Nosalty Logó

Öregtésztás rozsos magvas kenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
pussycat
Öregtésztás rozsos magvas kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
kenyérsütő
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 502 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2007 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 246 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.2 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1795.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    78 mg
  • Foszfor
    240 mg
  • Nátrium
    1363 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    94.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    131 micro
Összesen 502 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    56.7 g

Zsír

  • Összesen
    28.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7182.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    145 mg
  • Kálcium
    287 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    313 mg
  • Foszfor
    961 mg
  • Nátrium
    5451 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    376.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    255.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    525 micro
Összesen 2007 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    878 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    118 mg
  • Nátrium
    666 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 246 Kcal

Elkészítés

  1. Este: kivesszük az öregtésztát a hűtőből, megvárjuk, amíg szobahőmérsékletet vesz fel, és ráöntjük a meleg vizet.
  2. A többi hozzávalókat a robotgép keverőtáljába tesszük.Hozzáadjuk az öregtésztás vizet az olajjal együtt.
  3. 10 percig dagasztjuk a géppel, majd gombócba formálvakörbe megolajozzuk, és egy vizes kicsavart konyharuhával letakarjuk. Egy éjszakán át hagyjuk kelni, majd reggel folytatjuk a munkát.
  4. Reggel: deszkára téve átgyúrjuk, kétszer hajtogatjukúgy, hogy kézzel ellapítjuk téglalap alakúra, és négyrétre hajtjuk.
  5. A hajtással alul, a gombócot a tetején éles késsel bevágjuk, és egy sütőpapírral bélelt fedeles jénaiba tesszük. Megszórjuk liszttel, letakarjuk, és megint megfelejtkezünk róla, 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
  6. Begyújtjuk a sütőt 230fokra, a jénai fedelét belülről bespricceljük vízzel, a kenyeret is egy kicsit, majd a fedelét rátéve betoljuk a sütőbe. 10 perc múlva lecsökkentjük a hőt180 fokra, és addig sütjük, míg rózsaszínűnem lesz(majdnem piros). Most levesszük a fedelét, és úgy pirosra sütjük.
  7. Rácsra tesszük, bespricceljük vízzel, és rögtön letakarjuk egy konyharuhával.
  8. Ha kihűlt, lehet felvágni.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 7636
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 26.

Receptkategóriák

pussycat 150 recept

Csak próbálgatok, rozsos-magosat még nem sütöttem eddig. Ez is finom lett, szereti a család. Ehhez nem kell élesztő, mert az öregtészta játssza azt a szerepet, hogy megkeleszti, na meg a hosszadalmas kelési idő, mivel egész éjszaka van ideje megkelni

Hozzászólások

Torma

Csodás ez Csuki! És tele van minden jóval! Gyönyör? könny?, gratulálok, mindent jól sütsz, f?zöl!!! T:)

pussycat

Koszi Tormikam! Nagyon kedves vagy, de nekem most a te tudasodra van szuksegem. Te jobban ertessz a lisztekhez, azt mond meg nekem legyszi, hogy mi a daras vagy retes liszt? Gondolom M.o-on van direkt olyan, de itt elsem tudom kepzelni, hogy melyik az. En a fankot ugy sutottem, hogy kevertem a feher liszthez egy kis grizt. De itt tudod, hogy lehet kapni nagyon finom grizt is. Puszi, Cs:)

Torma

Szicsi :) a napokban talaltam egy bio boltot, ott volt finom dara...de nem liszt. Itt nem lehet kapni réteslisztet. Engem a durum liszt érdekelne igazan...tészta gyurashoz...ha megtudok valamit, megírom!

pussycat

Koszi! Probald meg Continental boltban a durum lisztet.:)

Ági78

Szia! De ügyes vagy! Nagyon szép lett a kenyered! Puszi: Ági

pussycat

Koszi Agikam, nagyon kedves vagy! Puszi: Veronika:)

Csiki Piroska

Szia Veronika, nagyon guszta a kenyered. Most már én is rendszeresen sütök kenyeret. Piroska

pussycat

Koszi Piroska, erdemes sutni, sokkal finomabb es egeszsegesebb mint a bolti. Legalabb tudjuk, hogy mi van benne. Veronika

Törölt felhasználó

Elnézést, hogy belekotyogok.... itt nálunk, Írországban a self raising flour tökéletesen megfelel réteslisztnek. Én igazi házi, nagymama-féle túrós-meggyes rétest készítettem ilyen lisztb?l. Nagyon jól sikerült, nem szakadt egyáltalán, az pedig az otthoni rétesliszteknél is elég gyakori probléma :) Tessék megpróbálni, biztos fánknak is jó lesz... Rákerestem és Sydney-ben is lehet kapni.. ;) Sok sikert! :)

pussycat

En Ausztraliaban elek mar 30 eve. Itt is arulnak self raising flour-t, de sajnos te tevedesben vagy, a self raising az azt jelenti, hogy nem kell bele sutopor, mert mar benne van. Tulajdonkepen az sima finom liszt, csak sutoporral keverve. Az valo az olyan sutikhez amihez sutoport kellene tenni. Ha ilyen lisztem pl. nincs otthon, akkor en keverem meg, ugy, hogy 1bogre( 2.5dl ) sima liszthez adok 2 tk. sutoport (baking powder). A retesliszt ill. darasliszt durvabbra orolt lisztfeleseg, amit itt csak ugy arulnak, hogy semolina,es letezik finomabb es durvabb orletu. En a finomra oroltet hasznalom darasliszt helyett....:)Szep hetveget!:)

lovaszevi

Az öregtésztát fehér lisztb?l csinálod, vagy vegyes lisztb?l, olyan arányokkal mint ahogy kés?bb a kenyérnél? Én általában ugyanazokat a liszteket használom hozzá.

Címlapról ajánljuk

További cikkek