r
Nosalty Logó

Slambuc 6.

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Geleva
Slambuc 6.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 6% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 928 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 5568 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 186 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.6 g

Zsír

  • Összesen
    50 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    949.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    310 mg
  • Nátrium
    425 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    94.5 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    267.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    239 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    147 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    429 micro
  • Lut-zea
    143 micro
Összesen 928 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    147.9 g

Zsír

  • Összesen
    300.3 g
  • Telített zsírsav
    104 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    107 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    270 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5696.9 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    328 mg
  • Kálcium
    376 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    532 mg
  • Foszfor
    1861 mg
  • Nátrium
    2551 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    567.1 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    1605.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    369 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    60 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1433 micro
  • Kolin:
    217 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    153 micro
  • β-karotin
    885 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    861 micro
Összesen 5568 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    10 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    190 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    85 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    86 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 186 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Megtisztítjuk, és felaprítjuk a zöldségeket. A hagymát, a paprikát és a paradicsomotapróbb, a burgonyát 2x2 cm kockákra vágjuk.A szalonnát kis kockákra, a kolbászt karikákra szeleteljük.
  2. Meggyújtjuk a tüzet a bogrács alatt, és a zsiradékban kisütjük a szalonnát, rádobjuk a nagyobb darabokra tördelt tésztát, és megpirítjuk. (Én ki szoktam szedni egy tálba.A visszamaradt zsírban megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagyma felét.)
  3. Puhulásig sütjük, összeforgatjuk a krumplikockákkal, fűszerezzük, rátesszük amaradék fokhagymát és apirított tésztát. Felengedjük annyi vízzel, hogy 1-2 cm ellepje, ésfélpuhára főzzük.Hozzáadjuk a karikázott kolbászt, jól összekeverjük, és ahogy fő el a leve, csak rázogatjuk, és ügyelünk a tűzre, hogy csak lassan puhuljon, és magába tudja szívni a levét.
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 46
  • Össznézettség: 41081
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 13.

Ajánló

Házi savanyúsággal isteni. Ha így jártok, a hideg sör főzés közben felejtős, talán többet használ egy jó házi pálinka. :-)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A receptet úgy is kezdhettem volna, hogy végy egy bográcsot, néhány hozzávalót, és válaszd ki a legesősebb napot, nagy széllel, komoly lehűléssel. A hozzávalóknál nagyon fontos a lágy esővíz, de csak a felénél.:-) A történet úgy kezdődött, hogy sok-sok évvel ezelőtt kint voltunk a telken családostól, és a kertszomszédunk is egyedül. Nem terveztünk semmi különöset, csak jó volt kint lenni a szabadban, de olyan jól elvoltunk, hogy eszébe jutott, ő főzne valamit bográcsban egy közös vacsira. Talált házi lebbencstésztát, hagymát, nálunk volt krumpli, paprika, szalonna. A nagy terv, slambuc lesz. Addig én nem is hallottam róla, de ő debreceni, és szereti is. Ok, gyorsan nekiláttunk az előkészületeknek, és miközben készült, az én "ragadozó" férjem hiányolt belőle valami húsfélét. Találtunk még lecsókolbászt a hűtőben, hát belekerült. Annyira jól sikerült, hogy az akkor egy éves lányom, aki addig csak bébiételt evett, úgy tömte magába, hogy öröm volt nézni. Utána mindig "slagmucot" kért. Azóta a szomszédunk is csak így készíti. Viszont ha én akarok főzni, mert azóta is kedvenc, és követelik, mindig elromlik az idő. Ha gyönyörű napsütésben kezdem, akkor is, felénél tuti esik. El van átkozva...ezt csak együtt lehet, ezek szerint.:-) De soha nem adom fel, főztem már ernyő alatt, többször beszaladva bográcsostól, kicsit megégve a lángtól, kicsit megfagyva a hideg széltől, de még mindig jól sikerült. :-) Ez az én legendás slagmucom, a Desiről.

Hozzászólások

Marianna1973

Szia! Már régóta kerestem ezt a kolbis változatot! Köszi a receptet, kipróbáljuk!

Geleva

Kedves Marianna1973! Igazán nincs mit, remélem ízleni fog. Üdv: Éva

Dudás Lászlóné

Kedves Geleda ! ha igy történt ha nem nagyon kedves és emberi amit elmeséltél,kivánom hogy még nagyon sok "slagmucot" f?zzél magatoknak vagy a szomszédnak.Egyénként az étel kit?n? lehet itt érzem az illatát .

