Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paraszt beigli

Paraszt beigli
Paraszt beigli
55 perc / előkészület: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsonykor szoktam ezt sütni, mert sokáig eláll.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A dió töltelékhez

A mák töltelékhez

ajánlat

A tetejét kenjük le 2 x tojásfehérjével, hogy ne repedjen be.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 2 dl  meleg tejbe teszünk 1 kk cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Egy nagyobb tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadunk kevés sót, a maradék cukrot, a  tojást, a vajat, zsírt, hozzáöntjük a kovászt, és alaposan kidagasztjuk a tésztát. A tejet szükség szerint adagoljuk hozzá. Legjobb kenyérsütővel kidolgoztatni.
  3. Kelesztjük a tésztát 60 percet, majd 6 egyenlő részre osztjuk: 3 diós, 3 mákos (a töltelékeket készítsük el előre).
  4. Külön-külön kinyújtjuk, megtöltjük, és kivajazott tepsibe rakjuk.
  5. Tetejét tojásfehérjével megkenjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 113
elküldve: 5
receptkönyvben: 259
elkészítve: 7/10
Facebookon megjelent: -

szakács

helena26

Mióta szakács: 2011.09.18.
458 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

diós-mákos beigli, beigli

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

takacsneili34
dédi receptjei / takacsneili34 Thu, 2012-12-27 00:26

Örülk a beigli receptnek, ezt is ki fogom próbálni, mert akár hányat megsütök mindig megreped a teteje, az egyiké nem a másiké igen, egy tepsibe sül a kettő, mindent az előírás szerint szoktam csinálni, a tölteléket is rendesen kimérve, mi lehet mégis az oka? A kis kocka élesztő az 5 dkg?

helena26
helena26 / helena26 Thu, 2012-12-27 21:24

Egy kocka élesztő az 42 g.Bele írom a receptbe is,hogy teljes legyen!
Üdvözlettel:helena

atbano
atbano Sat, 2012-04-07 16:40

Finom lett. Köszi a receptet! A marcipános-aszalt szilvás töltelékkel készítettem, egészen erős ízű, hmmmm.....

helena26
helena26 / helena26 Wed, 2011-12-21 13:55

2 dcl-ben ,az egy bögre,felfuttatod az élesztőt,kevés cukorral,és szükség szerint adod hozzá a maradék 5 dcl-et.
Nem biztos,hogy mindre szükség lesz.Óvatosan adagold hozzá a többi tejet,hogy ne legyen híg a tészta.

Yellers
Yellers Wed, 2011-12-21 12:13

Kedves Helena

Légyszi segíts ! Azt hogy kell érteni, hogy 2-5 dl tej a tésztába ..........??? Köszike Dóri

helena26
helena26 / helena26 Wed, 2011-12-21 13:58

A tejet szükség szerint adagold hozzá. Nem biztos,hogy az 5 dcl szükséges.A tészta állagától függ.
Ne legyen túl kemény,de lágy sem!

marusko
marusko Sat, 2011-12-17 22:24

én a tetejét 1 egész tojással és 1 tojás sárgájaval kenem, 1x megkenem mikor megszárad újra kenem még 1x,hogy szép márványos legyen. a tölteléket úgy készitem hogy a vizet felforralom cukorral és a mákra ,dióra öntöm forrón, összekeverem a többi hozzávalóval,én a diósba mazsolát, mákosba lekvárt szoktam tenni,nagyon finom:)

helena26
helena26 / helena26 Wed, 2011-11-30 18:12

Igen jól látod,az egyik mákos a másik meg túrós,a diós kimaradt, mert azt nem annyira szeretik.
Valójában azzal töltöd meg,amit jobban szeret a család.

vadgesztenye
vadgesztenye Mon, 2011-11-28 22:32

Nem akarok akadékoskodni, de véletlenül nem keveredtek össze a fotók ?Túrós és mákos rétes formája van. Lehet azért Paraszt beigli, de az egyik az túrós. Nem rossz, jó töltelékes. Jól látom,hogy túrós?

helena26
helena26 / helena26 Sat, 2011-10-01 09:11

A diót,cukrot,meg ami kell hozzá,kevés meleg tejjel leönteni,péppé keverni,de inkább olyan vizes homokra hasonlítson a massza.

1229
finomliszt 100 dkg
tojás 1 db
vaj 20 dkg
sertészsír 18 dkg
tej 7 dl
cukor 8 dkg
élesztő 42 g
1 csipet
tojásfehérje 1 db
vaj 1 ek
dió 40 dkg
cukor 22 dkg
tej 2 dl
méz 1 ek
fahéj 0 ízlés szerint
citromhéj 1 citromból nyert
mazsola 1 marék
mák 40 dkg
cukor 32 dkg
víz 2 dl
szegfűszeg 0 ízlés szerint
mazsola 1 marék