Nosalty Logó

Kirepeszthetetlen omlós-élesztős bejgli

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
musicus2
Kirepeszthetetlen omlós-élesztős bejgli
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A lekenéshez

Összesen 1178 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A lekenéshez

Összesen 14143 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A lekenéshez

Összesen 368 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.3 g

Zsír

  • Összesen
    63.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1446.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    566 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    194 mg
  • Foszfor
    538 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    136.5 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    107 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 1178 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    267.3 g

Zsír

  • Összesen
    765.5 g
  • Telített zsírsav
    210 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    179 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    333 g
  • Koleszterin
    933 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17361.3 g
  • Cink
    56 mg
  • Szelén
    461 mg
  • Kálcium
    6797 mg
  • Vas
    69 mg
  • Magnézium
    2333 mg
  • Foszfor
    6452 mg
  • Nátrium
    1131 mg
  • Réz
    15 mg
  • Mangán
    48 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1638.2 g
  • Cukor
    680 mg
  • Élelmi rost
    145 mg

VÍZ

  • Összesen
    906 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1532 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    232 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1281 micro
  • Kolin:
    724 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1497 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    413 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    755 micro
Összesen 14143 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    19.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    452.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    177 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    168 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.7 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 368 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A lekenéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Felfuttatjuk az élesztőt a cukros tejben.
  2. A fagyos vajat és a fagyos zsírt elmorzsoljuk a liszttel és a porcukorral. Hozzáadjuk a tojást, a sót és az élesztős tejet.
  3. Jól összegyúrjuk, és hűvös helyen pihentetjük néhány óráig.
  4. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket. A cukorból és a vízből szirupot főzünk a máktöltelékhez.
  5. Leforrázzuk vele a mákot, belekeverjük a többi hozzávalót. Szükség szerint lazítjuk a töltelék állagát több vagy kevesebb reszelt almával.
  6. A cukorból és a vízből szirupot főzünk a diótöltelékhez.
  7. Leforrázzuk vele a diót, és belekeverjük a többi hozzávalót. Hagyjuk kihűlni a töltelékeket.
  8. A tésztát hat egyenlő részre osztjuk, és cipókat formázunk belőlük.
  9. A töltelékeket 3-3 részre osztjuk.
  10. A cipókat téglalap alakúra nyújtjuk, lapos késsel a tészta széléig egyenletes vastagságban rájuk kenjük a sűrű töltelékeket úgy, hogy a széleken 1-1 cm szabadon maradjon. Jobb és bal oldalt visszahajtjuk a tésztát 1-1 cm-rel, alulról felfelé - vagy fentről lefelé - felsodorjuk. A tekercs illesztése alulra - mármint a tepsi felülete felé - kerüljön.
  11. Vékonyan kizsírozzuk a sütőlapo(ka)t.
  12. Belehelyezzük a kész bejgliket, és megkenjük őket a villával felvert tojás felével. Fél óráig meleg helyen tartjuk (vagy tovább, amíg szépen megkelnek).
  13. Ismét lekenjük a tekercseket (a tojás másik felével), és hűvös helyre tesszük, amíg a máz teljesen megszárad. Ettől lesz szép márványos a bejgli. Ha erre nincs időnk, akkor rögtön tehetjük a sütőbe, mert a fénye és a színe enélkül is szép lesz.
  14. Mérsékelten meleg sütőben megsütjük a tésztát.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 136937
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 05.

Ajánló

Mióta ezt a tésztát sütjük, azóta egyszer sem sikerült a bejglit szétrobbantani... Pedig volt, hogy olyan hibákat követtünk el, ami más tésztáknál szerencsétlenséghez vezet. (azért egyszer mégis felrepedt, amikor egy töltött rudat sütés előtt leejtettem a padlóra.) Lásd még: Bejgli praktikák teljeskörűen, azaz: Élesztő felfuttatása Bejgli tésztájának előkészítése Bejgli tölteléke és feltekerése Bejgli lekenése és pihentetése Bejgli sütése Kirepedt bejgli korrigálása Bejgli tárolása

Receptjellemzők

Receptkategóriák

musicus2 14 recept

Ez a bejgli nálunk még sohasem repedt fel! A Magyar Konyha 2. évfolyam 4. számában olvasta édesanyám, azóta csak ezt sütötte. Miután megnősültem, azóta a családom is csak ezt süti. Nagyon finom, nagyon jól néz ki, és nem lehet elrontani. Ahogy az omlós teasütemények, úgy ez a tészta is akkor a legfinomabb, ha már állt pár napot, omlósabb, puhább lesz. Sokáig eláll, de ezt senki sem fogja megtapasztalni! Hat rúd jön ki belőle, 3-3 mákos és diós. A recept természetesen nem 12 személyre szól, mert ha a szakács egyedül van, akkor is végez a két tepsivel Szilveszterig... Tavaly még Újév előtt újra kellett sütnöm ugyanezt a mennyiséget.  Az eredeti recept szerzője a vaj helyett a margarint is alkalmazhatónak véli. Szerintem ez egyrészt egészségtelen, másrészt a vajjal sokkal finomabb lesz a tészta. Ha nem teszünk bele zsírt, akkor az ovo-lakto vega diétába belefér, de az íze nem lesz az igazi. Diabetesz diétánál a mazsolát el kell hagyni, és cukor helyett a cukorhoz képest 80%-nyi fruktózt lehet használni. Sajnos bele kell nyugodnunk, hogy a mindennapi bejglizés nem segíti elő a gazellatermet kialakulását. Fitnessz bejglik pedig nincsenek! A zsiradékokat nem szabad melegen összekeverni a liszttel, mert a tészta nem fog összeállni (megsül), tehát úgy kell eljárni, mint a többi omlós tésztánál. A tésztát továbbra is hűvös helyen kell tartani az elején, hogy ne legyen túlkelve, mire belekerül a töltelék. Ne ijedjünk meg, ha a kinyújtott tészta vékony lesz, éppen ez ennek a receptnek a lényege, kevés tészta sok töltelékkel. Vigyázzunk, hogy a töltelék ne legyen se meleg, se túl sűrű, se túl híg, mert a bejgli felrepedhet. Ha márványos bejglit szeretnénk, a tojássárgája kétszeri megszáradása miatti várakozási idő alatt túlkelhet a tészta, ezért ekkor is tegyük hűvös helyre. Ne szurkáljuk, mert felesleges: ez a fajta tészta nem reped szét.  Én 40 percig sütöttem légkeveréses sütőben. Mivel csak két tepsire fért rá, egyszerre sütöttem a kettőt úgy, hogy a tizenötödik percben a tepsiket megfordítottam, ami alul és elöl volt, az került felülre és hátulra. Mivel kicsit sötétebb lett, mint szeretem, a 25. percben a kezdeti 180 fokról 160 fokra mérsékeltem a hőmérsékletet. Frissítve 2019 Újév

Hozzászólások

iduci

Megcsináltam, nagyon finom, kit?n?

Hozzávalók

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A lekenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek