r
Nosalty Logó

Rákóczi túrós tart

Szarka Bettina
Rákóczi túrós tart
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

1122
Kalória
24.5g
Fehérje
155.1g
Szénhidrát
47g
Zsír
222.6g
Víz
173.8g
Koleszterin
5.6g
Élelmi rost
85.4g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 1122 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 6740 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 242 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.5 g

Zsír

  • Összesen
    47 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    174 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    692.7 g
  • Cink
    109 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    85 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    238 mg
  • Nátrium
    86 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    155.1 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    222.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    369 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    53 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    11 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    50 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    363 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 1122 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    147.2 g

Zsír

  • Összesen
    281.7 g
  • Telített zsírsav
    164 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1043 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4156.2 g
  • Cink
    656 mg
  • Szelén
    222 mg
  • Kálcium
    567 mg
  • Vas
    509 mg
  • Magnézium
    211 mg
  • Foszfor
    1429 mg
  • Nátrium
    514 mg
  • Réz
    26 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    930.5 g
  • Cukor
    512 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

Víz

  • Összesen
    1335.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2215 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    319 mg
  • D vitamin:
    114 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    302 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    357 micro
  • Kolin:
    456 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2176 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    477 micro
  • β-crypt
    41 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    692 micro
Összesen 6740 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    150.9 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    33.8 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    48.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    11 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 242 kcal

Elkészítés

  1. A puha vajat, a porcukrot, a mandulalisztet, a tojást és a 120gramm lisztet összekeverjük. Amikor egymeművé vált, akkor hozzáadjuk a 350 gramm lisztet is. Lágy tésztát kell kapnunk.
  2. Elfelezzük a tésztát és mindkét adagot két sütőpapír között 2-3mm vékonyra nyújtjuk. Hűtőbe tesszük kb 1 órára, hogy a vaj visszakeményedjen és formázható legyen.
  3. Tart forma segítségével korongokat vágunk ki, majd a tart szélére a másik vékonyra nyújtott tésztából csíkokat vágunk és felhelyezzük a tart forma szélére.
  4. A felesleget levágjuk a tart formákról, a tésztát alul megszurkáljuk és 1 éjszakára a fagyasztóba tesszük
  5. Másnap a fagyasztóból kivéve egyből 170 fokos, előmelegített sütőbe tesszük és 20-25 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd a formáknól kiszedjük.
  6. 6Túrókrém elkészítése: A zselatint (por) keverjük össze a hideg vízzel. A citrom levét melegítsük fel és oldjuk fel benne a megduzzadt zselatint.
  7. A túrót és a porcukrot keverjuk át egy villával és öntsük hozzá a zselatinos citromlevet. Keverjük hozzá a citromhéjat is.
  8. Botmixerrrel keverjük át, hogy krémes állagot kapjunk.
  9. Verjük fel laza habbá a tejszínt, és óvatosan keverjük a túróhoz.
  10. Töltsük a masszát habzsákba, és töltsük színültig a tartokat.
  11. Tojáshab elkészítése: A tojáshoz adjuk hozzá a cukrot és vízvőz felett melegítsük csípősre. Ezután verjük kemény habbá. Habzsákba töltve, díszítsük vele a tartokat. A tart közepére kanalazzunk a baracklekvárból is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 90 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Az egész család nagyon szereti a túrós sütiket, én pedig imádok sütni. :) Elvégeztem egy két napos francia monodesszert tanfolyamot, és az ott tanult techinákaf alkalmazva elkészítettem a rákóczi túróst, kicsit modernebb verzióban. Azóta is ezt hallgatom, hogy mikor sütöm újra, annyira ízlett mindenkinek.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek