Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sakk-matt torta

Sakk-matt torta
Sakk-matt torta
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a tortát a Haas játék apropóján találtam ki, ha véletlenül valaki már készített ilyet, akkor bocsi.:) Sajnos nem egy diétás recept, de ajánlom jó szívvel!

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

Jó ajándék lehet a sakkot kedvelőknek és hidegburkolóknak!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt 170 fokra előmelegítjük, és a tészta hozzávalóiból a szokásos módon piskótát készítünk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához 8 dkg cukrot adunk, és gépi habverővel addig keverjük, amíg a cukor felolvad. Ekkor hozzáadjuk az 5 kanál vizet és teljesen krémesre, szinte fehéredésig folytatjuk a keverést.

  2. A fehérjét félig felverjük ugyancsak géppel (a habverőket teljesen letisztítva), hozzáadjuk a maradék 2 dkg cukrot, és kemény hab állagúra verjük.

  3. A lisztet, a kakaóport és a sütőport egy kis tálba szitáljuk.

  4. Kézi keverővel dolgozunk tovább: a hab egyharmadával fellazítjuk a sárgája krémet, hozzáadjuk a lisztes keveréket, amivel szintén kicsit elkeverjük, majd a maradék fehérjével óvatosan egynemű masszává dolgozzuk.

  5. Sütőpapírral kibélelt 25x35-ös tepsiben 20-25 perc alatt megsütjük. A sütőpapír leválasztása után kihűtjük, amennyiben szükséges a felszínét késsel kiigazítjuk. Az lenne a cél, hogy mindenhol azonos vastagságú tésztalapot kapjunk, amit hosszában 14 egyforma csíkra vágunk.
  6. Az alapkrémhez felolvasztjuk a margarint, amibe beledobjuk a fahéjat. Pár másodperc pirítás után hozzáadjuk a lisztet, felengedjük a vízzel és a tejjel. Egy evőkanál cukorral és csipet sóval ízesítjük. (Tulajdonképpen egy édes besamelt készítünk, ami pudingporból készült pudinggal is helyettesíthető.) A főzés végén a fahéjat eltávolítjuk.
  7. 25 dkg cukrot karamellizálunk vigyázva, hogy ne égjen meg! Óvatosan felengedjük 1 dl tejjel, és simára keverjük. Hozzáadjuk az alapkrémhez, és az egészet lehűtjük.
  8. A zselatint kevés vízben (kb. 4-5 ek) feloldjuk, és addig melegítjük, amíg átlátszó nem lesz. A tejszínhabot keményre verjük.
  9. A kihűlt krémhez először a zselatint keverjük hozzá, majd óvatosan a tejszínhabot is beleforgatjuk.
  10. Egy hosszúkás formát vagy alufóliából rögtönzött formát folpackkal kibélelünk, és egy vékony réteg krémet kenünk az aljára. Ebbe 5 csík tésztát nyomunk lehetőleg egymástól egyenlő távolságra. A keletkezett réseket kitöltjük krémmel, amire 4 csík tésztát helyezünk. Ismételjük a folyamatot. Lehet 4/3/4/3-as kiosztás is, mérettől függően "ki kell sakkozni".:) A legfelső szintet a korábban levágott tésztadarabkákkal befedjük. A tortát néhány órára hideg helyre tesszük.
  11. A csokit a margarinnal és az olajjal együtt felolvasztjuk, simára keverjük.
  12. 10 dkg cukrot karamellizálunk, hozzákeverjük az apróra tört mogyorót és egy darab alufóliára vagy márványlapra simítjuk. Ha kihűlt, egy kis zacskóba téve apró darabokra törjük (pl. húsklopfolóval).
  13. A megdermedt tortát tálra borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, és szép egyenletesen bevonjuk a csokimázzal. Az apró grillázzsal tetszés szerint díszítjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x35x6 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 19 328
elküldve: 11
receptkönyvben: 225
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: 1

szakács

Pikowoman

Mióta szakács: 2013.03.04.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek, vasárnapi ebéd
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

karamellkrém torta, karamellkrémes sütemény, grillázsos torta

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2013-03-06 10:41

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.03.05. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-03-05 10:43

Ez nagyon ötletes megoldás, ügyes, türelemjáték, és még finom is, köszönöm szépen!! :-D
Éva-Anyóca

456
tojás 5 db
cukor 10 dkg
finomliszt 10 dkg
sütőpor 9 g
cukrozatlan kakaópor 2 ek
víz 5 ek
margarin 5 dkg
finomliszt 5 dkg
víz 2.5 dl
tej 3.5 dl
fahéjrúd 4 db
1 csipet
habtejszín 2 dl
cukor 27 dkg
zselatin 1 ek
étcsokoládé 10 dkg
margarin 5 dkg
napraforgó olaj 5 ek
cukor 10 dkg
törökmogyoró 5 dkg