r
Nosalty Logó

Plutyka azaz kelkáposzta-főzelék sült oldalassal

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
márti1218
Plutyka azaz kelkáposzta-főzelék sült oldalassal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír

főzelék

oldalas

Összesen 680 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír

főzelék

oldalas

Összesen 2721 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír

főzelék

oldalas

Összesen 77 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.2 g

Zsír

  • Összesen
    49.1 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    865.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    374 mg
  • Nátrium
    213 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    613.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    73 mg
  • D vitamin:
    163 micro
  • K vitamin:
    139 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    172 micro
  • Kolin:
    139 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1201 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    160 micro
Összesen 680 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    132.7 g

Zsír

  • Összesen
    196.2 g
  • Telített zsírsav
    61 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    574 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3461.2 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    498 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    402 mg
  • Foszfor
    1498 mg
  • Nátrium
    852 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    112.7 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    2453.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    400 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    290 mg
  • D vitamin:
    652 micro
  • K vitamin:
    555 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    687 micro
  • Kolin:
    555 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4803 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    642 micro
Összesen 2721 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    99.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    138 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 77 Kcal

Hozzávalók

főzelék

oldalas

Elkészítés

főzelék

  1. Vágjuk fel a kelkáposztát két ujjnyi darabokra, tegyük egy lábasba, rakjuk rá a sót, borsot, köményt és majorannát, majd öntsük fel két bögre vízzel, és lefedve főzzük félpuhára.
  2. Hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk kockára, ha a főzelék félkész, adjuk hozzá a burgonyát, öntsük fel annyi vízzel, ha szükséges, hogy éppen ellepje a káposztát, és főzzük puhára.
  3. Készítsük el a fokhagymás rántást a 4 gerezd áttört fokhagymából, olajból, lisztből. Süssük össze a hozzávalókat, vegyük le a tűzről, keverjük bele a paprikát, és öntsük fel 2 dl vízzel, majd adjuk a főzelékhez, forraljuk össze. Tetejét locsoljuk meg pörköltszafttal, vagy készítsünk hozzá oldalast.
  4. Vágjuk az oldalast két bordányi darabokra, sózzuk, borsozzuk, spékeljük fokhagymagerezdekkel, és tegyük egy sütőedénybe. Öntsünk alá egy dl vizet, tegyük bele a zsírt, a negyedelt vöröshagymát, és alufóliával takarjuk le, majd dugjuk a 150 fokos sütőbe 2 órára.
  5. Vegyük le a fóliát, tegyük fel a hőfokot 200 fokra (alul-felül sütés), és süssük pirosra az oldalast. Figyeljük, le ne égjen. Az így készített oldalas szaftos, ízletes. Tálaljuk a főzelékkel.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés ideje: 130 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 18
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 54
  • Össznézettség: 17122
  • Feltöltés dátuma: 2018. február 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Plutyka azaz kelkáposzta-főzelék sült oldalassal
márti1218 72 recept

A családi legendáriumban él egy történet, miszerint a Dunántúlon élő nagypapám nagyon szerette a kelkáposzta-főzeléket, és a nagymamám nagyon finoman is készítette. Egy alkalommal feljött Pestre, és az én anyukám tudta, hogy mivel kell kedveskedni neki, és főzött egy nagy adag plutykát. A nagypapámnak annyira ízlett, hogy amikor hazament, elmesélte a nagymamámnak, hogy ő még életében ilyen finom plutykát nem evett. A nagymamám neheztelt is egy pár hétig anyukámra, de aztán levélben elkérte ennek a finom kelkáposzta-főzeléknek a receptjét. Anyukám szerint a titok abban rejlett, hogy amikor elkészült a főzelék, meglocsolta sűrű pörköltszafttal. Íme a tökéletes plutyka receptje.

Hozzávalók

főzelék

oldalas

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek