Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Póréhagymás rakott karfiol besamel mártással

Póréhagymás rakott karfiol besamel mártással
Póréhagymás rakott karfiol besamel mártással
85 perc / előkészület: 30 perc főzés: 45 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem a zöldséges rakottasokat, de a párom nem különösebben kedveli a karfiolt. Ezért úgy gondoltam, felturbózom egy kis hússal, a sima tejfölös szószt besamel mártással keverem ki, és megspékelem póréhagymával, amit nagyon szeret. A végeredmény számára is lenyűgöző lett: azóta szívesen fogyasztja a karfiolt is ebben a formában :)

hozzávalók / 4 adag

Besamel mártás tejfölösen

Rakottas

Szólj hozzá!

elkészítés

Besamel mártás tejfölösen

  1. Egy kis edényben feltesszük a margarint (vagy vajat) és felmelegítjük.
  2. Belehintjük a lisztet, simára keverjük.
  3. A tejet felmelegítjük, majd fokozatosan hozzáadagolva elkeverjük.
  4. Forráshoz közel folyamatosan kevergetjük a kívánt sűrű állag eléréséig, hogy ne csomósodjon, majd a tűzről lehúzva ízesítjük szerecsendióval, sóval, borssal. Ezt követően forgatjuk össze a tejföllel.

Rakottas

  1. A karfiolt rózsáira szedjük, megtisztítjuk, és közepes lángon feltesszük főni, mellé enyhén sós vízben a rizst is (gyorsrizzsel és mirelit karfiollal egyszerűbb és gyorsabb, utóbbi esetében 30-40 dkg karfiolt főzzünk). Közben villával ellenőrizzük a karfiolt, elég csak félig megfőzni, a lényeg, hogy ne essen szét teljesen. A rizst és a karfiolt is leszűrjük, lecsepegtetjük, majd a rizst leterítjük a tepsi/jénai aljába- ez lesz az első réteg. Sóval-borssal vagy fűszersóval ízesítjük.
  2. A darált húst kevés olajon megpirítjuk, fűszerezzük (fűszerpaprika, só, bors, fokhagyma), majd 0,5-1 dl vízzel felöntjük, és puhára főzzük.
  3. A póréhagymát megtisztítjuk, négyfelé vágjuk, majd összedaraboljuk. Ezután ráterítjük a rizsre, a mártás felét ráöntjük, majd egyenletesen eloszlatjuk.
  4. Következik a darált hús, majd a karfiol: a lényeg, hogy minden réteget egyenletesen oszlassunk el. A maradék mártást rácsorgatjuk és elkenjük a karfiolon, majd az előzőleg lereszelt sajtot eloszlatjuk a tetején. Legutóbb 10-10 dkg gouda és füstölt sajttal csináltam, de utóbbi elhagyható. Lényegében elég rá 15 dkg sajt.
  5. Előmelegített sütőben, 200 fokon összesütjük. Ha a sajt aranybarnára sült a tetején, tálalható!
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 24 265
elküldve: 5
receptkönyvben: 146
elkészítve: 20/20
Facebookon megjelent: 1

szakács

Never.a.failure

Mióta szakács: 2014.01.05.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

húsos rakott karfiol, rakott karfiol besamel mártásban, hússal és póréhagymával rakott karfiol

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

suvkat2
suvkat2 Sun, 2014-02-16 13:52

Ez finom lett! Tényleg feldobja a póré. Köszi a receptet.

742
margarin 2 ek
finomliszt 2 evőkanál
tej 2.5 dl
szerecsendió 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tejföl 175 g
karfiol 2 közepes db
póréhagyma 1 közepes db
darált sertéshús 0.5 kg
rizs 125 g
sajt 10 dkg
füstölt sajt 10 dkg
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fokhagyma 2 gerezd