r
Nosalty Logó

Paprikás krumpli bográcsban

Mártika és Feri
Paprikás krumpli bográcsban
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A paprikás krumplihoz

A díszítéshez

1340
Kalória
35.5g
Fehérje
115.6g
Szénhidrátok
83.4g
Zsír
667.5g
Víz
67.5g
Koleszterin
16.2g
Rost
12.5g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A paprikás krumplihoz

A díszítéshez

Összesen 1340 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A paprikás krumplihoz

A díszítéshez

Összesen 5359 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A paprikás krumplihoz

A díszítéshez

Összesen 116 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    35.5 g

Zsír

  • Összesen
    83.4 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2097.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    160 mg
  • Foszfor
    454 mg
  • Nátrium
    1341 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    115.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    667.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    126 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    167 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    126 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    73 micro
  • β-karotin
    1390 micro
  • β-crypt
    127 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    829 micro
Összesen 1340 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    142.2 g

Zsír

  • Összesen
    333.6 g
  • Telített zsírsav
    125 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    99 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    270 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8389.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    505 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    642 mg
  • Foszfor
    1815 mg
  • Nátrium
    5365 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    462.3 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    65 mg

Víz

  • Összesen
    2669.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    503 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    667 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    224 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    41 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    502 micro
  • Kolin:
    332 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    293 micro
  • β-karotin
    5560 micro
  • β-crypt
    506 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    3314 micro
Összesen 5359 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    182.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    117 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    58.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    121 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    112 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 116 kcal

Elkészítés

A paprikás krumplihoz

  1. Pörköltalapot készítünk, a szalonnát apróra vágjuk, beletesszük a bográcsba, zsírjában megpirítjuk.
  2. A szalonnát kivesszük a bográcsból, félretesszük. A szalonna zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát. A bográcsot a tűzről levesszük (az őrölt pirospaprika ne keseredjen meg). Meghintjük pirospaprikával, beletesszük a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és az egészet kevergetve tovább pirítjuk, s végül kevés (1-2 dl) vízzel felengedjük.
  3. Így forraljuk fedő alatt, amíg a krumplit megpucoljuk, és kockára vágjuk.
  4. Végül beletesszük a megtisztított, kockára vágott burgonyát. Az egészet felöntjük vízzel, úgy, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint ízesítjük erőspaprikával, beletesszük a negyedbe vágott paradicsomot, paprikát, majd lassú tűzön kb. 40 perc alatt készre főzzük.
  5. Tejfölös uborkasalátával, kenyérrel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 60 perc
  • Főzés módja: bográcsos

A paprikás ételek megszületésének elengedhetetlen előfeltétele volt a fűszerpaprika megjelenése a magyarországi konyhákban. A paprikás hús kifejezés először a szegedi piarista rendház rektorának, Klotz Bálintnak a számadáskönyvében fordul elő 1786-ban. A hagyományos magyar ételek közül az egyik legnépszerűbb a paprikás krumpli. Elkészítése egyszerű, és olcsó - ugyanakkor  kiadós és kimondottan finom. Megjegyzés: Ne sok vízzel főzzük, éppen csak ellepje. Főzés közben többször óvatosan megkeverjük, vagy a bográcsot forgatjuk, rázogatjuk. Főzés közben gyakran kell kevergetni, mert gyorsan leragad! 1 adag paprikás krumpli 187[Kcal]        4,6 Feh. [g]      3,9 Zsír [g]       33,4 CH [g      5,7 Rost [g]     320 Menn [g]

További receptek

Olasz rakott kel

Olasz recept alapján, de érdekességképpen nem paradicsomosan készült ez a rakott kel. Rizs helyett burgonya, húsféleségként pedig szárított, füstölt sonka került benne. A sajtoktól ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...