Geleva

Kedves D.Lné! Ez a története a slmbuc megismerésének számomra, pontosan így történt. Azóta is szép emlékek f?z?dnek ehhez az id?szakhoz, már csak azért is, mert a gyermekeim feln?ttek már. Most a hosszú hétvégén is kérték, hogy most ne slambuc legyen, mert akkor elromlik az id?, most inkább örüljünk a sok napsütésnek.:))) Így lett a gyereknyelvükön elnevezett "ragadós pöri", ami a sertéspörkölt bográcsban. :) Remélem lesz még szép hétvége és akkor újból nekiugrok. Üdv.: Éva

Bató Edit

Hát ez a "slagmuc" az én férjemnek is bejönne... Meg is lepem vele, de remélem nem fog elromlani az id?. (a sztorid megint nagyon tetszik!) Puszi, Edit

Törölt felhasználó

Szia Eva! Kiprobaltam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Par napja olvasgatok rola, ugyanis hiret csak errol az oldalrol ismerem, s tegnap meg is vasaroltam a hozzavalo kolbaszt. Ne kacagj, de nem tudom mi a lecsokolbasz es gazsuton fozok, bogracsosra NAGYON ritka alkalmunk van. A kolbaszt is sutottem a tesztaval, hagymaval... Most vettem le a tuzrol, megha meg sem kozeliti a bogracsos izet, ez annyira illatos es finom, hogy alig birom bevarni a csaladot ebedre :P Koszonom az ujdonsagot, vidam hetveget, szia

Zoli

Kedves Yve! Jobb is, ha nem tudod mi is az a lecsókolbász. A húsfeldolgozó ipar szégyene, mint a 300 Ft-os baromfivirsli. A hús kivételével mindenféle van benne. Ipari szalonna, vér, mindenféle szója származék, nitritek, nitrátok, foszfátok és minden egyéb. a szervezetünknek kedves hatás és ízfokozó. Még a lángolt kolbász is jobb, pedig ebben füstíz? pácsó is van. Szóval, ha lehet soha ne vegyél! üdv: Zoli

Bató Edit

Nem csak a férjemnek jött be...

Törölt felhasználó

Szia! Biztosan nagyon finom, de nálunk a Hajdúságban nem ez a slambuc.Felétek így csinálják?Anett

Geleva

Szia Anett! Tudom, hogy nem pont így készítik hagyományosan, de nekünk ez így nagyon fincsi. A storynál le is írtam, hogy miért így készült el?ször. Itt a Dunántúlon nem egy elterjedt étel, sokan nem is ismerik, az ominózus nap el?tt nem is hallottam róla. Lehet, hogy a hagyományos, pásztoros, bográcsot rázva-forgatva variáció is finom, aminek az eredménye ha jól tudom egy gombóccá összeállt valami lesz, de ekkora adagokban nem valószín?, hogy bírnék vele fizikailag. :-))) Eddig mindenki szerette, aki evett nálunk ebb?l. Azért lehet, hogy egyszer kipróbálom kisebb adagban azt a tipikusan hagyományos változatot is. Üdvözlettel, Éva

Robág Etnel

Kedves Geleva! Rácsodálkoztam a receptjére, mert nagyon autentikus! Én eredetemet tekintve hajdúsági vagyok, a családom másik része bihari ill. kiskunsági. Sok elnevezése van ennek az ételnek és sokféle képen is f?zik. Nevezik öhön-nek (Hajdúnánás), slambuc-nak (Karcag) és öreglebbencs-nek is (Tunyogmatolcs) stb. Az ön slambuca pont olyan mint öregapámé volt, csak nem az irtóztató lecsókolbásszal, hanem igazi száraz parasztkolbásszal. Nem karikára vágva, hanem személyenként egy-egy 4-5cm-es darabot belef?zve. Balatoni vendégeink (ott n?ttem fel), f?leg a külföldiek, igen meglep?dtek mikor a bográcsot körbe kellett ülniük vagy éppen guggolniuk. Apám ragaszkodott a régi, hortobágyi hagyományokhoz. Kapott mindenki egy hosszú szárú, öblös fej? ónozott kanalat és egyen. Még jobban meglep?dtek mikor apám oda-oda cserdített némelyik kézfejére a saját kanalával (persze csak finoman), mert az más elé nyúlt a falatért (leginkább a kolbászért). Természetesen elmagyarázta a meghökkent vendégeknek, hogy bizony a bandagazdának ez jogában állt, ha valaki más el?tt kotorászott a bográcsban he he he. Köszönöm szépen a jó leírást és kívánom, hogy legalább annyiszor f?zze még a slambucot mint én. Üdvözlettel: Robág Etnel (fordíts!)

mariann831117

Nahát, én még mástól nem is hallottam öhönnek nevezni, ezért teljesen azt hittem már, hogy ez csak egy kitaláció, amit a szüleim mondanak. Mert mi is így hívjuk, Kazincbarcikai vagyok.

