Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ratatouille vagyis zöldségjava

Ratatouille vagyis zöldségjava
Ratatouille vagyis zöldségjava
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mikor először láttam, még a nevét se tudtam kiolvasni. Ezeréves recept egyik sok nyarat látott szakácskönyvemben. Emlékszem, ott "zöldségjavá"-ra magyarították. Végigolvasva nagyon idegenül hangzott nekem a padlizsán is, de még cukkinit se igen használtunk akkoriban. A fűszerekről -bazsalikom, kakukkfű- nem is beszélve. Meg is állapítottam: na, még egy felesleges recept. Aztán csak nem hagyott nyugodni, és egy roppant kíváncsi pillanatomban elkészítettem. Azóta is minden évben örömmel főzöm, ha szezonja van.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A hozzávalók rugalmasan változtathatók, mint a magyar lecsónál. Ki, hogy szereti alapon.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mindent megtisztítunk, feldarabolunk. A cukkini és a padlizsán héját nem kell leszedni. A paradicsomot eredetileg le kellene héjazni (aljára keresztet vágva mártsuk forró vízbe, majd hidegbe), de én nem szoktam, inkább kicsit apróbbra vágom.
  2. Az olajat felhevítjük, és megpirítjuk rajta a vöröshagymakockákat.
  3. Mikor azok színesedni kezdenek, mehet hozzá a 2 paprika. Kicsit megdinszteljük, majd mehet bele a cukkini meg a babérlevél. Dinszteljük 1-2 percig, majd hozzáadjuk a padlizsánt is. Jól átpirítjuk az egészet, hogy üvegesedni kezdjen a zöldség.
  4. Ekkor beletesszük a zúzott fokhagymát és a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. A kakukkfű domináljon. Lefedve főzzük 5 percig.
  5. Aztán levesszük a fedőt, és fedő nélkül, finoman kevergetve, rövid ideig (kb. 5 perc) főzzük még, amíg a zöldségek meg nem puhulnak és a paradicsom leve nagyrészt el nem párolog. Így kevés, sűrű szaft marad alatta. Friss kenyérrel az igazi.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 475
elküldve: 2
receptkönyvben: 125
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

padlizsános egytál, francia lecsó, padlizsános-cukkinis lecsó

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

160
padlizsán 1 db
cukkini 2 közepes db
tv paprika 2 közepes db
paradicsom 50 dkg
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
babérlevél 1 db
napraforgó olaj 4 ek
kakukkfű 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
borsikafű 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint