Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pizza alla melanzana

Pizza alla melanzana
Pizza alla melanzana
100 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Padlizsánrajongó vagyok. És Töki Pompos rajongó is. És a pizzát is szeretem, de nem vékony tésztával. Így hát megalkottam a saját  "pizzámat".

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A szószhoz

A rakományhoz

ajánlat

Ha télen készítjük, a padlizsán és a paradicsom ára jelentősen növelheti az általam feltüntetett költségeket.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát héjában megfőzzük, majd ha kihűlt, megtisztítjuk (én ezt előző nap szoktam), és krumplinyomón áttörjük. (Ha nem előző nap főzzük, akkor amíg fő, el lehet készíteni a paradicsomszószt.)
  2. Az élesztőt 1 dl langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
  3. Egy tálba tesszük a lisztet, sót, burgonyát, felfutott élesztőt, és maradék a tejet apránként adagolva jó alaposan összegyúrjuk, finom, lágy tészta legyen, majd a duplájára kelesztjük. (Töki pompos.)
  4. Amíg kel, felszeleteljük a padlizsánt és besózzuk, állni hagyjuk, valamint elkészítjük a paradicsommártást (ha eddig nem tettük meg).
  5. A paradicsommártáshoz a nyers paradicsomot forró vízbe dobjuk, majd 1-2 perc elteltével kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, ha meghűlt, lehúzzuk a bőrét.
  6. A hagymát felkockázzuk, és kevés olajon halványbarnára pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a paradicsomot és a fűszereket, majd összefőzzük. A végén lehet botmixerrel pépesíteni.
  7. A padlizsánokat kb. fél óra pihenő után leöblítjük, konyhai papírtörlővel felitatjuk róla a vizet, majd olajban kb. fél-fél  perc alatt mindkét oldalát kissé megpirítjuk. Az a lényeg, hogy a padlizsán megpuhuljon.
  8. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és kicsit átdögönyözzük, hogy rugalmas legyen, kihuzigáljuk, majd belenyomkodjuk-egyengetjük a tepsibe, és előmelegített sütőben 5-6 percig elősütjük, de csak addig, amíg a teteje kissé megkeményedik. Érdemes 5 perc után ránézni, mert sütőtől is függ ez az időtartam.
  9. Kivesszük a tésztát a sütőből, megkenjük a paradicsomszósszal, amelyet letakarunk a sonka vagy bacon szeletekkel, erre pedig szépen sorban, felváltva ráhelyezzük a padlizsán- és a paradicsomkarikákat.
  10. Az egészet kicsit megsózzuk, megszórjuk leheletnyi bazsalikommal, ráhintjük a reszelt sajtot, és addig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul a tetején.


 

  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 231
elküldve: 0
receptkönyvben: 48
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Tmea

Mióta szakács: 2010.11.23.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pizza
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

pizza mia, padlizsános pizza, paradicsomos pizza padlizsánnal, burgonyás tésztájú pizza tarjával és padlizsánnal

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2012-09-17 13:19

Mókás? Hűha. Ezt meg én nem tudom értelmezni. :-))
A la-t kijavíttatom alla-ra. Köszi az észrevételt!

libaláb
libaláb Mon, 2012-09-17 12:10

Halihó, ne vedd kötekedésnek, csak megütötte a szememet.. pizza alla melanzana azt jelenti pizza padlizsánnal, de így, "pizza la melanzana" nincs értelme, annyit tesz pizza a padlizsán :) bocsi, csak a pizza hazájában élek, ezért zavar, de másoknak biztos nincs jelentősége. Am mókás a recept.

773
finomliszt 50 dkg
burgonya 3 közepes db
1 csipet
élesztő 2 dkg
tej 2.5 dl
cukor 1 ek
paradicsom 6 közepes db
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 2 gerezd
zellerlevél 4 db
majoranna 0 ízlés szerint
oregánó 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
cukor 1 csipet
rozmaring 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek
gépsonka 25 dkg
padlizsán 1 kg
paradicsom 1 kg
napraforgó olaj 0.5 dl
bazsalikom 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
sajt 30 dkg