Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Plutyka azaz kelkáposzta-főzelék sült oldalassal

Plutyka azaz kelkáposzta-főzelék sült oldalassal
Plutyka azaz kelkáposzta-főzelék sült oldalassal
170 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc sütés: 130 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A családi legendáriumban él egy történet, miszerint a Dunántúlon élő nagypapám nagyon szerette a kelkáposzta-főzeléket, és a nagymamám nagyon finoman is készítette. Egy alkalommal feljött Pestre, és az én anyukám tudta, hogy mivel kell kedveskedni neki, és főzött egy nagy adag plutykát. A nagypapámnak annyira ízlett, hogy amikor hazament, elmesélte a nagymamámnak, hogy ő még életében ilyen finom plutykát nem evett. A nagymamám neheztelt is egy pár hétig anyukámra, de aztán levélben elkérte ennek a finom kelkáposzta-főzeléknek a receptjét. Anyukám szerint a titok abban rejlett, hogy amikor elkészült a főzelék, meglocsolta sűrű pörköltszafttal. Íme a tökéletes plutyka receptje.

hozzávalók / 4 adag

főzelék

oldalas

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vágjuk fel a kelkáposztát két ujjnyi darabokra, tegyük egy lábasba, rakjuk rá a sót, borsot, köményt és majorannát, majd öntsük fel két bögre vízzel, és lefedve főzzük félpuhára.
  2. Hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk kockára, ha a főzelék félkész, adjuk hozzá a burgonyát, öntsük fel annyi vízzel, ha szükséges, hogy éppen ellepje a káposztát, és főzzük puhára.
  3. Készítsük el a fokhagymás rántást a 4 gerezd áttört fokhagymából, olajból, lisztből. Süssük össze a hozzávalókat, vegyük le a tűzről, keverjük bele a paprikát, és öntsük fel 2 dl vízzel, majd adjuk a főzelékhez, forraljuk össze. Tetejét locsoljuk meg pörköltszafttal, vagy készítsünk hozzá oldalast.
  4. Vágjuk az oldalast két bordányi darabokra, sózzuk, borsozzuk, spékeljük fokhagymagerezdekkel, és tegyük egy sütőedénybe. Öntsünk alá egy dl vizet, tegyük bele a zsírt, a negyedelt vöröshagymát, és alufóliával takarjuk le, majd dugjuk a 150 fokos sütőbe 2 órára.
  5. Vegyük le a fóliát, tegyük fel a hőfokot 200 fokra (alul-felül sütés), és süssük pirosra az oldalast. Figyeljük, le ne égjen. Az így készített oldalas szaftos, ízletes. Tálaljuk a főzelékkel.
  • sütési hőfok: 150°C
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 3 047
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

márti1218

Mióta szakács: 2017.08.08.
71 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: főzelékek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

főzelék kelkáposztából

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

680
kelkáposzta 1 kg
burgonya 2 közepes db
majoranna 1 teáskanál
őrölt fűszerkömény 1 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
fokhagyma 4 gerezd
napraforgó olaj 2 ek
finomliszt 3 csapott ek
fűszerpaprika 1 teáskanál
víz 10 dl
sertésoldalas 1 kg
vöröshagyma 1 közepes db
sertészsír 1 ek
fokhagyma 4 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 1 dl