Fehérje
31.1g
Szénhidrát
52.2g
Zsír
134.2g
Víz
34.4g
Koleszterin
3g
Élelmi rost
5.4g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 641 kcal
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 5122 kcal
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 233 kcal
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    52.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    710.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    560 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    134.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    166 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    136 micro
  • β-karotin
    632 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3474 micro
  • Lut-zea
    172 micro
Összesen 641 kcal
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89 g

Zsír

  • Összesen
    417.5 g
  • Telített zsírsav
    99 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    276 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5683.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    296 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    181 mg
  • Foszfor
    629 mg
  • Nátrium
    4476 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    249.2 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

Víz

  • Összesen
    1073.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1329 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    148 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    114 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    231 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    859 micro
  • α-karotin
    1091 micro
  • β-karotin
    5053 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    27788 micro
  • Lut-zea
    1373 micro
Összesen 5122 kcal
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    258 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    203 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    48.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    50 micro
  • β-karotin
    229 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1261 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 233 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet a sóval késes aprítóba tesszük, majd rákockázzuk a hideg vajat. Gyors, pulzáló keverésekkel morzsás állagúra dolgozzuk. Utána folyamatos keverés mellett annyi hideg vizet csorgatunk hozzá, amennyitől összeáll a tészta (nagyjából 6 evőkanál).
  2. A tésztát lisztezett felületen gyors mozdulatokkal gombóccá gyúrjuk (ne dagasszuk sokáig, mert akkor nem lesz omlós a pite), majd fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe 30 percre.
  3. Ha letelt a pihentetés ideje, a tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Egy 22 cm átmérőjű piteformába engedjük, majd villával megszurkáljuk. Kibéleljük sütőpapírral, amibe valamilyen nehezéket (rizs, bab) helyezünk.
  4. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol 20 percig sütjük a papírral és nehezékkel, majd további 10 percig anélkül. Kivesszük, és hagyjuk rácson teljesen kihűlni.

A töltelékhez

  1. A mascarponét elkeverjük a sóval, borssal és pestóval. A paradicsomokat karikákra vágjuk.
  2. A krémet a kihűlt tésztába öntjük, és elegyengetjük benne. Majd elrendezzük rajta a paradicsomkarikákat. Meglocsoljuk olívaolajjal, rászórjuk a bazsalikomleveleket és a parmezánból is forgácsolunk rá.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A pite nem csak édes lehet: ha az omlós tésztát bazsalikomos mascarponekrémmel töltjük meg, majd ráhalmozzuk a legszebb színű paradicsomkarikákat, miénk lehet egy különleges sós pite, ami ebédre, vacsorára is isteni választás.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Így védekezhetünk a dió legkellemetlenebb kártevője ellen

A nyári hónapokban újra felüti a fejét a diófák egyik legveszélyesebb kártevője, a nyugati dióburok-fúrólégy. Ez az Észak-Amerikából származó rovar először 2012-ben jelent meg hazánkban, mára viszont már országosan elterjedt, és különösen nagy károkat okoz a diótermesztésben.

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.