Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtkrémes aszalt szilvával töltött pulykamell rolád

Sajtkrémes aszalt szilvával töltött pulykamell rolád
Sajtkrémes aszalt szilvával töltött pulykamell rolád
120 perc / előkészület: 30 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még gyermekkoromból emlékszem, hogy nagyimnál sokszor szerepelt az aszalt szilvával tűzdelt karaj, mint a legünnepibb fogások egyike, de akkor még fanyalogva toltam el a tányért, ha kínált vele. Azóta viszont pulykahússal készítve, egy kicsit átalakítva idézem fel különleges napokon a régi ízeket a család számára.

hozzávalók / 8 adag

Hús

Töltelék

ajánlat

Azoknak (így nekem is), nagy segítség a forma-tepsi használata a töltött húsok elkészítéséhez, akik nem szeretnek, vagy nem tudnak a tűzdeléssel bíbelődni. A hús gyönyörűen összesül a ropogós bacon-köntös alatt, és belül szaftos-omlós marad. Impozáns szeletekre vágható a rolád, ami minden ünnepi asztal mennyei éke lehet.

Szólj hozzá!

elkészítés

Hús

  1. A pulykahúst szép vékonyan felvágjuk, hogy minél nagyobb szeleteket kapjunk, és ha szükséges, klopfolóval kilapítjuk. Sóval, borssal és néhány gerezd zúzott fokhagymával bedörzsöljük, rozmaringlevelekkel ízesítjük. Lefedve hagyjuk pácolódni a húst legalább 1 órát.
  2. A sütőformát (nálam kenyérsütő-forma tepsi, de lehet őzgerinc is) ecsettel kiolajozzuk. A vöröshagymát vékonyan felkarikázzuk, majd a tepsi aljába rakjuk. Szúrunk közé 3-4 darab fokhagymagerezdet is, és rátépkedünk néhány szál rozmaringot. Erre picit egymást fedve, szorosan lerakjuk a bacon-szeleteket, hogy a végük a sütőforma mindkét szélén kilógjon (vissza fogjuk hajtani a végén a húsrolád tetejére). A bacont követően, a pulykamellszeleteket is ugyanígy belehelyezzük a tepsibe úgy, hogy 1-2 kisebb szelet jusson majd a tetejére is.
  3. A húsra rakosgatjuk a töltött szilvaszemeket, majd a pulykaszeletek kilógó végét ráhajtjuk a töltelékre. Tetejét befedjük a maradék hússal, majd megtűzdeljük fokhagymával, és teszünk rá a rozmaringból is néhány levelet.
  4. Végül ráhajtjuk a baconszeleteket is a hús tetejére, ügyelve, hogy mindenhol befedje.
  5. Fóliával letakarjuk a tetejét, és 200 C fokra előmelegített sütőbe toljuk. Lefedve sütjük 45 percig, majd 15 percet fólia nélkül pirítjuk a tetejét. Ezt követően kivesszük a sütőből, és egy magas falú tepsire fordítjuk (vigyázva a forró szafttal) a húst a formából.
  6. Visszatesszük a pulykát a sütőbe, és 10 percenként öntözve a kisült szaftjával piros, ropogósra sütjük.

Töltelék

  1. A szép, nagyszemű aszalt szilvát megmossuk, és lecsepegtetjük. (Aki szereti, rumos vízbe is áztathatja a felhasználást megelőzően, csak vigyázva, hogy a szilvaszemek egészben maradjanak.)
  2. A krémsajthoz hozzáadjuk a mustárt, borsot és a fokhagymaport, majd jól elkeverjük.
  3. Kiskanál segítségével, a magok helyén egyenként megtöltjük a szilvaszemeket a sajtszósszal. (A végeredményen nem ront, ha kicsit kifolyik a töltelék itt-ott.)
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x11x7 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 575
elküldve: 1
receptkönyvben: 42
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Tubicám

Mióta szakács: 2015.11.04.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

pulykahús-rolád, aszalt gyümölcsös húsrolád, baconös aszalt szilvás hústekercs, sajtos hústekercs, sajtos húsrolád

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

534
pulykamell 1 kg
bacon 400 g
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 10 gerezd
rozmaring 3 szál
olívaolaj 1 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
aszalt szilva 30 dkg
tömlős krémsajt 100 g
mustár 1 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
fokhagymapor 1 kk