Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozmaringos tepsis sültkrumpli

Rozmaringos tepsis sültkrumpli
Rozmaringos tepsis sültkrumpli
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jócskán bennejárunk már a nyárban, mire újabb recepttel tudunk jelentkezni, de hát küldetésünk volt...Kicsit sűrűbb lett a programunk, mint valaha is szerettük volna, de sebaj, azzal főzünk, ami van! :) Néha belenéztünk azért kedves "szakácstársak" receptjeibe, s örültünk, hogy bővül a lelkes csapat. Nagyon megható volt olvasni Harmathy Ildikó sorait, hogy hiányol minket, így már egy nagy dolgot megtettünk, mert mint Szilágyi Domokos írja, "A legtöbb, amit ember elérhet, hogy hiányzik valakinek" :) Köszönjük! De nekünk is folyamatosan tervben van, hogy ellátogatunk a híres piacára, s amint a "küldetésünk" szünetel, meg is tesszük, s akkor négyszemközt beszélgethetünk! :)

Ezt a sült krumplit először görögországban ettük, s nagyon megfogott a friss fűszer illata, s a citrom miatti kellemes, üde savanykássága a sültkrumplinak, remek kiegészítője volt a sülteknek, amit mellé tálaltak. Azóta megtaláltuk Jamie Oliver receptjei között is, ő újburgonyával készítette, úgy is finom volt, de nekünk ízlik a sima krumplival is. Hallottam már ezt a tepsis krumplit rozmaring helyett oregánóval, vagy kaporral is. Érdemes próbálkozni!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Sültek mellé, kerti sütésekhez is alkalmas, mert nagy mennyiséget lehet elkészíteni tepsiben.
Vigyázat (!), mikor először készítünk ilyet, érdemes a krumplit többször ellenőrizni 40 perc után, hogy jó-e, mert a citromlétől egy kissé ropogósabb a külseje, s ha nem vigyázunk, még túl keménnyé válik. Egy fokkal világosabbra süssük inkább, mint gondolnánk, a hagyományos módon sütöttől.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, s 2-4 cm-es szabálytalan kockákra vágjuk.
  2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  3. Egy tepsibe beleöntjük az olívaolajat, majd a napraforgóolajat.
  4. A rozmaringot felaprítjuk teljesen.
  5. Beleszórjuk a burgonyát a tepsibe.
  6. Rászórunk egy fél marék sót, a rozmaringot, s meglocsoljuk citromlével, majd átforgatjuk.
  7. Betoljuk a sütőbe, majd 40-50 perc elteltével kivesszük, s melegen tálaljuk.

Vigyázat, mikor először készítünk ilyet, érdemes a krumplit töbször ellenőrizni 40 perc után, hogy jó-e, mert a citromlétől egy kissé ropogósabb a külseje, s ha nem vigyázunk, még túl keménnyé válik. egy fokkal világosabbra süssük inkább, mint gondolnánk, a hagyományos módon sütöttől.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 52 320
elküldve: 10
receptkönyvben: 1 026
elkészítve: 37/44
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – A vércsoport
konyha: görög
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tepsis sült burgonya rozmaringgal

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marcsisz
marcsisz Thu, 2011-12-15 17:17

Szeretném elkészíteni ezt az ínycsiklandozó krumplit,de meg szeretném kérdezni,hogy alufóliával le kell takarni az elején,hogy puhuljon,és utána anélkül pirítani,vagy ez a művelet nem szükséges?
Így is tökéletes és olyan szép lesz mint a tiéd!
Köszi!
Marcsisz

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2011-12-16 21:38

Kedves Marcsisz!
Nem kell letakarni semmiképpen sem, hanem időnként átforgatgni óvatosan, hogy ne törjön. Nem kell sokszor, az egész sütési idő alatt kb. 4-5 -ször.
A legjobbakat: Mrs Smith

flikflak
Flikflak / flikflak Tue, 2011-11-15 19:17

Elkészítettem, s igazán finom lett! Nem szoktam rozmaringot használni, így igazán meglepődtem, amikor a sütő felöl elért a karácsonyfa-illat :o))) Azon vihogtam, hogy milyen gyalázatos tettet követtem el! Bedugtam a sütőbe a karácsonyfát :o)
Viszont, el kell, hogy mondjam, nagyon ízlett mindkettőnknek, ám azt hiszem nekem ez az olajmennyiség sok, s tán kombinálni fogom valahogy Petra paradicsomos sütőben sült krumplijának leírásával, hogy az íz meglegyen, de kevesebb olajjal készüljön. S amit a citrom tesz vele? Hmm!!!
Szóval, köszi a receptet! Végre sikerült olyan krumplit készítenem sütőben, ami ropis lett és ízes is :o)
Mosolygós napokat!
flikflak

mine118
mine118 Mon, 2011-05-30 13:23

Én vágtam bele egy kis levendulát is, így is nagyon finom lett=)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2011-05-30 15:05

Kedves mine118! Örülök, hogy ízlett! Bevallom őszintén, egy jó pár - tán egy picit az átlagnál is több - fűszert kipróbáltam már, de a levendula az mindig kimaradt. Valahogy az sosem jutott eszembe. Most, hogy így említetted, talán ideje lesz kipróbálnom!:) A legjobbakat, és köszi a visszajelzésért: Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-08-06 15:30

Kedves Hófehérke! Ennek igazán örülök, nagyon köszönjük mi is a visszajelzést! Halkan súgom csak, simán főve, vagy sütve én sem vagyok nagy krumplirajongó, de így, fűszeresen már igen :)) A legjobbakat: Mrs Smith

serci
Serci / serci Sat, 2010-07-17 12:17

De ha görögös krumplit akarsz csinálni akkor a szkordália a tökéletes megoldás! Tört krumpli sok olivaolaj,fokhagyma és kész.

serci
Serci / serci Sat, 2010-07-17 12:13

Én hogyha héjéba sül a krumpli majdnem mindig megeszem héjastól,nemcsak az újkrumplit

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-03-18 13:29

És már a sasmama is megmondta a fiókájának, a héját is meg kell enni, mert abban van a vitamin...:-D Kedves Molnár Péter! Finom úgy is, ahogy Te csinálod, néha nálunk is előfordul, pláne, ha a krumpli még zsengébb típusú, de legtöbbször héja nélkül készítjük, mert tudod, a gyerek...:-) De elárulom, a héjában sült krumplinál is imádom a ropogós pirosra sült héjat! Jó sütés-főzést: Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-03-18 07:12

Ugyanígy készítem, a különbség annyi, hogy alapos sikálás után szárazra törlöm a krumplikat és negyedelem.
Tehát héjestól kerül a tepsibe. A héj - bármennyire fura -, ad egy kellemes plusz ízt. (A macera is kevesebb.)

723
burgonya 1 kg
citromlé 1 fél citromból nyert
rozmaring 6 szál
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2 dl
olívaolaj 1 dl