Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ragacsos pekándiós tekercsek

Ragacsos pekándiós tekercsek
Ragacsos pekándiós tekercsek
65 perc / előkészület: 35 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azt hiszem, a kouign amann óta nem használtam ennyi cukrot és vajat egy süteményhez. Amerika kedvenc péksüteménye, amit ragacsos zsömlének fordítanánk, egy tömény kalóriabomba - ezért szoktam csak nyálcsorgatva figyelni a pékségekben. Most aztán megcsináltam - így legalább tudom, mennyi az annyi. :)

A tetejéről le lehet hagyni a karamellt, helyettesíthetjük viszont krémsajttal vagy cukorkrémmel - de azt igazán túlzásnak éreztem volna. A pekándió helyett is használhatunk sima diót. Nem olyan bonyolult, mint ahogy tűnik, és nekem kifejezetten tetszett, hogy az alján van a ropogós karamell-dió réteg. A receptet yummi corner és Drizzle and dip receptjeiből gyúrtam össze. 

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A karamellás-pekándiós bevonathoz

A tetejére

ajánlat

A tölteléken, dió, cukor, vaj mértékén nyugodtan változtathattok ízlés szerint -a tésztához nem érdemes hozzányúlni. Életem egyik legfinomabb, legpuhább tésztája lett, tuti, hogy máshoz is fel fogom használni.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt egy csipet cukorral a kézmeleg vízbe szórjuk. 5 percig állni hagyjuk, amíg felfut.
  2. A langyos tejet, a puha vajat, a tojást, a cukrot és a felfuttatott élesztőt egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a csipet sót.
  3. A lisztből kiveszünk 1 bögrényit, a többit hozzászitáljuk a tál tartalmához. Összekeverjük (még elég folyékony lesz), majd kevergetés közben hozzáadjuk a maradék lisztet (dagasztógépesek előnyben, de én anélkül csináltam, úgyhogy ezen senki ne aggódjon). A tészta elég puha, ne adjunk hozzá több lisztet.
  4. Letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Ez alapvetően kb. másfél óra, de ha nincs elég meleg, tovább is tarthat.
  5. Ha kész, erősen lisztezett munkafelületre öntjük (a tészta továbbra is elég puha). 30x45 centis téglalapot nyújtunk belőle. Belekenjük a vajas tölteléket, és feltekerjük. Ha ragadna, hablappal vagy éles késsel segítsünk neki.
  6. Ha belekentük a fűszeres vajat és előkészítettük a tepsit a pekándióval, kb. 1,5 ujjnyi széles szeleteket vágunk belőle, és a tepsibe ültetjük. Nem baj, ha kicsit laza, még sokat fog nőni a tepsiben.
  7. Letakarjuk, és még fél órát kelesztjük. Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
  8. Ha kész, azonnal, egyben kiborítjuk a tepsiből. Erre azért van szükség, mert ha benne hagyjuk, a karamell miatt beleragad.
  9. A maradék cukrot összeolvasztjuk a vízzel, és óvatosan rázogatjuk. Hozzáadjuk a habtejszínt, és elkeverjük.
  10. A tekercsek tetejére (az alján van a pekándiós karamell) teszünk 1-1 kanál karamellt, és ha a tekercsek langyosra hűltek, tálaljuk.

A töltelékhez

  1. A vajat kis lángon felmelegítjük. Beleszórjuk a cukrot és a fűszereket.
  2. Ecsettel rákenjük a kinyújtott tésztalapra.

A karamellás-pekándiós bevonathoz

  1. A pekándiót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. A tepsi aljába szórjuk.
  2. A cukrot és a puha vajat villával kikeverjük. A 3/4-ét kézzel a tepsi aljába, a dióba morzsoljuk. El is maszatolhatjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x35 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 4 504
elküldve: 2
receptkönyvben: 146
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

pekándiós csiga, amerikai diós kelttészta, cukros-pekándiós tekercs

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koni08
Koni08 Sun, 2015-01-04 22:17

Nagyon szep recept ez is, egytol felek, h meghaladja a kepessegeimet :) nincs esetleg ehhez video, vagy fazisfotok a blogodon? Koszonom

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2014-11-09 15:25

Uhhhh, ezt most nagyon megenném.....:) Segíts megint lécci. Nincs pekándióm bevallom nem szívesen vennék, mert drága, viszont van dióm. Nagy a különbség a kettő között? A dió darálva értendő? Aztán az instant élesztők 7 gr. kiszerelésben vannak a 10 gr. kb. 3 dkg. frissnek felel meg. Úgy is jó? A nádcukrot kiválthatom barna cukorral? Olyanom is van itthon. Köszi, puszi:) Gabi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2014-11-09 17:51

Szia Gabys,
Bocsi, csak most láttalak...mehet helyette sima dió, persze, viszont ennek az a lényege, hogy a dió nem megdarálva van, hanem csak nagyobb darabokra vágva. barna cukor jöhet. Szerintem lecserélheted sima élesztőre is, bár a francia élesztő az, ami ilyen elképesztően csodásan felfújja a tésztát - de biztos jó lesz enélkül is. :)
Szép estét!
Üdvözlettel,
Nóra

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2014-11-09 18:03

Na jó:) Beruházok, mert ez a tekercs végtelenül felizgatott:). Megkerestem ezt a francia élesztőt a neten, mert én csak oetkert használok, ha instantról van szó. És felhajtom ezt a pekándiót is. Nagyon remélem a héten sikerül megsütni. Köszönöm! Szép estét:)

Elkepestö Schütötök
Kaddu-Laḍḍu / Elkepestö Schütötök Fri, 2014-11-07 21:00

Valami ilyesmi a Bite is, amit Budapesten a Nyugati téren lehet kapni, a pályaudvarral szembeni sarokházban, csakhogy az leszűkült csokis, fahéjas és nutellás változatra (az utóbbi a kedvencem, mindenem a nugát!), pekándióssal még nem próbálkoztak a készítők. Hát mit mondjak, vehetnének tőled leckét. Köszönjük, hogy megmutattad ezzel a recepttel, hogy Amerika nemcsak Hollywoodról, a felhőkarcolókról, a műkajáról, a felszínességről meg az indiánrezervátumokról szól, hanem azért ott is vannak még, akik felhasználják, amit a természet ad és ilyen különlegességeket találnak ki!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2014-11-10 07:40

Szia Juli,
Ó, van nekik rengeteg jó kajájuk, csak sikerült szétcsapni annyira a mezőgazdaságukat, hogy nehéz megcsinálni. De amúgy Amerikában is elképesztő sok csúcskaja van, én meg, mint jó néprajzos - imádom az eredetüket vizsgálgatni. :9
Köszönöm a kedves szavakat!
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

430
finomliszt 650 g
tojás 3 db
vaj 50 g
víz 0.5 dl
cukor 30 g
tej 180 ml
instant élesztő 10 g
1 csipet
vaj 4 ek
melaszos nádcukor 3 ek
fahéj 1 kávéskanál
szerecsendió 1 kávéskanál
bors 1 csipet
pekándió 100 g
vaj 3 ek
melaszos nádcukor 50 g
1 csipet
melaszos nádcukor 50 g
víz 2 ek
habtejszín 30 ml