r
Nosalty Logó

Őzgerinc körtés rizzsel

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
vitorlázó
Őzgerinc körtés rizzsel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
kukta
  • 16% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Húshoz

Körethez

Összesen 1160 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Húshoz

Körethez

Összesen 6956 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Húshoz

Körethez

Összesen 146 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    120.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    425 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3162.3 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    157 mg
  • Foszfor
    1134 mg
  • Nátrium
    1701 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    112.9 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    516.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    32 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    187 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 1160 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    722.8 g

Zsír

  • Összesen
    92 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    2550 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    18974 g
  • Cink
    69 mg
  • Szelén
    359 mg
  • Kálcium
    448 mg
  • Vas
    129 mg
  • Magnézium
    944 mg
  • Foszfor
    6804 mg
  • Nátrium
    10206 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    677.5 g
  • Cukor
    257 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    3097.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    13 mg
  • B12 Vitamin:
    189 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    97 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    15 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    211 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1119 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    294 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    415 micro
Összesen 6956 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.2 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    400 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    143 mg
  • Nátrium
    215 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 146 Kcal

Hozzávalók

Húshoz

Körethez

Elkészítés

Húshoz

  1. Az őzgerincet lemossuk, majd egy tepsibe rakjuk - a kettőt egymás mellé -, alá kis olajat teszünk (finomabb lesz, ha fűszerezett olívaolajjal dolgozunk), megsózzuk, majorannát, bazsalikomot morzsolunk rá, majd 180 fokos sütőbe tesszük, alatta egy fél üveg közepesen "jó" minőségű vörösborral megöntözve.
  2. A tepsit alufóliával betakarjuk, a peremén körbe lehajtjuk, hogy a gőz lehetőleg bent ragadjon.
  3. Másfél óra után kivesszük, a fóliát levesszük róla, és további 25-35 percet sütjük, időről időre megnézve, hogy ne égjen meg - egy kanállal a léből öntözzük a tetejét, esetleg kis bort is még utánatöltünk.
  4. A rizst akkor kezdjük el, amikor a fóliát levettük. A két pohár (2x2,5 dl) rizst kis olajon kuktában megpirítjuk - picit elkezd ropogni a forró olajon -, tovább nem.
  5. Megsózzuk, kis borsot szórunk rá, majd a 2,5 pohár - amiben előtte a rizs volt - vizet öntünk rá, becsukjuk a kuktát.
  6. Amikor a kukta elkezd "szuszogni", 12 percig várunk, majd folyó víz alatt lehűtjük kicsit a kuktát, kinyitjuk, ha már megszűnt a túlnyomás benne.
  7. A körtét apró kockákra vágjuk, és a mazsolával együtt berakjuk a rizs mellé, és átkeverjük, fellazítjuk a kuktában.
  8. Időközben elkészül(t) az őz - a tepsiből kivéve lefejtjük a húst, lehetőleg egyben, a gerincről, majd vékony szeletekre vágva tálalóra rakjuk (a végeredmény hasonlít a szűzérme karikákhoz, hasonló méretű ez is...).
  9. Az áfonyalekvárt kiborítva az üvegből átkeverjük, és kis szószos tálba rakva tesszük fel az ünnepi asztalra. A rizs átmelegíti, megpuhítja a mazsolát, a körteapróságokat, így rakjuk ki melegen tálalóedénybe.
  10. Könnyű vörösborral tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 40x30
  • Sütés ideje: 135 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 4180
  • Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 24.

Ajánló

Ha kritikus a helyzet, a bor minőségét - nem a főzéshez - magasabbra lehet emelni... Gere kopár vagy hasonló ínyenc borral körített ebéd után senkinek nem lehet egy rossz szava sem.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Őzgerinc körtés rizzsel
vitorlázó 8 recept

A klasszikus történetek sora újraindul... Beállított egy barátunk két ilyen megfoghatatlan valamivel, hogy ez nagyon finom, csináljatok belőle, amit gondoltok. Kedves barátunk állított be, hogy hozott egy ilyen furcsaságot, amit eddig csak irodalmi berkekből, Krúdy regényekből ismertünk közelebbről, talán egyszer már volt ilyen, hogy ettünk, de most forgattunk ide-oda, mi legyen belőle. Végül a döntés megszületett, megosztjuk mással is a kulináris élvezeteket, és nagymama-nagypapa lett a vendégjelölt. Miután a jó konyhát a VIP vendégeknél élvezni szokta az ember, nem árt néha viszonozni - kritikus vendégekről lévén szó, nem lehet akármivel viszonozni a vendégszerető családban a másikat... Így esett a választás egy, a hagyományostól eltérő körettel való megbolondításra. A siker nem maradt el, csak a hús volt kevés...

Hozzávalók

Húshoz

Körethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.