r
Nosalty Logó

Ratatouille vagyis zöldségjava

Fahéj
Ratatouille vagyis zöldségjava
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

160
Kalória
4.1g
Fehérje
19.6g
Szénhidrát
8.8g
Zsír
371.7g
Víz
-
Koleszterin
6.7g
Élelmi rost
11.7g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 160 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 640 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 37 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    238.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    19.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    371.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    73 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    135 micro
  • β-karotin
    774 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    3216 micro
  • Lut-zea
    2348 micro
Összesen 160 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    35.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    954.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    209 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    211 mg
  • Foszfor
    444 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    78.3 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    1486.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    281 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    291 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    84 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    297 micro
  • Kolin:
    116 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    539 micro
  • β-karotin
    3097 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    12865 micro
  • Lut-zea
    9393 micro
Összesen 640 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    55.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    86.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    180 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    749 micro
  • Lut-zea
    547 micro
Összesen 37 kcal

Elkészítés

  1. Mindent megtisztítunk, feldarabolunk. A cukkini és a padlizsán héját nem kell leszedni. A paradicsomot eredetileg le kellene héjazni (aljára keresztet vágva mártsuk forró vízbe, majd hidegbe), de én nem szoktam, inkább kicsit apróbbra vágom.
  2. Az olajat felhevítjük, és megpirítjuk rajta a vöröshagymakockákat.
  3. Mikor azok színesedni kezdenek, mehet hozzá a 2 paprika. Kicsit megdinszteljük, majd mehet bele a cukkini meg a babérlevél. Dinszteljük 1-2 percig, majd hozzáadjuk a padlizsánt is. Jól átpirítjuk az egészet, hogy üvegesedni kezdjen a zöldség.
  4. Ekkor beletesszük a zúzott fokhagymát és a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. A kakukkfű domináljon. Lefedve főzzük 5 percig.
  5. Aztán levesszük a fedőt, és fedő nélkül, finoman kevergetve, rövid ideig (kb. 5 perc) főzzük még, amíg a zöldségek meg nem puhulnak és a paradicsom leve nagyrészt el nem párolog. Így kevés, sűrű szaft marad alatta. Friss kenyérrel az igazi.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 20 p

Mikor először láttam, még a nevét se tudtam kiolvasni. Ezeréves recept egyik sok nyarat látott szakácskönyvemben. Emlékszem, ott "zöldségjavá"-ra magyarították. Végigolvasva nagyon idegenül hangzott nekem a padlizsán is, de még cukkinit se igen használtunk akkoriban. A fűszerekről -bazsalikom, kakukkfű- nem is beszélve. Meg is állapítottam: na, még egy felesleges recept. Aztán csak nem hagyott nyugodni, és egy roppant kíváncsi pillanatomban elkészítettem. Azóta is minden évben örömmel főzöm, ha szezonja van.

További receptek

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Top Receptek