r
Nosalty Logó

Ratatouille vagyis zöldségjava

Fahéj
Ratatouille vagyis zöldségjava
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

160
Kalória
4.1g
Fehérje
19.6g
Szénhidrát
8.8g
Zsír
371.7g
Víz
-
Koleszterin
6.7g
Élelmi rost
11.7g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 160 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 640 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 37 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    238.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    19.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    371.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    73 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    135 micro
  • β-karotin
    774 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    3216 micro
  • Lut-zea
    2348 micro
Összesen 160 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    35.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    954.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    209 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    211 mg
  • Foszfor
    444 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    78.3 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    1486.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    281 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    291 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    84 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    297 micro
  • Kolin:
    116 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    539 micro
  • β-karotin
    3097 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    12865 micro
  • Lut-zea
    9393 micro
Összesen 640 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    55.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    86.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    180 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    749 micro
  • Lut-zea
    547 micro
Összesen 37 kcal

Elkészítés

  1. Mindent megtisztítunk, feldarabolunk. A cukkini és a padlizsán héját nem kell leszedni. A paradicsomot eredetileg le kellene héjazni (aljára keresztet vágva mártsuk forró vízbe, majd hidegbe), de én nem szoktam, inkább kicsit apróbbra vágom.
  2. Az olajat felhevítjük, és megpirítjuk rajta a vöröshagymakockákat.
  3. Mikor azok színesedni kezdenek, mehet hozzá a 2 paprika. Kicsit megdinszteljük, majd mehet bele a cukkini meg a babérlevél. Dinszteljük 1-2 percig, majd hozzáadjuk a padlizsánt is. Jól átpirítjuk az egészet, hogy üvegesedni kezdjen a zöldség.
  4. Ekkor beletesszük a zúzott fokhagymát és a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. A kakukkfű domináljon. Lefedve főzzük 5 percig.
  5. Aztán levesszük a fedőt, és fedő nélkül, finoman kevergetve, rövid ideig (kb. 5 perc) főzzük még, amíg a zöldségek meg nem puhulnak és a paradicsom leve nagyrészt el nem párolog. Így kevés, sűrű szaft marad alatta. Friss kenyérrel az igazi.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 20 p

Mikor először láttam, még a nevét se tudtam kiolvasni. Ezeréves recept egyik sok nyarat látott szakácskönyvemben. Emlékszem, ott "zöldségjavá"-ra magyarították. Végigolvasva nagyon idegenül hangzott nekem a padlizsán is, de még cukkinit se igen használtunk akkoriban. A fűszerekről -bazsalikom, kakukkfű- nem is beszélve. Meg is állapítottam: na, még egy felesleges recept. Aztán csak nem hagyott nyugodni, és egy roppant kíváncsi pillanatomban elkészítettem. Azóta is minden évben örömmel főzöm, ha szezonja van.

További receptek

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek