r
Nosalty Logó

Kirepeszthetetlen omlós-élesztős bejgli

musicus2
Kirepeszthetetlen omlós-élesztős bejgli
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A lekenéshez

1178
Kalória
22.3g
Fehérje
136.5g
Szénhidrát
63.8g
Zsír
75.5g
Víz
77.7g
Koleszterin
12.1g
Élelmi rost
56.7g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A lekenéshez

Összesen 1178 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A lekenéshez

Összesen 14143 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A lekenéshez

Összesen 368 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.3 g

Zsír

  • Összesen
    63.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1446.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    566 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    194 mg
  • Foszfor
    538 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    136.5 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    75.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    107 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 1178 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    267.3 g

Zsír

  • Összesen
    765.5 g
  • Telített zsírsav
    210 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    179 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    333 g
  • Koleszterin
    933 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17361.3 g
  • Cink
    56 mg
  • Szelén
    461 mg
  • Kálcium
    6797 mg
  • Vas
    69 mg
  • Magnézium
    2333 mg
  • Foszfor
    6452 mg
  • Nátrium
    1131 mg
  • Réz
    15 mg
  • Mangán
    48 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1638.2 g
  • Cukor
    680 mg
  • Élelmi rost
    145 mg

Víz

  • Összesen
    906 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1532 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    232 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1281 micro
  • Kolin:
    724 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1497 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    413 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    755 micro
Összesen 14143 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    19.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    452.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    177 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    168 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.7 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    23.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 368 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Felfuttatjuk az élesztőt a cukros tejben.
  2. A fagyos vajat és a fagyos zsírt elmorzsoljuk a liszttel és a porcukorral. Hozzáadjuk a tojást, a sót és az élesztős tejet.
  3. Jól összegyúrjuk, és hűvös helyen pihentetjük néhány óráig.
  4. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket. A cukorból és a vízből szirupot főzünk a máktöltelékhez.
  5. Leforrázzuk vele a mákot, belekeverjük a többi hozzávalót. Szükség szerint lazítjuk a töltelék állagát több vagy kevesebb reszelt almával.
  6. A cukorból és a vízből szirupot főzünk a diótöltelékhez.
  7. Leforrázzuk vele a diót, és belekeverjük a többi hozzávalót. Hagyjuk kihűlni a töltelékeket.
  8. A tésztát hat egyenlő részre osztjuk, és cipókat formázunk belőlük.
  9. A töltelékeket 3-3 részre osztjuk.
  10. A cipókat téglalap alakúra nyújtjuk, lapos késsel a tészta széléig egyenletes vastagságban rájuk kenjük a sűrű töltelékeket úgy, hogy a széleken 1-1 cm szabadon maradjon. Jobb és bal oldalt visszahajtjuk a tésztát 1-1 cm-rel, alulról felfelé - vagy fentről lefelé - felsodorjuk. A tekercs illesztése alulra - mármint a tepsi felülete felé - kerüljön.
  11. Vékonyan kizsírozzuk a sütőlapo(ka)t.
  12. Belehelyezzük a kész bejgliket, és megkenjük őket a villával felvert tojás felével. Fél óráig meleg helyen tartjuk (vagy tovább, amíg szépen megkelnek).
  13. Ismét lekenjük a tekercseket (a tojás másik felével), és hűvös helyre tesszük, amíg a máz teljesen megszárad. Ettől lesz szép márványos a bejgli. Ha erre nincs időnk, akkor rögtön tehetjük a sütőbe, mert a fénye és a színe enélkül is szép lesz.
  14. Mérsékelten meleg sütőben megsütjük a tésztát.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Ez a bejgli nálunk még sohasem repedt fel! A Magyar Konyha 2. évfolyam 4. számában olvasta édesanyám, azóta csak ezt sütötte. Miután megnősültem, azóta a családom is csak ezt süti. Nagyon finom, nagyon jól néz ki, és nem lehet elrontani. Ahogy az omlós teasütemények, úgy ez a tészta is akkor a legfinomabb, ha már állt pár napot, omlósabb, puhább lesz. Sokáig eláll, de ezt senki sem fogja megtapasztalni! Hat rúd jön ki belőle, 3-3 mákos és diós. A recept természetesen nem 12 személyre szól, mert ha a szakács egyedül van, akkor is végez a két tepsivel Szilveszterig... Tavaly még Újév előtt újra kellett sütnöm ugyanezt a mennyiséget.  Az eredeti recept szerzője a vaj helyett a margarint is alkalmazhatónak véli. Szerintem ez egyrészt egészségtelen, másrészt a vajjal sokkal finomabb lesz a tészta. Ha nem teszünk bele zsírt, akkor az ovo-lakto vega diétába belefér, de az íze nem lesz az igazi. Diabetesz diétánál a mazsolát el kell hagyni, és cukor helyett a cukorhoz képest 80%-nyi fruktózt lehet használni. Sajnos bele kell nyugodnunk, hogy a mindennapi bejglizés nem segíti elő a gazellatermet kialakulását. Fitnessz bejglik pedig nincsenek! A zsiradékokat nem szabad melegen összekeverni a liszttel, mert a tészta nem fog összeállni (megsül), tehát úgy kell eljárni, mint a többi omlós tésztánál. A tésztát továbbra is hűvös helyen kell tartani az elején, hogy ne legyen túlkelve, mire belekerül a töltelék. Ne ijedjünk meg, ha a kinyújtott tészta vékony lesz, éppen ez ennek a receptnek a lényege, kevés tészta sok töltelékkel. Vigyázzunk, hogy a töltelék ne legyen se meleg, se túl sűrű, se túl híg, mert a bejgli felrepedhet. Ha márványos bejglit szeretnénk, a tojássárgája kétszeri megszáradása miatti várakozási idő alatt túlkelhet a tészta, ezért ekkor is tegyük hűvös helyre. Ne szurkáljuk, mert felesleges: ez a fajta tészta nem reped szét.  Én 40 percig sütöttem légkeveréses sütőben. Mivel csak két tepsire fért rá, egyszerre sütöttem a kettőt úgy, hogy a tizenötödik percben a tepsiket megfordítottam, ami alul és elöl volt, az került felülre és hátulra. Mivel kicsit sötétebb lett, mint szeretem, a 25. percben a kezdeti 180 fokról 160 fokra mérsékeltem a hőmérsékletet. Frissítve 2019 Újév

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...