r
Nosalty Logó

Göngyölt marhafelsál spagettivel

Pipi
Göngyölt marhafelsál spagettivel
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

Előkészületek

A göngyölegek elkészítése

A szaft elkészítése

Spagetti

1284
Kalória
72.3g
Fehérje
110.5g
Szénhidrátok
59.6g
Zsír
327.1g
Víz
203.4g
Koleszterin
5.3g
Rost
7.6g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Előkészületek

A göngyölegek elkészítése

A szaft elkészítése

Spagetti

Összesen 1284 kcal
  • 13% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Előkészületek

A göngyölegek elkészítése

A szaft elkészítése

Spagetti

Összesen 10269 kcal
  • 13% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Előkészületek

A göngyölegek elkészítése

A szaft elkészítése

Spagetti

Összesen 221 kcal
  • 13% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.3 g

Zsír

  • Összesen
    59.6 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    203 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2080.5 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    158 mg
  • Kálcium
    302 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    870 mg
  • Nátrium
    591 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.5 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    327.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    330 micro
  • Kolin:
    219 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 1284 kcal
  • 13% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    578.7 g

Zsír

  • Összesen
    476.6 g
  • Telített zsírsav
    165 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    185 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    79 g
  • Koleszterin
    1627 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    16644.3 g
  • Cink
    86 mg
  • Szelén
    1262 mg
  • Kálcium
    2418 mg
  • Vas
    76 mg
  • Magnézium
    1097 mg
  • Foszfor
    6962 mg
  • Nátrium
    4727 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    884 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

Víz

  • Összesen
    2616.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1255 micro
  • B6 vitamin:
    14 mg
  • B12 Vitamin:
    71 micro
  • E vitamin:
    58 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    101 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    11 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    9 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    182 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2640 micro
  • Kolin:
    1750 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1239 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    165 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    231 micro
Összesen 10269 kcal
  • 13% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    358.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    102 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    56.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 221 kcal

Elkészítés

Előkészületek

  1. A húst, ha szerencsénk van, a hentes vékonyan felszeletelte, ha nincs, fel kell szeletelni vékonyan, majd kiklopfoljuk a szeleteket.
  2. Kb. tenyérnyi szeleteket kell kapjunk, amihez a klopfolás után elfelezzük őket úgy, hogy később batyut formázhassunk belőlük.
  3. A szeleteket megsózzuk, félretesszük.
  4. A sajtot lereszeljük.
  5. A hagymákat megpucoljuk, és apróra vágjuk vagy géppel aprítjuk.

A göngyölegek elkészítése

  1. Megfogunk egy szelet húst, teszünk bele ízlés szerint bacont és mértékkel sajtot (hogy össze lehessen göngyölni, ne folyjon ki).
  2. A húst összegöngyöljük formájától függően, és hústűvel vagy cérnával rögzítjük.
  3. Minden szelettel megismételjük az első két lépést.
  4. A hagymát az olajon megdinszteljük, majd a göngyölegeket egyesével megforgatjuk benne, míg a külseje megfehéredik, ezután kivesszük, hogy helye legyen a következő göngyölegeknek. (Gyakorlott háziasszonyok a kettőt csinálhatják párhuzamosan, hogy időt spóroljanak.:) )
  5. Ha ez kész, minden göngyöleget visszateszünk a hagymára egy kuktában, felöntjük vízzel kb. félig.
  6. A tűzhelyet maximumra állítjuk, majd ha jelez a kukta, visszavesszük takarékra, és 1 órán át főzzük a marhát. Ha letelt az 1 óra, elzárjuk a gázt, és hagyjuk zárt állapotában visszább hűlni, és még a saját gőzében tovább főni a göngyölegeket.
  7. Kivesszük a göngyölegeket, óvatosan eltávolítjuk a tűket (cérnát) belőlük.

A szaft elkészítése

  1. A kuktában maradt levet egy fazékban elkezdjük újramelegíteni, majd a lé mennyiségétől függően néhány dkg liszt és a lé segítségével egy külön kis tálban sűrítményt készítünk, amivel besűrítjük a levet, hogy szaft legyen belőle.
  2. A sűrítéshez folyamatosan kavargatjuk a sűrítményes lét, és forralunk rajta egyet, majd ha készen van, újra félretesszük hűlni.
  3. Amikor ismét kicsit meghűlt, hozzáadjuk a tejfölt, majd megint forralunk rajta egyet.
  4. Ha ezzel is megvagyunk, újra egyesítjük a szaftot a hússal egy tetszőleges edényben.

Spagetti

  1. A spagettit sós, lobogó vízben kifőzzük a szokásos módon vagy a rajta levő használati útmutató szerint.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 perc
  • Főzés ideje: 150 perc
  • Főzés módja: kukta

Szükségünk lesz még hozzá nagyon sok hústűre (vagy cérnára), amire fel szeretném hívni a figyelmet még az elkészítés előtt! Ez az én favoritom, illetve az egész család nagy kedvence. Eddig akárki kóstolta, a kedvenc ételei közé került azon nyomban. A batyuk elkészítése pepecs, érdemes úgy szervezni, hogy két ember csinálja, de hidd el, megéri a fáradozás, ezt garantálom! :) Egy videó is van a youtube.com-on, ahogy legutóbb készítettük, ha a recept nem lenne egyértelmű, a videó segít. Ha ezen felül is kérdésed támad, nyugodtan írd meg kommentben, és segítek! :)

További receptek

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Pikáns vadasmártás szarvassal

A vadas a magyarok nagy kedvence, és rengeteg verziója létezik: ki pikánsan, ki édesebben, ki habarással, ki anélkül készíti. Egy viszont biztos, hogy eszméletlen finom, laktató, és a ...

Lurpak

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Vadas mártás sertéshússal

Bizony, nem mindenki szereti a vadhúsokat... De nem is teheti meg, hogy megvegye... Sokan örülnének, ha csak mártásos tésztát ehetnének... Személy szerint, a családomat is ideértve, nem ...