Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgabarackkrémleves monamee-től

Sárgabarackkrémleves monamee-től
Sárgabarackkrémleves monamee-től
15 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha szezonja van a sárgabaracknak, hihetetlen mennyiségben képes vagyok fogyasztani, főleg hogy saját kertből szedem hozzá az alapanyagot. De van az a pont, amikor már a lekvár- és a befőttkészítés nem elég.

Itt jött képbe nálam a sárgabarackkrémleves, amit  - magam sem tudom, hogy miért - de ezelőtt még soha nem készítettem. Csináltam már szinte minden gyümölcsből, meggy, alma, ribizli, fahéjas szilva, de valahogy a barack kimaradt.

A gyümölcsleves alapját a neten találtam valahol, kicsit változtattam rajta, és a saját ízlésem szerint formáltam.

Szerintem nagyon jól sikerült! A nyári étkezéseink mindennapjaiba fog tartozni!:)

Ha befőtt barackból készítjük, akár télen is fogyasztható langyosan!

hozzávalók / 4 adag

Hozzávalók a leveshez

Tálaláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A barackokat megmossuk, kimagozzuk, 4 részre daraboljuk. A héja maradhat rajta, ha nagyon puha a barack, az sem baj, ha csak 2 részben marad, úgyis össze fogjuk mixelni. (Lehet akár 15 db is, én lédús, mézédes, puha fajta sárgabarackból csináltam, az őszibarack akár el is hagyható.)
  2. A vajat egy edényben megolvasztjuk (pirítani nem kell), 1-2 evőkanál cukrot halványsárgára karamellizálunk rajta.
  3. Lehúzva a tűzről, rádobjuk az előkészített barackot, kicsit összeforgatjuk, hozzáöntünk kevés vizet, hogy ne legyen nagyon sűrű, és puhára főzzük. Ha puha fajta barackot választunk, ez kb. 5-10 perc.
  4. Ha megpuhult a barack, beletesszük a fahéjat, szegfűszeget, reszelt citromhéjat (kb. 1/4 citromból), cukrot ízlés szerint (a barack édességétől is függ a cukor mennyisége, inkább fokozatosan adagoljuk), utána botmixerrel pépesítjük. Ha túl sűrű, tegyünk hozzá még vizet. Inkább híg legyen az állaga, mert a tejszíntől még sűrűsödni fog.
  5. A tejszínt elkeverjük 1-2 evőkanál liszttel, és behabarjuk a levest.
  6. A tálaláshoz a szeletelt mandulát teflon edényben halvány barnára pirítjuk.
  7. Elkészítés után a hűtőben lehűlve kicsit még sűrűsödni fog, kb. folyékonyabb joghurt állagúra. Langyosan is fogyasztható, de hidegen, tejszínhabbal, pirított mandulával az igazi! Jó étvágyat!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 4 409
elküldve: 1
receptkönyvben: 94
elkészítve: 11/13
Facebookon megjelent: -

szakács

monamee

Mióta szakács: 2013.07.19.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
elkészítési idő: 5-15 perc
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gyümölcsleves, barackkrémleves, kajszibarack krémleves

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szabo.e81
Esztella / szabo.e81 Tue, 2014-07-08 20:26

Kedves monamee!

Köszönöm a receptet, isteni lett. :) Én még megspékeltem egy kis gyömbérrel és vaníliamagokkal. A párom kétszer is szedett belőle. :) Pedig mandulám nem is volt itthon. :)

579
vaj 2 dkg
cukor 2 ek
sárgabarack 10 db
őszibarack 3 db
fahéj 0 ízlés szerint
szegfűszeg 1 kávéskanál
cukor 0.5 bögre
citromhéj 1 teáskanál
víz 1 l
főzőtejszín 500 ml
finomliszt 2 evőkanál
mandulapehely 6 ek
tejszínhab 4 ek