Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sertéslapocka knédlivel és káposztával

Sertéslapocka knédlivel és káposztával
Sertéslapocka knédlivel és káposztával
150 perc / előkészület: 20 perc főzés: 40 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy cseh étel, de itt, Szlovákiában is gyakran készítjük.

hozzávalók / 4 adag

A sertéslapockához

A dinsztelt káposztához

A burgonyás knédlihez

ajánlat

Ezt az élesztős knédlit is el lehet készíteni hozzá.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst megmossuk és megszárítjuk. Megszórjuk köménnyel és sóval, majd kizsírozott sütőedénybe tesszük és megszórjuk apróra vágott hagymával is.
  2. Felöntjük vízzel/ húslevessel, és szafttal néha locsolgatva (hogy ki ne száradjon a teteje) addig sütjük, míg megpuhul, a külseje pedig szépen megpirul. A kisült szaftot behabarhatjuk liszttel (de nem muszáj).
  3. Míg sül a hús, elkészítjük a káposztát. Olajon megpirítjuk a hagymát, és rászórjuk a cukrot, picit karamellizáljuk. Rárakjuk a feldarabolt fejes káposztát, keverjük és felöntjük kb. 2 dl vízzel.
  4. Lefedve puhulásig pároljuk (kb. 20 perc). Ecetet öntünk hozzá, megkeverjük. Kóstolás után, ha kell, még ízesítjük (cukor, ecet).
  5. A knédlihez a burgonyát héjában megfőzzük (legjobb még előző este). Mikor kihűlt, meghámozzuk és lereszeljük vagy áttörjük.
  6. Hozzáadjuk a sót, tojást és lisztet. Összedolgozzuk, szükség szerint adhatunk hozzá még lisztet. Sima, sűrű masszát kapunk.
  7. Az edény nagyságától függően 2-3 darab knédlit formázunk belőle, leöntjük annyi sós, forró vízzel, amennyi ellepi. Megfőzzük (20-25 perc), tűpróbával ellenőrizzük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 18 619
elküldve: 4
receptkönyvben: 230
elkészítve: 5/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Maria.

Mióta szakács: 2010.07.13.
190 recept

receptjellemzők

konyha: cseh
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Vepřo knedlo zelí, sertésszelet knédlivel és káposztával, dinsztelt káposztás hús knédlivel, sertéslapocka burgonyagombóccal és dinsztelt káposztával

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

serci
Serci / serci Sat, 2011-03-05 19:13

Én fél kiló lisztből,egy tojásból,egy deci tejben felfuttatott 2,5 deka élesztőből,egy kanál langyos zsírból csipet sóból csináltam a tésztát,a tejbe persze raktam fél evőkanál cukrot is az élesztőhöz. Meggyúrtam a tésztát,egy órát állni hagytam. Mire letelt az óra,már főtt a párolt savanyú káposzta,amit én kevés kockázott szalonnán kezdtem,amire rátettem egy kis hagymát félfőre vágva,és pluszban a recept fűszerein kívül még három zúzott borókabogyót is. Ennek a gőzében főztem 10 percig a knédliket,és ennyi idő alatt át is párolódtak. A tésztánál,ha túl száraz tegyél bele kevés melegvizet is!Szegény édesanyám gyakran főzött ilyet kacsa,vagy libatöpörtyűvel,és májjal!

serci
Serci / serci Sat, 2011-03-05 11:21

Ma én is ilyet csinálok,tegnap megtűztem egy másfél kilós lapockát szalonnával,meg fokhagymával,már egy órája sül! De én sváb knédlit csinálok krumpli nélkül élesztővel,a káposzta gőzén!(remélem sikerül még sose próbáltam)

ejiku
Maria. / ejiku Sat, 2011-03-05 14:12

Szia serci!
Majd írd meg a sváb knédli receptjét,biztos jó lehet.Maria

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-10-12 09:10

Köszönöm a gyors választ. Kipróbálom!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-10-11 20:29

Sziasztok!
Jól értelmeztem? Tényleg sós vízben főzöd meg a gombócokat? És ez tényleg olyan mint a knédli? Vagy inkább gombóc?
Ha olyan akkor nosza....mekkkkcinálom :-)

ejiku
Maria. / ejiku Mon, 2010-10-11 20:49

Szia Julis69!
Igen,sós vízben kel fozni.Hogy mien formájúra csinállod az rajtad áll,én mindig ehez az ételhez knédli formájúra csinállod,de lehet gombóc is ahogy teneked jobban megfelel.Mivel ez egy Cseh étel a knédli forma dukál hozzá.Maria

rolvisa
Olgis / rolvisa Mon, 2010-10-11 18:50

Nagyon finom lehet.
A knédli tésztájába semmilyen hajtó anyag(élesztő, sütőpor) nem kell?

ejiku
Maria. / ejiku Mon, 2010-10-11 19:30

Szia rolvisa!
Ebbe a fajta knédlibe nem kell semien hajtó anyag,ez a knédli olyan hasonló mint a "szilva gombóc.Csak ebbe nem teszunk szilvát".Maria

1071
sertéslapocka 800 g
vöröshagyma 1 közepes fej
0 ízlés szerint
köménymag 0 ízlés szerint
alaplé 2 dl
mangalica zsír 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
savanyú káposzta 700 g
napraforgó olaj 2 ek
víz 2 dl
köménymag 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
cukor 2 ek
ecet 2 ek
burgonya 1 kg
finomliszt 300 g
tojás 2 db
0 ízlés szerint