r
Nosalty Logó

Rozskovászos-tang zhongos bagett

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Évi néni
Rozskovászos-tang zhongos bagett
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
vadkovászos
  • 10% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Tang zhong

Kenyértészta

Összesen 199 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Tang zhong

Kenyértészta

Összesen 2381 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Tang zhong

Kenyértészta

Összesen 217 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    681.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    205 mg
  • Nátrium
    372 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 199 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    93.9 g

Zsír

  • Összesen
    30.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8179.3 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    94 mg
  • Kálcium
    291 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    805 mg
  • Foszfor
    2456 mg
  • Nátrium
    4469 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    461.9 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

VÍZ

  • Összesen
    410.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    281 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    977 micro
Összesen 2381 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    745.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    224 mg
  • Nátrium
    407 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 217 Kcal

Hozzávalók

Tang zhong

Kenyértészta

Elkészítés

Tang zhong

  1. A tang zhonghoz a vizet elkeverjük a liszttel, és felforraljuk. Ez kb. 1 percig tart, míg besűrűsödik krémszerűre. Félretesszük, lehűtjük.
  2. A kovászt megetetjük egyforma mennyiségű rozsliszttel, illetve PI-vízzel, és amikor bugyborékolva megemelkedik, akkor kivesszük belőle a kellő mennyiséget (150 g).
  3. Minden hozzávalót dagasztótálba készítünk, és addig dagasztjuk, míg el nem válik a tál falától.
  4. A tésztát kiolajozott kelesztőtálba tesszük langyos helyre, és megvárjuk, míg a duplájára nő (ez egy éjszaka volt).
  5. A megkelt tésztát áthajtogatjuk és újra megvárjuk, míg megkel (kb. 3 óra volt).
  6. A megkelt tésztát, ami elég lágy, lisztezett deszkára borítjuk, és 6 részre osztjuk. Mindegyikből hosszúkás rudat sodrunk, amit bagett sütőformába teszünk újra kelni. (Ha nincs formánk, akkor sütőpapír "hullámok" közé tesszük a tésztát, hogy ne nőjön össze, és így kelesztjük, sütjük.)
  7. Leolajozott folpackkal letakarjuk a tésztát (hogy ne ragadjon hozzá), és újra kelesztjük langyos helyen, míg duplájára nő (kb. 1 óra).
  8. A sütőt előmelegítjük 230 fokra hőlégkeverésen, a sütő aljába tálba vizet teszünk gőzölni.
  9. A forró, gőzös sütőbe toljuk a bagetteket, és 10-12 perc alatt megsütjük.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 37x23x2
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 674
  • Feltöltés dátuma: 2013. október 23.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Rozskovászos-tang zhongos bagett
Évi néni 1830 recept

Már egyszer megpróbáltam a kovászt ötvözni a tang zhonggal, de nem jártam sikerrel. Persze nem adtam fel, mert mindkettőhöz nagyon vonzódom. Viszont nem felejtettem el, hogy ha újjal próbálkozunk, érdemes kisebb formájú kenyeret sütni, mert az könnyebben kel, sül. Így is lett. Végül is kaptam egy öszvért mindkét technika jó tulajdonságával. Megmaradt a kovászos kenyér roppanós héja, enyhén savanykás isteni íze, viszont könnyű lett a tészta. Hogy meddig marad friss, arról majd csak néhány nap múlva tudok beszámolni, de nem bírtam ki addig. Most kivételesen végig csak kézzel dagasztottam a kenyeret, mert a villanyvezetékek meggyulladtak a konyhában, így nem volt kenyérsütőgéppel való dagasztás. Így legalább tudom, hogy azért nem annyira nehéz a kézi dagasztás. Persze nem a pihentető kategória, de megcsinálható. Örülök, hogy nekikezdtem, megcsináltam, bár a kovász kelesztéssel, és a többszöri dagasztással több, mint egy napig készült a kenyér. Így bonyolultnak hangzik, de nem volt az, csak türelmesnek kell lenni.

Hozzászólások

pussycat

Ezek a bagettek nagyon gyonyoruek, es mivel kented meg a tetejet, hogy ilyen szep pirosak?

Évi néni

Hát Veruska, az a helyzet, vogy volt egy tojásfehérjém és ahhoz tettem egy teáskanálnyi juharszirupot, így szép ropogós, színes lett a teteje.

Torma

Hogy neked milyen jó trükkjeid vannak Vass!!! Ügyes ötlet!

Évi néni

Jó ropogós lesz t?le a héja, és annyira nem változtat az ízen, s?t dob rajta egyet. Puszi: Vass

Fahéj

Nagyon mosolygósak! Ügyes vagy Évi néni, és türelmes. Nekem nem jött be a kovászos tang zhong, de ezt látva lehet, hogy megint teszek egy próbát.Puszi: Fahéj

Évi néni

Tudod Fahéj, inkább a makacsságom dominál. A lényeget mondom. Készítettem bagettet és egy kis cipót. A bagett könnyen megsült, mert kevéske volt a tészta, de a cipó el?ször szépen n?tt, aztán meg laposra összement. Tehát én ezt tovább nem is próbálom. Gondolom kiflire azért érdemes megpróbálni, de terjedelmesebb sütéshez nem gondolnám. Ha sikerül neked, légy szíves szólj. Puszi: Évi néni

Torma

Sziasztok! Idetolakodom, remélem így mind a ketten megkapjátok ezt az üzenetet. Nekem is vegyes a véleményem a két módszer ötvözésér?l! A most kijött barna kiflim fincsi lett, ropogós....ugyanabból a tésztából viszont a kis cipó, ami ugyan gyönyör? lett küls?re, át is sült, mert kopogtattam, még szúrót?vel is ellen?riztem..... valahogy nem lett jó! Kicsit fura íz? volt...olyan nem jól vizeny?s, úgyhogy a héját megettük, a többit bizony kidobtam! Én nem fogom a vadkovászossal többet próbálni, mert az a véleményem, hogy egy jó vadkovászost nem kell javítani :))) A pogit és a kalácsot ki fogom próbálni valamikor hamarosan, mert fehér liszttel nagyon finom, csak mi már jobban kedveljük a sötét liszteket! Kellemes hétvégét mindkett?töknek, puszi, Torma :)

Évi néni

Teljesen alátámasztom Torma tanácsát. Nem érdemes a két jóból egy közepest sütni. Mindenkinek szép hétvégét kívánok! Puszi: Vass

Torma

:)))

Fahéj

"egy jó vadkovászost nem kell javítani" - én is épp így gondolom. :)

Hozzávalók

Tang zhong

Kenyértészta

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?