r
Nosalty Logó

Póréhagymás rakott karfiol besamel mártással

NS
Póréhagymás rakott karfiol besamel mártással
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Besamel mártás tejfölösen

Rakottas

745
Kalória
45.6g
Fehérje
45.9g
Szénhidrát
41.3g
Zsír
283g
Víz
135.3g
Koleszterin
4.3g
Élelmi rost
7.7g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Besamel mártás tejfölösen

Rakottas

Összesen 745 kcal
  • 11% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Besamel mártás tejfölösen

Rakottas

Összesen 2979 kcal
  • 11% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Besamel mártás tejfölösen

Rakottas

Összesen 102 kcal
  • 11% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.6 g

Zsír

  • Összesen
    41.3 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1279.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    341 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    503 mg
  • Nátrium
    317 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.9 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    283 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    71 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    175 micro
  • Kolin:
    165 mg
  • Retinol - A vitamin:
    176 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    269 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    423 micro
Összesen 745 kcal
  • 11% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    182.6 g

Zsír

  • Összesen
    165.2 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    541 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5116.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    154 mg
  • Kálcium
    1365 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    287 mg
  • Foszfor
    2011 mg
  • Nátrium
    1267 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    183.7 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    1131.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    794 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    284 mg
  • D vitamin:
    111 micro
  • K vitamin:
    152 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    701 micro
  • Kolin:
    660 mg
  • Retinol - A vitamin:
    703 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1075 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1691 micro
Összesen 2979 kcal
  • 11% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    176.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    38.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 102 kcal

Elkészítés

Besamel mártás tejfölösen

  1. Egy kis edényben feltesszük a margarint (vagy vajat) és felmelegítjük.
  2. Belehintjük a lisztet, simára keverjük.
  3. A tejet felmelegítjük, majd fokozatosan hozzáadagolva elkeverjük.
  4. Forráshoz közel folyamatosan kevergetjük a kívánt sűrű állag eléréséig, hogy ne csomósodjon, majd a tűzről lehúzva ízesítjük szerecsendióval, sóval, borssal. Ezt követően forgatjuk össze a tejföllel.

Rakottas

  1. A karfiolt rózsáira szedjük, megtisztítjuk, és közepes lángon feltesszük főni, mellé enyhén sós vízben a rizst is (gyorsrizzsel és mirelit karfiollal egyszerűbb és gyorsabb, utóbbi esetében 30-40 dkg karfiolt főzzünk). Közben villával ellenőrizzük a karfiolt, elég csak félig megfőzni, a lényeg, hogy ne essen szét teljesen. A rizst és a karfiolt is leszűrjük, lecsepegtetjük, majd a rizst leterítjük a tepsi/jénai aljába- ez lesz az első réteg. Sóval-borssal vagy fűszersóval ízesítjük.
  2. A darált húst kevés olajon megpirítjuk, fűszerezzük (fűszerpaprika, só, bors, fokhagyma), majd 0,5-1 dl vízzel felöntjük, és puhára főzzük.
  3. A póréhagymát megtisztítjuk, négyfelé vágjuk, majd összedaraboljuk. Ezután ráterítjük a rizsre, a mártás felét ráöntjük, majd egyenletesen eloszlatjuk.
  4. Következik a darált hús, majd a karfiol: a lényeg, hogy minden réteget egyenletesen oszlassunk el. A maradék mártást rácsorgatjuk és elkenjük a karfiolon, majd az előzőleg lereszelt sajtot eloszlatjuk a tetején. Legutóbb 10-10 dkg gouda és füstölt sajttal csináltam, de utóbbi elhagyható. Lényegében elég rá 15 dkg sajt.
  5. Előmelegített sütőben, 200 fokon összesütjük. Ha a sajt aranybarnára sült a tetején, tálalható!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 10 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C

Nagyon szeretem a zöldséges rakottasokat, de a párom nem különösebben kedveli a karfiolt. Ezért úgy gondoltam, felturbózom egy kis hússal, a sima tejfölös szószt besamel mártással keverem ki, és megspékelem póréhagymával, amit nagyon szeret. A végeredmény számára is lenyűgöző lett: azóta szívesen fogyasztja a karfiolt is ebben a formában :)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek