r
Nosalty Logó

Perzsa diós-gránátalmás húsgolyók, avagy Fesenjan

dorkae
Perzsa diós-gránátalmás húsgolyók, avagy Fesenjan
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1097
Kalória
34.8g
Fehérje
55.2g
Szénhidrát
86.1g
Zsír
122.4g
Víz
90g
Koleszterin
6.4g
Élelmi rost
34.6g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 1097 kcal
  • 12% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 4385 kcal
  • 12% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 361 kcal
  • 12% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34.8 g

Zsír

  • Összesen
    86.1 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    44 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    930 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    171 mg
  • Foszfor
    514 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    55.2 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    122.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    114 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 1097 kcal
  • 12% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    139.2 g

Zsír

  • Összesen
    344.3 g
  • Telített zsírsav
    70 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    174 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3719.9 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    118 mg
  • Kálcium
    444 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    684 mg
  • Foszfor
    2056 mg
  • Nátrium
    352 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    220.6 g
  • Cukor
    138 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

Víz

  • Összesen
    489.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    458 micro
  • Kolin:
    145 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 4385 kcal
  • 12% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    28.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    305.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    18.1 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    40.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 361 kcal

Elkészítés

  1. A diót daráljuk le, éppen annyira, hogy kicsit összeállós állaga legyen, de ne legyen krém, majd egy tapadásmentes serpenyőben olaj nélkül pirítsuk meg. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Ha ez kész, tegyük félre.
  2. Egy nagyobb edényben olívaolajon pirítsuk üvegesre a kis kockákra vágott hagymát, majd szórjuk meg a kurkumával. Ezután öntsük fel kb. 600 ml vízzel és tegyük bele a darált-pirított diót. Alacsony lángon 1 órán keresztül főzzük.
  3. Amíg fő a diós keverék, egy mozsárban porosítsuk a sáfrányt és tegyük pár db jégkockával/0,5 dl forró vízzel félre addig, amíg kioldódik.
  4. A húsgolyókhoz keverjük össze a húst a fűszerekkel (kurkuma, kardamom, 2-3 tk a sáfrányos vízből, só illetve bors). Apró golyókat formázunk, majd egy serpenyőben megsütjük őket.
  5. Miután letelt az 1 óra, a diós keverékünknek egy vastag dióolaj réteg lesz a tetején, ne ijedjünk meg :) tegyük bele a maradék sáfrányos vizet és a gránátalma melaszt (szirupot) valamint a cukrot. Ha még túl híg, fedő nélkül forralhatunk rajta. Ezután tegyük bele óvatosan a húsgolyókat, és így is főzzük 30 percig.
  6. Rizzsel tálaljuk, a tetejét friss gránátalmával díszíthetjük. Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 100 p
  • Főzés ideje: 90 p

A vőlegényem iráni (perzsa), ezt a receptet ő tanította nekem, így teljesen autentikus. :) Nagyon finom, nekem az egyik kedvenc ételem lett. Aki szereti az édes, keleties ízvilágot, annak garantáltan ízleni fog. Csirkecombbal is szoktuk készíteni, úgy is nagyon finom!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek