Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Öregtésztás rozsos magvas kenyér

Öregtésztás rozsos magvas kenyér
Öregtésztás rozsos magvas kenyér
85 perc / előkészület: 25 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Csak próbálgatok, rozsos-magosat még nem sütöttem eddig. Ez is finom lett, szereti a család. Ehhez nem kell élesztő, mert az öregtészta játssza azt a szerepet, hogy megkeleszti, na meg a hosszadalmas kelési idő, mivel egész éjszaka van ideje megkelni

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Este: kivesszük az öregtésztát a hűtőből, megvárjuk, amíg szobahőmérsékletet vesz fel, és ráöntjük a meleg vizet.
  2. A többi hozzávalókat a robotgép keverőtáljába tesszük. Hozzáadjuk az öregtésztás vizet az olajjal együtt.
  3. 10 percig dagasztjuk a géppel, majd gombócba formálva körbe megolajozzuk, és egy vizes kicsavart konyharuhával letakarjuk. Egy éjszakán át hagyjuk kelni, majd reggel folytatjuk a munkát. 
  4. Reggel: deszkára téve átgyúrjuk, kétszer hajtogatjuk úgy, hogy kézzel ellapítjuk téglalap alakúra, és négyrétre hajtjuk.
  5. A hajtással alul, a gombócot a tetején éles késsel bevágjuk, és egy sütőpapírral bélelt fedeles jénaiba tesszük. Megszórjuk liszttel, letakarjuk, és megint megfelejtkezünk róla, 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
  6. Begyújtjuk a sütőt 230 fokra, a jénai fedelét belülről bespricceljük vízzel, a kenyeret is egy kicsit, majd a fedelét rátéve betoljuk a sütőbe. 10 perc múlva lecsökkentjük a hőt 180 fokra, és addig sütjük, míg rózsaszínű nem lesz (majdnem piros). Most levesszük a fedelét, és úgy pirosra sütjük.
  7. Rácsra tesszük, bespricceljük vízzel, és rögtön letakarjuk egy konyharuhával.
  8. Ha kihűlt, lehet felvágni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 935
elküldve: 0
receptkönyvben: 42
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

pussycat

Mióta szakács: 2012.10.30.
150 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

rozskenyér magokkal, magos rozsos öregtésztás kenyér, öregtésztás rozskenyér

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lovaszevi
lovaszevi Thu, 2013-08-08 14:07

Az öregtésztát fehér lisztből csinálod, vagy vegyes lisztből, olyan arányokkal mint ahogy később a kenyérnél?
Én általában ugyanazokat a liszteket használom hozzá.

beloeri
beloeri Fri, 2013-03-22 23:59

Elnézést, hogy belekotyogok.... itt nálunk, Írországban a self raising flour tökéletesen megfelel réteslisztnek. Én igazi házi, nagymama-féle túrós-meggyes rétest készítettem ilyen lisztből. Nagyon jól sikerült, nem szakadt egyáltalán, az pedig az otthoni rétesliszteknél is elég gyakori probléma :) Tessék megpróbálni, biztos fánknak is jó lesz... Rákerestem és Sydney-ben is lehet kapni.. ;) Sok sikert! :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2013-03-23 06:03

En Ausztraliaban elek mar 30 eve. Itt is arulnak self raising flour-t, de sajnos te tevedesben vagy, a self raising az azt jelenti, hogy nem kell bele sutopor, mert mar benne van. Tulajdonkepen az sima finom liszt, csak sutoporral keverve. Az valo az olyan sutikhez amihez sutoport kellene tenni. Ha ilyen lisztem pl. nincs otthon, akkor en keverem meg, ugy, hogy 1bogre( 2.5dl ) sima liszthez adok 2 tk. sutoport (baking powder). A retesliszt ill. darasliszt durvabbra orolt lisztfeleseg, amit itt csak ugy arulnak, hogy semolina,es letezik finomabb es durvabb orletu. En a finomra oroltet hasznalom darasliszt helyett....:)Szep hetveget!:)

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-02-27 01:12

Koszi Piroska, erdemes sutni, sokkal finomabb es egeszsegesebb mint a bolti. Legalabb tudjuk, hogy mi van benne. Veronika

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-02-26 12:38

Csodás ez Csuki! És tele van minden jóval! Gyönyörű könnyű, gratulálok, mindent jól sütsz, főzöl!!! T:)

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-02-26 12:57

Koszi Tormikam! Nagyon kedves vagy, de nekem most a te tudasodra van szuksegem. Te jobban ertessz a lisztekhez, azt mond meg nekem legyszi, hogy mi a daras vagy retes liszt? Gondolom M.o-on van direkt olyan, de itt elsem tudom kepzelni, hogy melyik az. En a fankot ugy sutottem, hogy kevertem a feher liszthez egy kis grizt. De itt tudod, hogy lehet kapni nagyon finom grizt is. Puszi, Cs:)

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-02-26 14:29

Szicsi :) a napokban talaltam egy bio boltot, ott volt finom dara...de nem liszt. Itt nem lehet kapni réteslisztet. Engem a durum liszt érdekelne igazan...tészta gyurashoz...ha megtudok valamit, megírom!

502
öregtészta 20 dkg
finomliszt 20 dkg
rozsliszt 15 dkg
víz 2 dl
2 tk
napraforgó olaj 1 ek
lenmag 2 ek
szezámmag 2 ek
köménymag 1 ek
zabpehely 2 ek