Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Slambuc 6.

Slambuc 6.
Slambuc 6.
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A receptet úgy is kezdhettem volna, hogy végy egy bográcsot, néhány hozzávalót, és válaszd ki a legesősebb napot, nagy széllel, komoly lehűléssel. A hozzávalóknál nagyon fontos a lágy esővíz, de csak a felénél.:-)
A történet úgy kezdődött, hogy sok-sok évvel ezelőtt kint voltunk a telken családostól, és a kertszomszédunk is egyedül. Nem terveztünk semmi különöset, csak jó volt kint lenni a szabadban, de olyan jól elvoltunk, hogy eszébe jutott, ő főzne valamit bográcsban egy közös vacsira. Talált házi lebbencstésztát, hagymát, nálunk volt krumpli, paprika, szalonna. A nagy terv, slambuc lesz. Addig én nem is hallottam róla, de ő debreceni, és szereti is. Ok, gyorsan nekiláttunk az előkészületeknek, és miközben készült, az én "ragadozó" férjem hiányolt belőle valami húsfélét. Találtunk még lecsókolbászt a hűtőben, hát belekerült. Annyira jól sikerült, hogy az akkor egy éves lányom, aki addig csak bébiételt evett, úgy tömte magába, hogy öröm volt nézni. Utána mindig "slagmucot" kért. Azóta a szomszédunk is csak így készíti.
Viszont ha én akarok főzni, mert azóta is kedvenc, és követelik, mindig elromlik az idő. Ha gyönyörű napsütésben kezdem, akkor is, felénél tuti esik. El van átkozva...ezt csak együtt lehet, ezek szerint.:-) De soha nem adom fel, főztem már ernyő alatt, többször beszaladva bográcsostól, kicsit megégve a lángtól, kicsit megfagyva a hideg széltől, de még mindig jól sikerült. :-)
Ez az én legendás slagmucom, a Desiről.


hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Házi savanyúsággal isteni.
Ha így jártok, a hideg sör főzés közben felejtős, talán többet használ egy jó házi pálinka. :-)


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megtisztítjuk, és felaprítjuk a zöldségeket. A hagymát, a paprikát és a paradicsomot apróbb, a burgonyát 2x2 cm kockákra vágjuk. A szalonnát kis kockákra, a kolbászt karikákra szeleteljük.
  2. Meggyújtjuk a tüzet a bogrács alatt, és a zsiradékban kisütjük a szalonnát, rádobjuk a nagyobb darabokra tördelt tésztát, és megpirítjuk. (Én ki szoktam szedni egy tálba. A visszamaradt zsírban megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagyma felét.)
  3. Puhulásig sütjük, összeforgatjuk a krumplikockákkal, fűszerezzük, rátesszük a maradék fokhagymát és a pirított tésztát. Felengedjük annyi vízzel, hogy 1-2 cm ellepje, és félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a karikázott kolbászt, jól összekeverjük, és ahogy fő el a leve, csak rázogatjuk, és ügyelünk a tűzre, hogy csak lassan puhuljon, és magába tudja szívni a levét.

  • költség: 2300 Ft
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 35 978
elküldve: 9
receptkönyvben: 430
elkészítve: 10/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Geleva

Mióta szakács: 2010.10.06.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatechnológia: bográcsos
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

viharos "slagmuc" a Desiről, szalonnás-burgonyás lebbencstészta bográcsban

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

viola01
Hagymafaló / viola01 Wed, 2013-03-27 12:49

nálunk annyi csak a különbség, hogy lecsókolbász helyezz száraz kolbász van benne, lebbencstészta helyett pedig tarhonya, persze megpirítva. édesapám kedvence, ő szabolcsi

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2012-05-02 22:43

Kedves Éva!
Ez az igazi, amikor egy recept ilyen érdeklődést és vitát vált ki.
Szerintem néhányan "kapisgálják az igazságot, de még nem találták el szarva közt a tőgyét." Nagykőrösi vagyok és nem hajdúság, ezért csak az öreglebbencsről - lánykori nevén a keménylebbencsről - tudok nyilatkozni. Ennek az elkészítése a " főzőkolbász " ( gasztronómiai szentségtörés ) kivételével teljesen hasonló az általad leírtakkal. Nagykállói barátainknál már néhányszor ettünk slambucot, amiben négy-öt centis darabokban füstölt szárazkolbászt főztek bele. Ebben teljesen igaza van Lente Gábornak.
Ezek után érdeklődve várok egy autentikus slambuc receptet.
További jó sütés- főzést kívánok Neked!
Zoli

nyanyus60
nyanyus60 Sun, 2012-04-29 10:43

Régen volt főnököm igérte,hogy főz nekünk,de elmaradt.Elkészítem e recept szerint és meghívom kóstolóra.Köszönöm a receptet,máris éhes vagyok.