Gyevocska

Elnézést, de nem bírom megállni szó nélkül :) Ez az étel nagyon finom, de köze nincs az igazi slambuchoz:) Ez az öreglebbencs (ugyanaz, mint a lebbencs leves, csak lé nélkül). A slambuc teljesen más. Természetesen igaz, amit a hozzászólásokban leírtak, de úgy gondolom a két ételt nem lehet egyformán slambucnak hívni, hisz ebben a formában teljesen más étel, mint az eredeti. Ett?l függetlenül semmit sem veszít az értékéb?l, mert igazi magyaros, paraszti étek, amit mindenkinek meg kellene kóstolnia egyszer :)

Zoli

Kedves Kislány! Az öreglebbencs ( lánykori nevén kemény lebbencs ) "lé nélküli lebbencsleves " véleményeddel egyáltalán nincs igazad. A közös bennük, hogy mindkett? az apróra felkockázott füstölt szalonna zsírjára sütésével kezd?dik és mindkett?ben van krumpli és zöldség. A levesbe nem marad benne a kisült töpört? és a zöldséget felkarikázva rakjuk bele. Az öreglebbencsben a töpört? az egyedüli húsféle és a zöldséget egészben a zöldjével együtt ( kivétel a sárgarépa ) tesszük bele. A f?lés vége fele azonban mindet kivesszük. Ízlés szerint karikázunk bele csemege, vagy er?s zöldpaprikát, de paradicsomot nem, a levesbe viszont kerülhet paradicsom is. Természetesen ez a Nagyk?rös környéki elkészítési mód. Hobbiszakácsként, bár régóta ?zöm ezt a sportot, az igazi slambucról nem tudok elkészítési módot közölni. Többször ettem már nagykállói barátainknál, de várom, hátha valaki felteszi az eredeti receptet. A leírtakat egyáltalán nem kioktatásnak szántam, lehet hogy felétek úgy f?zik. További jó sütést- f?zést kívánok Neked! Üdvözlettel: Zoli

Gyevocska

Elfogadom, amit írtál:) Valójában nem is azon volt a hangsúly, hogy mi az öreglebbencs, hanem a slambuc és az itt található recept közötti különbségre próbáltam rávilágítani :) Ahogy mondani szokták ahány ház, annyi szokás.....de itt annyira nagy eltérés van a két recept között, hogy ezt inkább öreglebbencsnek nevezném, és nem slambucnak. Csak ezt próbáltam leírni :) De, ha az igazi lebbencsre sem hasonlít, akkor nevezzük valami másnak, jó?:))) Egyébként, ha jól emlékszek a Slambuc 2., ami legjobban közelíti az eredetit, és ott vki mellékelt is egy videót az elkészítésér?l:) Üdv: Erika

Zoli

Kedves Erika! Köszönöm és megnézem. Üdv: Zoli

Zoli

Kedves Erika! Tegnap megnéztem ( a videót is ) és szerintem ez az eredeti. Mindenkinek jövend? slambucf?z?nek ajánlom a Slambuc 2 receptet. Éváét nyugodtan hívhatjuk kemény lebbencsnek. Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet a receptre. üdv: Zoli

Gyevocska

Kedves Zoli! Örülök, hogy egyezségre jutottunk :) Majd egyszer meghívlak egy jó slambucra :))))

nyanyus60

Régen volt f?nököm igérte,hogy f?z nekünk,de elmaradt.Elkészítem e recept szerint és meghívom kóstolóra.Köszönöm a receptet,máris éhes vagyok.

Zoli

Kedves Éva! Ez az igazi, amikor egy recept ilyen érdekl?dést és vitát vált ki. Szerintem néhányan "kapisgálják az igazságot, de még nem találták el szarva közt a t?gyét." Nagyk?rösi vagyok és nem hajdúság, ezért csak az öreglebbencsr?l - lánykori nevén a keménylebbencsr?l - tudok nyilatkozni. Ennek az elkészítése a " f?z?kolbász " ( gasztronómiai szentségtörés ) kivételével teljesen hasonló az általad leírtakkal. Nagykállói barátainknál már néhányszor ettünk slambucot, amiben négy-öt centis darabokban füstölt szárazkolbászt f?ztek bele. Ebben teljesen igaza van Lente Gábornak. Ezek után érdekl?dve várok egy autentikus slambuc receptet. További jó sütés- f?zést kívánok Neked! Zoli

Hagymafaló

nálunk annyi csak a különbség, hogy lecsókolbász helyezz száraz kolbász van benne, lebbencstészta helyett pedig tarhonya, persze megpirítva. édesapám kedvence, ? szabolcsi

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek