Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Slambuc

Slambuc
Slambuc
135 perc / előkészület: 15 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Alföldi pásztor étel. Fogyókúrázóknak nem ajánlom. Elkészítése nagyon munkaigényes, a rázogatós része kemény fizikai munka. Nőknek nem ajánlom. Ezt nálunk apósom készíti.


hozzávalók / 6 adag

ajánlat


 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonnát apró kockára vágjuk és zsírjára sütjük.
  2. A burgonyát szintén apró kockára vágjuk a zsírhoz adjuk. Felöntjük vízzel úgy, hogy 3 ujjnyival lepje el. Megsózzuk. Puhára főzzük.
  3. Ha megpuhult, a teteréje rakjuk az apróra tördelt lebbencs tésztát. Nem kell megkeverni. Így főzzük meg benne, időnként lenyomkodjuk a tésztát, hogy a víz alá kerüljön.
  4. Ha elfőtte a levét, akkor keverjük össze.  2-3 szor fel kell kaparni az alját.
  5. Ezután  hirtelen mozdulattal rázogatni kell a bográcsot úgy, hogy egyben megforduljon a tészta. Ezt 32-szer kell megismételni.
  6. Melegen fogyasztandó!

  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 77
össznézettség: 135 821
elküldve: 6
receptkönyvben: 380
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: egytálételek
nehézség: nehéz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

öhöm, öhön, öreglebbencs, betyáros, tésztakása, handabakáré, kacsafészek

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

adanda
adanda Mon, 2020-05-25 22:16

Kedves Silling László! Balmazújvárosi vagyok, és olyan élvezet volt olvasni a receptet, ebben az ízes tájszólásban! A nagyszüleim szavai visszhangoztak a fülemben. A "sajtalan" szót pl. azóta nem hallottam, amióta drága mamikám, aki pár éve halt meg 91 éves korában, utoljára pogácsát sütött. Csak egy kis kiegészítés a recepthez (ezt egyetlen leírásban sem láttam megemlítve) : az igazi hajdúsági slambuc ókrumplival készül, ezért bizony a tavaszi, nyár eleji slambucfőzéskor jól jön az a pár szem, télről kimaradt krumpli, még ha csírás is!

BrandyAndi
BrandyAndi Sun, 2017-04-16 21:54

A gluténmentes receptjellemzőt légyszi vedd ki belőle, mert nagyon nem az :(

Szalánczi Anna
Panno / Szalánczi Anna Tue, 2017-04-18 08:42

Kedves BrandyAndI!
Korrigáltuk a csuszatészta besorolását, így hamarosan már nem fog a gluténmentes kategóriába sorolódni a recept.
Üdvözlettel:

Szalánczi Anna
Nosalty

gabicika
gabicika Tue, 2012-01-10 18:13

Sziasztok, en is hajdu-bihari vagyok. Silling Laszloval egyet ertek, az igazi slambuchoz csak feherszalonna, krumpli, teszta, es viz, meg so kell. Amibe mas finomsag is kerül, az inkabb öreglebbencsnek mondhato. Otthon a tüzhelyen az eredeti izhatast elerni lehetetlen, hiszen valoban a bogracsban valo forgatas adja meg az igazi izt. Bevallom en sem tudom olyan jol elkesziteni mint edesapam, forgatni sincs türelmem. Es ha slambucot probalok utanozni a tüzhelyen, en is teszek dolgokat bele, amitöl mar nem is slambuc, de nagyon finom))))

Silling László
Silling László Thu, 2011-10-20 04:06

SLAMBUC
(Pásztor ítek a Nagy Hortabágyrúl)

Hozzávalók:
- Sós mangalica szalonna. (Mink itten kenyírszalonnának is híjjuk).
- Kolompír. (Máshun: krumplinak, burgonyának, meg mit tudom én minek mongyák.)
- Házi száraz tíszta. (Legalább nígy- de inkább nyóc tojásos legyík a lebbencsed! Ha nem ilyet raksz bele, akkor az a vígire szíjel fő; oszt akkor megnízheted magadat te is, meg a slambucod is!)
- Kell még hozzá víz. (Legjobb ha a Kadarcs-, vagy a Hortobágy folyókbúl meríted; de jó lesz akkor is ha a vókonyasi háromgémű-kútbúl húzod fel.)

Sok - hozzá nem értő - ember ma mán tesz bele hagymát, ződpaprikát, paradicsomot; meg még meg is fűszerezi őrölt-veres paprikával meg borssal.

Na..! Aztat tuggyuk, hogy ződpaprika meg paradicsom szíkes fődbe nem terem. A hagymát se igazán pocsíkolták a pásztorok a slambuc alá, mer az kellett a szalonna, meg a kenyír mellé napközben! Az ilyen úri fűszerek meg mint az: őrölt-veres paprika, meg a bors; tán csak a csendőrkapitánynak, a lelkésznek meg a bírónak vót... vagy tán még nekik se. Abba időbe az ilyesmit arany árba mértík! Ha az egyszeri pásztorember mégis hozzá jutott ezekhez a jófirma dógokhoz, akkor azt a pergeltbe (pörköltbe) rakta... (Mán ha a számadók el tudtak zsiványkodni egy-két rackát vagy szürkét a gazdáktúl!)

A pusztába az emberek olyan ílelmet vittek, ami elállt "kiverístűl-beszorulásig" (azaz: a legelőre való, tavaszi kihajtástúl az őszi visszaterelísig.) Persze níha az asszony is meglátogatta az urát egy kis batyuval. Ilyenkor osztán vót alkalom megejteni a "megejteni valót"... a gémeskút tövibe, a vasallóba, vagy a suba alatt.

Na de vissza a slambuchoz! Itt a recept, ahogyan mink csináljuk a Hortabágy fővárosában: Balmazújvároson.

A vasfazikba (máshun ezt bográcsnak híjják) belekatonázom a mangalica szalonnát oszt hagyom, hogy kisüjjík a zsírja. Ótán ráteszem a felbicskázott kolompírt, így pergelem űket egy darabig. Majd az egíszet felöntöm úgy vízzel, hogy vagy két ujjnyit ellepje. Felrottyanás után megnízem a savát: ha sajtalan akkor teszek még hozzá, mer a tíszta úgy is vesz el a tűle. Mikor mán félfővísbe van, akkor beletöröm a lebbencset. (De csak óvatosan, nehogy szíjjelmorzsoljam!) Ót a kanállal sutúlom az egíszet a vasfazik ódalátúl az aljáig, hogy le ne ragaggyík! Ha mán elfőtte a levit, leteszem a kanalat! ...na akkor jön a tudomány... a forgatás... meg a slambuc!

molnarka52
molnarka52 Tue, 2016-08-23 20:45

Kedves László, megadná a helyet ahonnan idézte a slambuc készítését. Köszönöm.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-03-04 19:24

Végre egy olyan slambuc receptet olvastam, ami jól megközelíti az igazit.Szeretnék egy pár megjegyzéssel hozzájárulni mert sokan keverik a fogalmat.1, Kétféle slambuc van a Hortobágy ill. a Tiszántúl gasztronómiájában.Az egyik a receptben közölt "mezitlábas " a másik a "bocskoros".Az alapvető különbség ott van hogy a bocskoros slambuc esetében a szalonnazsíron megpiritják a tésztát és fűszerpaprikával is megszórják.Ebből adódik, hogy nem szabad lepiritani mert megkeseredik.Mindig szétesős kicsit leveses marad és csak abban különbözik az öreglebbencstől hogy annak több a leve. 2,Az igazi mezitlábas nagyon finom de nagyon sok idő kell hozzá./A pásztorok ráértek rázogatni./ A kezdők inkább nagyobb bográcsot használjanak mert könnyen kilehet boritani.A zsirt vagy a szalonnát nem szabad sajnálni mert ha száraz nem fordúl és leég.Nem olcsó kaja de finom és kívánja az italt.Tehát apróra vágott szalonna, ha kisült lehet rádobni 1-2 fej apróra vágott hagymát egy kicsit piritani rá a krumpli de csak félig kell megfőzni és rá a lebbencs a tetejére.A tésztát amint átnedvesedett a bogrács oldalához húzni és finoman lenyomkodni.Igy a krumpli középen marad és nem ragad oda.Amikor majdnem elfőtte a levét lehet felkavarni.És lassan indított de gyorsan megállitott mozgással körbe körbe forgatni.Ha már kellemes az illata és serceg a széle indulhat keresztben forgatás ez mindig a bogrács fülével párhuzamos és csak kb. egyharmadnyit kell felhozni ott már látszik pirult-e a tészta ha pirult akkor már mind két mozgatás kell röviden de folyamatosan.Elméletileg a felkavaráskor már ehető de igazán akkor van kész ha a bográcsban egy kerek sárgás-barnás focilabdát látunk.Kolbász soha nem kell bele de nagyon feldobja az ízét ha a sós fehérszalonnához jó kis húsos füstöltszalonnát is adunk amit kakastaréjra vágva sütünk ki és utána csak a bőrét főzzük bele a tepertő apróra tördelve az utolsó fekavaráskor megy bele.Az elkészítési idő előkészített nyersanyagokkal is kb. 3-4 óra. Hát jó étvágyat kívánok minden próbálkozónak!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-09-22 15:42

igen! ez az étel főleg hortobágy környékén készült, kint a pusztán.ott bizony nem volt mindég kolbász,azt inkább kenyérrel ették meg.a tarisznyában volt hagyma,krumpli, szalonna, és egy vászonszütyőben tészta. hát szegény pásztorok ebből főztek./na persze ugyan ez volt a másfelé élő pásztorokkal is.

Tundi02
Tundi02 Wed, 2010-03-03 21:21

Gyerek koromban apukám készített slambucot nagyon ízlett nekünk.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-01-15 11:57

Felénk ezt galaburgyinak is hívják, az öreglebbencsen kívül. :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-04-21 06:45

Nálunk még finom száraz kolbászdarabkák is vannak benne, amit az íze miatt semmiképp nem hagynék ki.

781
füstölt szalonna 30 dkg
csuszatészta 50 dkg
burgonya 1.5 kg
0 ízlés szerint
víz 1.5 l