Gyevocska
Gyevocska / Gyevocska Sun, 2012-04-29 09:58

Elnézést, de nem bírom megállni szó nélkül :) Ez az étel nagyon finom, de köze nincs az igazi slambuchoz:) Ez az öreglebbencs (ugyanaz, mint a lebbencs leves, csak lé nélkül). A slambuc teljesen más. Természetesen igaz, amit a hozzászólásokban leírtak, de úgy gondolom a két ételt nem lehet egyformán slambucnak hívni, hisz ebben a formában teljesen más étel, mint az eredeti.
Ettől függetlenül semmit sem veszít az értékéből, mert igazi magyaros, paraszti étek, amit mindenkinek meg kellene kóstolnia egyszer :)

pataygyz
Zoli / pataygyz Thu, 2012-05-03 11:31

Kedves Kislány!
Az öreglebbencs ( lánykori nevén kemény lebbencs ) "lé nélküli lebbencsleves " véleményeddel egyáltalán nincs igazad. A közös bennük, hogy mindkettő az apróra felkockázott füstölt szalonna zsírjára sütésével kezdődik és mindkettőben van krumpli és zöldség. A levesbe nem marad benne a kisült töpörtő és a zöldséget felkarikázva rakjuk bele. Az öreglebbencsben a töpörtő az egyedüli húsféle és a zöldséget egészben a zöldjével együtt ( kivétel a sárgarépa ) tesszük bele. A főlés vége fele azonban mindet kivesszük. Ízlés szerint karikázunk bele csemege, vagy erős zöldpaprikát, de paradicsomot nem, a levesbe viszont kerülhet paradicsom is. Természetesen ez a Nagykőrös környéki elkészítési mód. Hobbiszakácsként, bár régóta űzöm ezt a sportot, az igazi slambucról nem tudok elkészítési módot közölni. Többször ettem már nagykállói barátainknál, de várom, hátha valaki felteszi az eredeti receptet.
A leírtakat egyáltalán nem kioktatásnak szántam, lehet hogy felétek úgy főzik.
További jó sütést- főzést kívánok Neked!
Üdvözlettel:
Zoli

Gyevocska
Gyevocska / Gyevocska Thu, 2012-05-03 11:43

Elfogadom, amit írtál:) Valójában nem is azon volt a hangsúly, hogy mi az öreglebbencs, hanem a slambuc és az itt található recept közötti különbségre próbáltam rávilágítani :) Ahogy mondani szokták ahány ház, annyi szokás.....de itt annyira nagy eltérés van a két recept között, hogy ezt inkább öreglebbencsnek nevezném, és nem slambucnak. Csak ezt próbáltam leírni :) De, ha az igazi lebbencsre sem hasonlít, akkor nevezzük valami másnak, jó?:))) Egyébként, ha jól emlékszek a Slambuc 2., ami legjobban közelíti az eredetit, és ott vki mellékelt is egy videót az elkészítéséről:) Üdv: Erika

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2012-05-04 07:25

Kedves Erika!
Tegnap megnéztem ( a videót is ) és szerintem ez az eredeti. Mindenkinek jövendő slambucfőzőnek ajánlom a Slambuc 2 receptet.
Éváét nyugodtan hívhatjuk kemény lebbencsnek.
Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet a receptre.
üdv: Zoli

Gyevocska
Gyevocska / Gyevocska Fri, 2012-05-04 07:36

Kedves Zoli! Örülök, hogy egyezségre jutottunk :) Majd egyszer meghívlak egy jó slambucra :))))

Robág Etnel
Robág Etnel / Robág Etnel Fri, 2012-02-17 12:11

Kedves Geleva!
Rácsodálkoztam a receptjére, mert nagyon autentikus!
Én eredetemet tekintve hajdúsági vagyok, a családom másik része bihari ill. kiskunsági.
Sok elnevezése van ennek az ételnek és sokféle képen is főzik.
Nevezik öhön-nek (Hajdúnánás), slambuc-nak (Karcag) és öreglebbencs-nek is (Tunyogmatolcs) stb.
Az ön slambuca pont olyan mint öregapámé volt, csak nem az irtóztató lecsókolbásszal, hanem igazi száraz parasztkolbásszal.
Nem karikára vágva, hanem személyenként egy-egy 4-5cm-es darabot belefőzve.
Balatoni vendégeink (ott nőttem fel), főleg a külföldiek, igen meglepődtek mikor a bográcsot körbe kellett ülniük vagy éppen guggolniuk.
Apám ragaszkodott a régi, hortobágyi hagyományokhoz.
Kapott mindenki egy hosszú szárú, öblös fejű ónozott kanalat és egyen.
Még jobban meglepődtek mikor apám oda-oda cserdített némelyik kézfejére a saját kanalával (persze csak finoman), mert az más elé nyúlt a falatért (leginkább a kolbászért).
Természetesen elmagyarázta a meghökkent vendégeknek, hogy bizony a bandagazdának ez jogában állt, ha valaki más előtt kotorászott a bográcsban he he he.
Köszönöm szépen a jó leírást és kívánom, hogy legalább annyiszor főzze még a slambucot mint én.
Üdvözlettel: Robág Etnel (fordíts!)

