Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Slambuc 2.

Slambuc 2.
Slambuc 2.
170 perc / előkészület: 20 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Apósomtól tanultam ezt a receptet, Ő legtöbbször ráhagyta a forgatást, mondván; "Jól van ez már fiam". Csak jól bejáratott bográcsban lehet elkészíteni, mert máskülönben leég, bármennyire is figyelünk rá!! Nagyon tartalmas étel, családi-baráti összejövetelkor bátran lehet próbálkozni vele. Máskülönben az is kiderül, ki a legény a gáton, mert tényleg nehéz elkészíteni!

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Ha a szalonna egy kicsit avas, még pikánsabb az egész. Frissen, melegen tálaljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonnát kis kockára vágjuk, és vasbográcsban zsírjára sütjük.
  2. A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, majd rárakjuk a kisült szalonna zsírjára.
  3. Felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira lepje el a krumplit.
  4. Közepes tűzön, félpuhára főzzük.
  5. Ízlés szerint sózzuk, majd beletesszük az összetördelt tésztát. Nem szabad összekeverni, csak ha véletlen kiér a vízből, akkor belenyomjuk!
  6. Addig főzzük lassú tűzön, amíg teljesen elfővi a levét, közben nem szabad keverni, csak rázogatni.
  7. Ha kész, vegyük le a tűzről, és vaskanállal keverjük jól össze.
  8. Közben rakjuk meg alaposan a tüzet, mert a továbbiakban folyamatosan nagy tűzre lesz szükség!!
  9. Akasszuk vissza a bográcsot a tűz fölé, és hagyjuk, hogy egy kicsit odakapja, majd hirtelen mozdulattal fordítsuk át az egészet.
  10. Ezt ismételjük addig, amíg az egész étel egy kicsit megsül, és pergős lesz. Néha a kanállal keverjük át.
  11. Közben ügyeljünk a tűzre, hogy jó nagy lángunk legyen. Apósom szerint legalább 32-szer kell átfordítani, de attól függ, ki mennyire türelmes, és mennyire akarja megsütni.
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 35 820
elküldve: 3
receptkönyvben: 108
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Tábori József

Mióta szakács: 2010.01.10.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: nehéz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

öhöm, öhön, öreglebbencs, betyáros, tésztakása, handabakáré, kacsafészek

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gyevocska
Gyevocska / Gyevocska Tue, 2012-04-17 11:14

Ez hasonlít leginkább az igazi hortobágyi slambuchoz, mármint ami az alapanyagokat illeti. Az eredetibe valóban nem kell semmi plusz, csak krumpli, tészta, szalonna, és só. Ha összeállt, 32x kell megforgatni, minden forgatás után felülre kerül a szép pirosra sült része. Egyébként amilyen egyszerű a recept, jól elkészíteni annál nehezebb. Az egyik legjobb étel a világon :)

szupermari
szupermari Thu, 2011-04-28 15:41

Mi is rakunk bele pirospaprikát, és füstölt szalonnával készítjük. A krumplit pedig vékonyra szeleteljük, mert úgy teljesen eltűnik a tészta mellett.

Tjózsi
Tábori József / Tjózsi Fri, 2011-04-29 16:42

Én "ragaszkodom" ehhez az elkészítési módhoz, a krumpli egyébként evvel a módszerrel is teljesen szétfő, és a tésztához ragad, nem lehet megkülönböztetni. A színét én nem paprikával, hanem pirítással adom meg. (Már ha van türelmem!!)

pumpika
pumpika Sat, 2010-07-24 16:54

 Örölt paprika nem kellet vólna hozzá?Mert elég szintelen!!!

boldog
boldog Mon, 2010-05-03 19:50

Számomra, ahogy Édesapám csinálja az az "igazi" slambuc (valahogy az itt leírtak szerint készíti Ő is), bár tudom, hogy többféleképpen is lehet készíteni az öhömöt. Szerintem a konyhában, gázon készített krumplis tészták, nem nevezhetők "slambucnak", nekem az mindig külön kategória marad! Bográcsban, szabadtűzön jól elkészíteni, sok gyakorlást ígényel, részünkről pedig a 3 óra hosszát kivárni míg végre ehetjük, nagy türelmet, de megéri!!! Aki megkóstolja, egyet ért velem!

1628
burgonya 2 kg
csuszatészta 1 kg
füstölt szalonna 0.5 kg
0 ízlés szerint