Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paella garnélával

Paella garnélával
Paella garnélával
65 perc / előkészület: 45 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A paella spanyol nemzeti eledel, csakúgy, mint Olaszországban a risotto. Elkészítési módozata számtalan, gyakorlatilag a fantáziánk szab határokat kizárólag. Ebben a receptemben a tengeri, vagyis "seafood" irányt céloztam meg fiam születésnapi kívánságának megfelelően. Használhatunk egyéb tengeri herkentyűket is, polipot, halat, kinek tetszése szerint, az étel ugyanolyan ízletes lesz.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A magyar családok asztalain nem egy mindennapos fogás, holott kellő rutinnal gyorsan elkészül, egészséges és ízletes. Könnyű fehérbor kíséretében megfelelő vendégváró is, amennyiben valami különlegeset szeretnénk készíteni ebédre vagy vacsorára.

Szólj hozzá!

elkészítés

kagyló főzése

  1. A kagylókat folyó vízben alaposan tisztítsuk meg, legjobb kefét használni erre a célra (egyszerű körömkefe is megteszi). A megtisztított kagylókat vízzel teli edényben tároljuk felhasználásig.
  2. Vegyünk egy üres lábast, majd forrósítsuk fel. Adjuk hozzá a kagylókat, és fedjük le. Ellenőrizzük közben, ha levet engedett, vegyük le a lángot kicsire alatta. Folyadékot vagy zsiradékot nem kell hozzáadni, saját levében fog megfőni. Hozzávetőlegesen 12-15 perc alatt elkészül. Ha a kagylók kinyíltak, és a főzési idő letelt, zárjuk le a lángot, és hagyjuk fedő alatt a lábast.
  3. Amelyik kagyló nem nyílt ki, azt ki kell dobni az edényből, az fogyasztásra alkalmatlan. 12 db kagylót héjával együtt különítsünk el, a többit vegyük ki a héjból, és tegyük a főzővízbe vissza. Felhasználásig a kagylókkal egyéb teendőnk nincs.

paella készítése

  1. Első lépésben a tintahalat tisztítsuk meg. Fejét húzzuk ki a törzsből, majd távolítsuk el porcszerű gerincét is, mely közvetlen a bőr alatti vékony, húsos részben található. Folyó vízzel mossuk ki a belsejét, majd vágjuk karikákra vagy csíkokra. A fejről távolítsuk el a szemeket, a csápokat pedig adjuk a felvágott húshoz.
  2. A garnélafarkakat (miután nagy valószínűség szerint mirelitet használunk) tegyük vízzel teli tálba, és hagyjuk, hogy maguktól olvadjanak ki. Kb. 4-5 órát számoljunk erre. Az egész garnélákkal (hacsak nem jégről vásároltuk) ugyanígy járjunk el. Felhasználásig több teendőnk nincs.
  3. Tegyünk egy nagyméretű serpenyőt a lángra (32 cm átmérőjűt használtam), és forrósítsuk fel. Közben a fokhagymát zúzzuk össze, a chilit karikázzuk fel. Ha nem szeretnénk túl csípős ételt, a chili erejét és magjait távolítsuk el. Ha a serpenyő elég forró, olívaolajon a fokhagymát és a chilit gyorsan forgassuk át benne, majd adjuk hozzá a tintahalrészeket. Sózzuk, borsozzuk, nagy lángon pirítsuk. Pár perc elteltével adjuk hozzá reszelt paradicsomot (a héjára nincs szükség), valamint a kagylóhúst, majd a garnélafarkat is, forgassuk át.
  4. A kimért rizst adjuk az alaphoz, keverjük el alaposan, majd öntsük fel az alaplével. Nagy lángon forraljuk, közben ízesítsük fűszerpaprikával, sáfránnyal és zöldborsóval. Utoljára keverjük meg, hogy egyenletes színt kapjon mindenütt.
  5. 10 percig főzzük nagy lángon, majd amikor már a leve kissé elfőtt, tegyük a tetejére az egész garnélákat, valamint a héjában hagyott kagylókat. Csökkentsük a lángot kicsire, majd 5 percig főzzük fedő alatt. Az öt perc elteltével a lángot zárjuk el, és hagyjuk fedő alatt pihenni további 15-20 percet.
  6. A pihenő idő letelte után azonnal fogyasztható. Tálaláskor citromlével locsoljuk meg, és szórjunk rá friss, aprított petrezselymet.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 8 011
elküldve: 1
receptkönyvben: 39
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: spanyol
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Seafood paella

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

561
tintahal 300 g
garnéla 400 g
feketekagyló 400 g
garnéla 200 g
olívaolaj 1 dl
fokhagyma 3 gerezd
chili 1 db
zöldborsó 150 g
paradicsom 2 közepes db
sáfrány 1 teáskanál
fűszerpaprika 1 ek
rizottó rizs 400 g
csirke alaplé 1 l
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
citromlé 1 citromból nyert
petrezselyem 1 csokor