r
Nosalty Logó

Sajtkrémes aszalt szilvával töltött pulykamell rolád

Tubicám
Sajtkrémes aszalt szilvával töltött pulykamell rolád
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Hús

Töltelék

522
Kalória
36.4g
Fehérje
27.3g
Szénhidrát
29.8g
Zsír
135.4g
Víz
114.3g
Koleszterin
3.3g
Élelmi rost
14.9g
Cukor
  • 16% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Hús

Töltelék

Összesen 522 kcal
  • 16% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Hús

Töltelék

Összesen 4178 kcal
  • 16% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Hús

Töltelék

Összesen 215 kcal
  • 16% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.4 g

Zsír

  • Összesen
    29.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    114 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    955.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    351 mg
  • Nátrium
    452 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27.3 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    135.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    21 micro
  • β-karotin
    148 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 522 kcal
  • 16% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    291.4 g

Zsír

  • Összesen
    238.3 g
  • Telített zsírsav
    71 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    94 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    914 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7643.7 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    310 mg
  • Kálcium
    417 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    449 mg
  • Foszfor
    2810 mg
  • Nátrium
    3613 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    218.6 g
  • Cukor
    120 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

Víz

  • Összesen
    1083.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    212 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    182 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    74 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    121 micro
  • Kolin:
    233 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    171 micro
  • β-karotin
    1184 micro
  • β-crypt
    279 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    452 micro
Összesen 4178 kcal
  • 16% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    12.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    393 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    186 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    55.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 215 kcal

Elkészítés

Hús

  1. A pulykahúst szép vékonyan felvágjuk, hogy minél nagyobb szeleteket kapjunk, és ha szükséges, klopfolóval kilapítjuk. Sóval, borssal és néhány gerezd zúzott fokhagymával bedörzsöljük, rozmaringlevelekkel ízesítjük. Lefedve hagyjuk pácolódni a húst legalább 1 órát.
  2. A sütőformát (nálam kenyérsütő-forma tepsi, de lehet őzgerinc is) ecsettel kiolajozzuk. A vöröshagymát vékonyan felkarikázzuk, majd a tepsi aljába rakjuk. Szúrunk közé 3-4 darab fokhagymagerezdet is, és rátépkedünk néhány szál rozmaringot. Erre picit egymást fedve, szorosan lerakjuk a bacon-szeleteket, hogy a végük a sütőforma mindkét szélén kilógjon (vissza fogjuk hajtani a végén a húsrolád tetejére). A bacont követően, a pulykamellszeleteket is ugyanígy belehelyezzük a tepsibe úgy, hogy 1-2 kisebb szelet jusson majd a tetejére is.
  3. A húsra rakosgatjuk a töltött szilvaszemeket, majd a pulykaszeletek kilógó végét ráhajtjuk a töltelékre. Tetejét befedjük a maradék hússal, majd megtűzdeljük fokhagymával, és teszünk rá a rozmaringból is néhány levelet.
  4. Végül ráhajtjuk a baconszeleteket is a hús tetejére, ügyelve, hogy mindenhol befedje.
  5. Fóliával letakarjuk a tetejét, és 200 C fokra előmelegített sütőbe toljuk. Lefedve sütjük 45 percig, majd 15 percet fólia nélkül pirítjuk a tetejét. Ezt követően kivesszük a sütőből, és egy magas falú tepsire fordítjuk (vigyázva a forró szafttal) a húst a formából.
  6. Visszatesszük a pulykát a sütőbe, és 10 percenként öntözve a kisült szaftjával piros, ropogósra sütjük.

Töltelék

  1. A szép, nagyszemű aszalt szilvát megmossuk, és lecsepegtetjük. (Aki szereti, rumos vízbe is áztathatja a felhasználást megelőzően, csak vigyázva, hogy a szilvaszemek egészben maradjanak.)
  2. A krémsajthoz hozzáadjuk a mustárt, borsot és a fokhagymaport, majd jól elkeverjük.
  3. Kiskanál segítségével, a magok helyén egyenként megtöltjük a szilvaszemeket a sajtszósszal. (A végeredményen nem ront, ha kicsit kifolyik a töltelék itt-ott.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 90 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 36x11x7

Még gyermekkoromból emlékszem, hogy nagyimnál sokszor szerepelt az aszalt szilvával tűzdelt karaj, mint a legünnepibb fogások egyike, de akkor még fanyalogva toltam el a tányért, ha kínált vele. Azóta viszont pulykahússal készítve, egy kicsit átalakítva idézem fel különleges napokon a régi ízeket a család számára.

További receptek

Stroganoff bélszín

A Stroganoff igazi klasszikus, az ünnepi szezonban pedig talán az is belefér, hogy hagyományos módon, bélszínből készítsük el. A gombás hús nem véletlenül sokak kedvence, hiszen ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek