Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pizza Marzocco konyhájából

Pizza Marzocco konyhájából
Pizza Marzocco konyhájából
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olyan pizzát, ami vékony, ropogós, de mégis puha, nehéz találni. Ez a tészta ilyen lesz, és a sütődben is elkészül, valószínűleg legalább olyan finom lesz, mint amit házhoz szállíttatnál. Fontos, hogy sokáig keleszd azért, hogy a sütőben már ne keljen új életre, és szép vékony maradjon. Akkor sem lesz semmi baja, ha reggel összeállítod, és mire este hazamégy a munkából, akkor nyújtod ki. Kb. 6-8 perc alatt össze lehet gyúrni, és a nap folyamán bármikor kisütheted... Ez a mennyiség két 28-30 cm-es pizzához elég. A költséget két adagra adtam meg. Feltétként tehetsz rá bármit, amit csak akarsz, de nagyjából ezek a mennyiségek legyenek. Igen, tudom hajlamosak vagyunk két-háromszor ennyi cuccot rápakolni, de hidd el, hogy teljesen felesleges (ha kipróbáltad így, rájössz, hogy így nem csak olcsóbb, de az íze is jobb:)).

hozzávalók / 2 adag

A tésztához

A szószhoz

A feltéthez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet még szárazon összekeverjük a grízzel és a sóval, majd a közepére kis "krátert" formázunk.
  2. A vízben feloldjuk az élesztőt, és a mélyedésbe öntjük. Az olajat is.
  3. Nyugodt, lassú mozdulatokkal, az ujjaink hegyével (mint egy gereblye) összeállítjuk a tésztát, és amikor a liszt felvette a folyadékot, összegyúrjuk, amíg szép, sima felületű tésztát nem kapunk. Hamar el fog válni az edény falától, és nem fog a kezünkhöz sem ragadni.
  4. Labdát formázunk belőle, meglisztezzük, lefedjük (én folpackkal szoktam), és legalább 3-4 órát pihentetjük, kelesztjük. Azt is lehet, hogy rögtön kettévágjuk, és két lasztit kelesztünk (mivel két adagról van szó).

Szósz

  1. A sűrített paradicsomot felöntjük 1,5-2 dl (attól függ, milyen sűrűn szeretjük) vízzel vagy csontlével (nekem mindig van a mélyhűtőben), megsózzuk, és összefőzzük. Ha híg, tovább főzzük, és sűrűsödni fog, ha pedig sűrű, vizet öntünk hozzá.
  2. Ha a főzés vége felé járunk, beleszórjuk a bazsalikomot, a kakukfüvet és a csilit. Itt nem írtam mennyiséget, mert ez tényleg ízlés dolga.

Pizza összeállítása

  1. Lisztezett deszkán vagy a konyhapulton kettévágjuk a tésztát (mert két pizzát készítünk), és kézzel vagy sodrófával vékony, kör alakúra kinyújtjuk. Az első pár alkalommal nem javaslom a kézzel való bűvészkedést. Azzal majd akkor kezdjünk el kísérletezgetni, ha elég jól érezzük a tészta anyagát (szokták mondani így is: textúráját... :)). Addig nyújtsuk, amíg jó vékony nem lesz (28-30 cm-es átmérőjű kört képzeljünk el).
  2. Lapos tepsibe sütőpapírt terítünk, és rátesszük a tésztát. Megkenjük 4 evőkanál szósszal, szép sorjában ráhelyezzük a szeletelt gombát, majd a szalámi szeleteket, az apróra vágott olajbogyót, végül pedig a lereszelt mozzarellát.
  3. A sütőt 200 fokra melegítjük (gázos sütőben nem tudom, hányas fokozat), és a már meleg sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28-30 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 460
elküldve: 1
receptkönyvben: 30
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

HajduImre

Mióta szakács: 2013.04.08.
10 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig, ebéd, vacsora
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: pizza
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

mozzarellás pizza, pizza fekete olajbogyóval, házi készítésű pizza

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1017
kenyérliszt BL80 20 dkg
búzadara 50 g
víz 1.25 dl
olívaolaj 1 ek
élesztő 2.5 dkg
0 ízlés szerint
sűrített paradicsom 70 g
0 ízlés szerint
chili 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
gomba 6 dkg
paprikás szalámi 6 dkg
fekete olajbogyó 20 db
mozzarella 20 dkg