Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kirepeszthetetlen omlós-élesztős bejgli

Kirepeszthetetlen omlós-élesztős bejgli
Kirepeszthetetlen omlós-élesztős bejgli
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a bejgli nálunk még sohasem repedt fel! A Magyar Konyha 2. évfolyam 4. számában olvasta édesanyám, azóta csak ezt sütötte. Miután megnősültem, azóta a családom is csak ezt süti. Nagyon finom, nagyon jól néz ki, és nem lehet elrontani. Sokáig eláll, de ezt senki sem fogja megtapasztalni! Hat rúd jön ki belőle, 3-3 mákos és diós. A recept természetesen nem 12 személyre szól, mert ha a szakács egyedül van, akkor is végez a két tepsivel Szilveszterig... Tavaly még Újév előtt újra kellett sütnöm ugyanezt a mennyiséget. 

Az eredeti recept szerzője a vaj helyett a margarint is alkalmazhatónak véli. Szerintem ez egyrészt egészségtelen, másrészt a vajjal sokkal finomabb lesz a tészta. Ha nem teszünk bele zsírt, akkor az ovo-lakto vega diétába belefér, de az íze nem lesz az igazi. Diabetesz diétánál a mazsolát el kell hagyni, és cukor helyett a cukorhoz képest 80%-nyi fruktózt lehet használni. Sajnos bele kell nyugodnunk, hogy a mindennapi bejglizés nem segíti elő a gazellatermet kialakulását.

Talán szokatlanul hangzik, hogy a tésztát hűvös helyen kell tartani az elején és a végén. Erre vélhetően azért van szükség, hogy ne keljen meg a tészta túlzottan, mire belekerül a töltelék, illetve amíg szépen megszárad rajta a második réteg tojássárgája. Ne ijedjünk meg, ha a kinyújtott tészta vékony lesz, éppen ez ennek a receptnek a lényege, kevés tészta sok töltelékkel. Vigyázzunk, hogy a töltelék ne legyen se meleg, se túl sűrű, se túl híg, mert a bejgli felrepedhet. Ne szurkáljuk, mert felesleges: ez a fajta tészta nem reped szét. 

Én 40 percig sütöttem légkeveréses sütőben. Mivel csak két tepsire fért rá, egyszerre sütöttem a kettőt úgy, hogy a tizenötödik percben a tepsiket megfordítottam, ami alul és elöl volt, az került felülre és hátulra. Mivel kicsit sötétebb lett, mint szeretem, a 25. percben a kezdeti 180 fokról 160 fokra mérsékeltem a hőmérsékletet.

A megadott 3300 forint bekerülési költség 2012 karácsonyi árakra érvényes, a diabetikus változat (fruktózzal és mazsola nélkül) 5-700 forinttal drágább attól függően, hogy hol tudjuk megvenni a fruktózt.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A lekenéshez

ajánlat

Mióta ezt a tésztát sütjük, azóta egyszer sem sikerült a bejglit szétrobbantani... Pedig volt, hogy olyan hibákat követtünk el, ami más tésztáknál szerencsétlenséghez vezet.

Lásd még: Bejgli praktikák teljeskörűen, azaz:

Élesztő felfuttatása

Bejgli tésztájának előkészítése

Bejgli tölteléke és feltekerése

Bejgli lekenése és pihentetése

Bejgli sütése

Kirepedt bejgli korrigálása

Bejgli tárolása

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felfuttatjuk az élesztőt a cukros tejben.
  2. A vajat és a zsírt elmorzsoljuk a liszttel és a porcukorral. Hozzáadjuk a tojást, a sót és az élesztős tejet.
  3. Jól összegyúrjuk, és hűvös helyen pihentetjük néhány óráig.
  4. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket. A cukorból és a vízből szirupot főzünk a máktöltelékhez. 
  5. Leforrázzuk vele a mákot, belekeverjük a többi hozzávalót. Szükség szerint lazítjuk a töltelék állagát több vagy kevesebb reszelt almával.
  6. A cukorból és a vízből szirupot főzünk a diótöltelékhez.
  7. Leforrázzuk vele a diót, és belekeverjük a többi hozzávalót. Hagyjuk kihűlni a töltelékeket.
  8. A tésztát hat egyenlő részre osztjuk, és cipókat formázunk belőlük.
  9. A töltelékeket 3-3 részre osztjuk.
  10. A cipókat téglalap alakúra nyújtjuk, lapos késsel a tészta széléig egyenletes vastagságban rájuk kenjük a sűrű töltelékeket úgy, hogy a széleken 1-1 cm szabadon maradjon. Jobb és bal oldalt visszahajtjuk a tésztát 1-1 cm-rel, alulról felfelé - vagy fentről lefelé - felsodorjuk. A tekercs illesztése alulra - mármint a tepsi felülete felé - kerüljön.
  11. Vékonyan kizsírozzuk a sütőlapo(ka)t.
  12. Belehelyezzük a kész bejgliket, és megkenjük őket a villával felvert tojás felével. Fél óráig meleg helyen tartjuk (vagy tovább, amíg szépen megkelnek).
  13. Ismét lekenjük a tekercseket (a tojás másik felével), és hűvös helyre tesszük, amíg a máz teljesen megszárad. Ettől lesz szép márványos a bejgli. Ha erre nincs időnk, akkor rögtön tehetjük a sütőbe, mert a fénye és a színe enélkül is szép lesz.
  14. Mérsékelten meleg sütőben megsütjük a tésztát.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 3300 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 90
össznézettség: 106 267
elküldve: 35
receptkönyvben: 326
elkészítve: 29/31
Facebookon megjelent: -

szakács

musicus2

Mióta szakács: 2012.08.19.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
receptverseny: Somat Karácsonyi Receptverseny
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

elronthatatlan bejgli, elronthatatlan mákos bejgli, elronthatatlan diós bejgli, mákos bejgli, diós bejgli, mákos tekercs, diós tekercs, bejgli, szétpukkanthatatlan bejgli, a-bejgli-ami-sosem-reped-fel

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1178
finomliszt 1 kg
vaj 20 dkg
sertészsír 15 dkg
porcukor 8 dkg
tojás 1 db
élesztő 2.5 dkg
cukor 0.25 teáskanál
tej 2 dl
1 késhegynyi
mák 40 dkg
cukor 26 dkg
víz 2.5 dl
mazsola 5 dkg
citromhéj 1 kk
alma 1 db
dió 40 dkg
cukor 22 dkg
víz 2 dl
zsemlemorzsa 4 dkg
mazsola 5 dkg
citromhéj 1 kk
tojás 1 db