Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pizzapite

Pizzapite
Pizzapite
215 perc / előkészület: 15 perc főzés: 180 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A "Főzzünk egészségesen" című kis szakácskönyvecskéből származott az eredeti recept, ami rétestésztát ír. Mivel mi nem eszünk fehérlisztet, de az ételt szerettem volna elkészíteni, így gondolkodtam, mivel lehetne a tésztát helyettesíteni. A pizzatésztát jó ideje így készítem (internetről való a recept, forrást sajnos már nem tudok), és nagyon szeretjük, gondoltam, jó barátságban lesz a raguval. Így is lett. :)

Tipp: én a marhahúst húslevesben majdnem készre főztem, ez jó ízt adott neki, plusz adott volt a marha alaplé, ami adalékanyag-mentes (ételízesítő gyanánt is csak szárított zöldséget használok). Így nem csak jobb íze lett a ragunak, de valóban egészségesebb is lett, mintha leveskockából csináltam volna az alaplevet. A húst így nem kellett, csak egy húsz percet főzni már raguként addig, amíg a gomba megpuhult.

hozzávalók / 4 adag

A raguhoz

A pizzatésztához

ajánlat

A pizzatészta leírása két pizzára elegendő mennyiségről szól. Én csak az egyik felét használtam el ehhez az ételhez, másik feléből valóban pizza készült, így tulajdonképpen a receptben a teljes adag tészta fele adja a ragu tésztáját, így az alja és a teteje tulajdonképpen ennek megfelezése. :)

Aki nem szeretné a két pizzának való mennyiséget elkészíteni, csak a raguhoz valót, annak javaslom a tészta alapanyagainak megfelezését.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát megpucoljuk, felkockázzuk, a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a hagymával együtt 1 ek olajon pár percig pirítjuk. A felkockázott húst hozzáadjuk, felöntjük az alaplével, megborsozzuk, szükség esetén sózzuk.
  2. Alacsonyabb fokozaton 2 órát főzzük (ez optimális eset, de igazából addig, amíg a hús meg nem puhul teljesen).
  3. Közben elkészítjük a tésztát. Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk. A háromféle lisztet összekeverjük, hozzáadjuk az élesztős tejet, a cukrot, sót, és a vizet fokozatosan adagolva tésztává gyúrjuk. Meleg helyen fél órát kelesztjük.
  4. Ha megkelt, kétfelé vesszük. Az egyik fél tésztát szintén kétfelé vágjuk, ezeket a pitesütő tál méretéhez igazodva kinyújtuk. (A másik darabból készülhet valóban pizza.:))
  5. Ha a hús megpuhult, a raguhoz keverjük a kis mennyiségű vízben elkevert keményítőt, és besűrítjük az ételt (hagyjuk, hogy még egyszer felforrjon). Félrehúzzuk, hogy kihűljön.
  6. Amikor a ragu kihűlt, az egyik darab kinyújtott tésztát a tálba helyezzük úgy, hogy az alját megkenjük egy pici olajjal. Ráhelyezzük a ragut, majd befedjük a tetejét a másik darab tésztával. Az oldalát benyomkodjuk, tetejét megszórjuk sajttal vagy azzal, amit ízlésünk gondol, és 180 fokon készre sütjük 15-20 perc alatt.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 324
elküldve: 0
receptkönyvben: 20
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Narancshéj_Netti

Mióta szakács: 2012.06.19.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pite
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

pite pizzatésztából, marhahúsos pite, húsos pie

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Narancshéj_Netti
Narancshéj_Netti / Narancshéj_Netti Sat, 2013-01-19 18:36

Kedves Veronika! Köszönöm a dicséretet, remélem, egyszer ki is próbálod a pitét, és ízleni fog :) Sajnos nem tudom, mekkorára csökkentettem, mert painttel csináltam, és ott százalékban lehet megadni a méretet, amivel csökkenteni vagy növelni akarod a képet. Szóval nem tudok sajnos segíteni, azt tudom, hogy eredetileg 430 volt az első érték, amit megadtam, a másodikat ehhez rendelte hozzá a program automatikusan, a négy kép egymáshoz illesztését és méretezését pedig, ahogy írtam, szemre csináltam. Üdv: Netti

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2013-01-18 14:11

Kedves Netti! Nagyon tetszik a recept. Jo otlet a pizzatesztas variacio.Koszonom szepen.
Meg annyit szeretnek kerdezni toled, hogy hogyan csinalod azt, hogy tobb fotot tudsz egyszerre felrakni. Milyen meretre kell lekicsinyiteni oket, hogy tobb ferjen ra! Nagyon megkoszonnem, ha tudnal nekem segiteni ebben. Van amikor en is szeretnek fazis fotokat felrakni, de fogalmam sincs hogy mit kell csinalni. Koszi elore is, udv. Veronika:)

695
marhalábszár 0.5 kg
vöröshagyma 1 közepes fej
gomba 15 dkg
napraforgó olaj 1 ek
marha alaplé 3 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
étkezési keményítő 0.5 evőkanál
víz 1 dl
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 20 dkg
graham-liszt 20 dkg
rozsliszt 10 dkg
élesztő 7 g
tej 1 dl
víz 2 dl
0 ízlés szerint
xilit 0.5 ek
napraforgó olaj 1 teáskanál
sajt 5 dkg