Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paprikás krumpli bográcsban

Paprikás krumpli bográcsban
Paprikás krumpli bográcsban
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A paprikás ételek megszületésének elengedhetetlen előfeltétele volt a fűszerpaprika megjelenése a magyarországi konyhákban. A paprikás hús kifejezés először a szegedi piarista rendház rektorának, Klotz Bálintnak a számadáskönyvében fordul elő 1786-ban. A hagyományos magyar ételek közül az egyik legnépszerűbb a paprikás krumpli. Elkészítése egyszerű, és olcsó - ugyanakkor  kiadós és kimondottan finom.

Megjegyzés:

Ne sok vízzel főzzük, éppen csak ellepje. Főzés közben többször óvatosan megkeverjük, vagy a bográcsot forgatjuk, rázogatjuk. Főzés közben gyakran kell kevergetni, mert gyorsan leragad!


1 adag paprikás krumpli

187[Kcal]       

4,6 Feh. [g]     

3,9 Zsír [g]      

33,4 CH [g     

5,7 Rost [g]    

320 Menn [g]


hozzávalók / 4 adag

A paprikás krumplihoz

A díszítéshez

ajánlat

Ha valaki még kiadósabbá szeretné tenni, a virslivel/ lecsókolbásszal egyidejűleg szaggathat bele csipetkét!

Savanyúságként kovászos uborka vagy tejfölös uborkasaláta, csípős almapaprika illik leginkább hozzá, tálalhatjuk egyéb magyaros salátákkal is.

 


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Pörköltalapot készítünk, a szalonnát apróra vágjuk, beletesszük a bográcsba, zsírjában megpirítjuk.
  2. A szalonnát kivesszük a bográcsból, félretesszük. A szalonna zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát. A bográcsot a tűzről levesszük (az őrölt pirospaprika ne keseredjen meg). Meghintjük pirospaprikával, beletesszük a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és az egészet kevergetve tovább pirítjuk, s végül kevés (1-2 dl) vízzel felengedjük.
  3. Így forraljuk fedő alatt, amíg a krumplit megpucoljuk, és kockára vágjuk.
  4. Végül beletesszük a megtisztított, kockára vágott burgonyát. Az egészet felöntjük vízzel, úgy, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint ízesítjük erőspaprikával, beletesszük a negyedbe vágott paradicsomot, paprikát, majd lassú tűzön kb. 40 perc alatt készre főzzük.
  5. Tejfölös uborkasalátával, kenyérrel tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 72
össznézettség: 71 182
elküldve: 17
receptkönyvben: 125
elkészítve: 5/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

bográcsban főtt paprikás krumpli, paprikás krumpli szalonnával és kolbásszal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Budakati
Budakati Tue, 2012-06-12 21:41

Kedves Martika es Feri,a receptel nincs hiba igen-igen finom es nehez mertekkel enni.Hanem 3 kg krumpli 4 embernek es a tobbi hozzavalo csak 187 caloria?????? Egy adag?????? Akkor fogyokuras menuben kellene szerepelnie.

Tarackos
Tarackos / Tarackos Fri, 2012-01-20 18:37

Gratulálok a kíváló recepthez!Én mindig teszek bele köményt is,de ez izlés dolga.

Üdv:Tarackos

1340
burgonya 3 kg
füstölt szalonna 30 dkg
paprikás kolbász 30 dkg
vöröshagyma 5 közepes fej
fokhagyma 5 gerezd
fűszerpaprika 2 ek
hegyes erős paprika 0.5 közepes db
tv paprika 1 közepes db
paradicsom 1 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
újhagyma zöldje 3 db
paradicsom 1 közepes db
paprika 1 közepes db