Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozsos magos kenyér

Rozsos magos kenyér
Rozsos magos kenyér
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy hétre el kell mennem itthonról. Így legalább egy időre gondoskodtam a család kenyérkészletéről. Nagyon finom, lágy kenyerek lettek. Remélhetően a joghurttól napokig frissek maradnak.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet, a tejet és a mézet összekeverjük, megmelegítjük, és belemorzsoljuk az élesztőt, ami 6-7 perc alatt szépen felfut benne.
  2. Ezt a keveréket kenyérsütőgép üstjébe töltjük, hozzáadjuk a liszteket, a magokat és az olajat, joghurtot, sót és megdagasztjuk, 1 órát kelesztjük. Nagyon lágy tésztát kapunk.
  3. A megkelt tésztát gazdagon lisztezett deszkára borítjuk, négyfelé vágjuk. Mindegyik részből hosszúkás kenyeret hajtogatunk úgy, hogy előbb hosszú, ovális lappá ellapítjuk, majd azt oldal irányban feltekerjük.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy, hogy minden kenyér közé húzunk egy elválasztó részt a sütőpapírból, így egy "bölcsőben" fekszenek a kenyerek, és nem tudnak összenőni.
  5. Tetejüket megkenjük vizes tejjel, és egy szitából kevés lisztet szitálunk a tetejére, majd éles késsel bemetsszük.
  6. Kb. fél órát újra kelesztjük a kenyereket langyos helyen.
  7. A sütőt előmelegítjük 200 fokra hőlégkeverésen, és a kenyereket 20 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 39x33 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 573
elküldve: 3
receptkönyvben: 60
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
fogás: köret
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

rozsos kenyérkék, magos kenyér, rozslisztes kenyér, tönkölylisztes kenyér

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-03-24 04:07

Szia Vass :) nekem is a rusztikus jutott eszembe...SZÈPEK!!!
A fiadnak pizzát a fagyasztóban hagytál? :))) minden jó van ebben a kenyérben !!!!szuper vagy! Üdv, Torma :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2013-03-25 20:17

Szia Torma!
Képzeld, szégyen szemre a közértbe kellett menniük kenyeret venni. Na de itthon vagyok, felpörgök és jön a többi recept.Üdv: Vass

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-03-26 04:54

Akkor hamar elfogyott, amit Te sutottel, ami jo jel :))) jöhetnek a következő receptek! Benezek a blogodra is, egy ideje nem volt idom. Kellemes hetet, T:)

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-03-27 04:43

Vasska, remelem nem volt komoly baj; epulj fel gyorsan!Email-em a szakacs oldalamon, ha barmikor akarsz irni bovebben. MINDEN jot, puszi, olelessel, Torma :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-03-23 13:17

Nagyon szép rusztikusak! Mint a mesében. :) Tetszenek nagyon. És tényleg áldás a tésztának egy kis joghurt, én is így tapasztaltam.
Üdv: Fahéj

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2013-03-25 20:18

Köszönöm szépen. Tudom, te is szereted a joghurtot, de hát finom is az. Egyáltalán nem volt zavaró, vagy nehézkes a sok mag a kenyérben miatta. Üdv: Évi néni

347
rozsliszt 20 dkg
rozsliszt 30 dkg
tönkölybúza liszt 30 dkg
rozspehely 5 dkg
búzacsíra 3 ek
tökmag 6 dkg
szezámmag 6 dkg
víz 3 dl
tej 1.5 dl
joghurt 2 dl
méz 1 ek
1 ek
friss élesztő 3.5 dkg
napraforgó olaj 2 ek
víz 1 ek
tej 1 ek
tönkölybúza liszt 2 evőkanál