mariann831117
mariann831117 Tue, 2012-05-29 09:08

Nahát, én még mástól nem is hallottam öhönnek nevezni, ezért teljesen azt hittem már, hogy ez csak egy kitaláció, amit a szüleim mondanak. Mert mi is így hívjuk, Kazincbarcikai vagyok.

anett9
anett9 Thu, 2011-10-20 20:45

Szia! Biztosan nagyon finom, de nálunk a Hajdúságban nem ez a slambuc.Felétek így csinálják?Anett

Geleva
Geleva / Geleva Fri, 2011-10-21 08:56

Szia Anett!
Tudom, hogy nem pont így készítik hagyományosan, de nekünk ez így nagyon fincsi. A storynál le is írtam, hogy miért így készült először. Itt a Dunántúlon nem egy elterjedt étel, sokan nem is ismerik, az ominózus nap előtt nem is hallottam róla.
Lehet, hogy a hagyományos, pásztoros, bográcsot rázva-forgatva variáció is finom, aminek az eredménye ha jól tudom egy gombóccá összeállt valami lesz, de ekkora adagokban nem valószínű, hogy bírnék vele fizikailag. :-))) Eddig mindenki szerette, aki evett nálunk ebből.
Azért lehet, hogy egyszer kipróbálom kisebb adagban azt a tipikusan hagyományos változatot is.
Üdvözlettel, Éva

Yve
Yve / Yve Thu, 2011-06-16 10:54

Szia Eva! Kiprobaltam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Par napja olvasgatok rola, ugyanis hiret csak errol az oldalrol ismerem, s tegnap meg is vasaroltam a hozzavalo kolbaszt. Ne kacagj, de nem tudom mi a lecsokolbasz es gazsuton fozok, bogracsosra NAGYON ritka alkalmunk van. A kolbaszt is sutottem a tesztaval, hagymaval...
Most vettem le a tuzrol, megha meg sem kozeliti a bogracsos izet, ez annyira illatos es finom, hogy alig birom bevarni a csaladot ebedre :P
Koszonom az ujdonsagot, vidam hetveget, szia

pataygyz
Zoli / pataygyz Thu, 2012-05-03 11:47

Kedves Yve!
Jobb is, ha nem tudod mi is az a lecsókolbász. A húsfeldolgozó ipar szégyene, mint a 300 Ft-os baromfivirsli. A hús kivételével mindenféle van benne. Ipari szalonna, vér, mindenféle szója származék, nitritek, nitrátok, foszfátok és minden egyéb. a szervezetünknek kedves hatás és ízfokozó. Még a lángolt kolbász is jobb, pedig ebben füstízű pácsó is van.
Szóval, ha lehet soha ne vegyél!
üdv:
Zoli

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2011-06-14 20:17

Hát ez a "slagmuc" az én férjemnek is bejönne... Meg is lepem vele, de remélem nem fog elromlani az idő. (a sztorid megint nagyon tetszik!)
Puszi, Edit

Dudás Lászlóné
Dudás Lászlóné Sun, 2012-04-29 14:58

Kedves Geleda ! ha igy történt ha nem nagyon kedves és emberi amit elmeséltél,kivánom hogy még nagyon sok "slagmucot" főzzél magatoknak vagy a szomszédnak.Egyénként az étel kitűnő lehet itt érzem az illatát .

Geleva
Geleva / Geleva Wed, 2012-05-02 16:27

Kedves D.Lné!
Ez a története a slmbuc megismerésének számomra, pontosan így történt.
Azóta is szép emlékek fűződnek ehhez az időszakhoz, már csak azért is, mert a gyermekeim felnőttek már. Most a hosszú hétvégén is kérték, hogy most ne slambuc legyen, mert akkor elromlik az idő, most inkább örüljünk a sok napsütésnek.:))) Így lett a gyereknyelvükön elnevezett "ragadós pöri", ami a sertéspörkölt bográcsban. :)
Remélem lesz még szép hétvége és akkor újból nekiugrok.
Üdv.: Éva

928
csuszatészta 50 dkg
burgonya 1 kg
füstölt szalonna 30 dkg
vöröshagyma 3 nagy fej
fokhagyma 6 gerezd
lecsókolbász 30 dkg
zöldpaprika 2 db
hegyes erős paprika 1 közepes db
paradicsom 1 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2 ek