Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Őzgerinc körtés rizzsel

Őzgerinc körtés rizzsel
Őzgerinc körtés rizzsel
167 perc / előkészület: 20 perc főzés: 12 perc sütés: 135 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A klasszikus történetek sora újraindul...

Beállított egy barátunk két ilyen megfoghatatlan valamivel, hogy ez nagyon finom, csináljatok belőle, amit gondoltok.

Kedves barátunk állított be, hogy hozott egy ilyen furcsaságot, amit eddig csak irodalmi berkekből, Krúdy regényekből ismertünk közelebbről, talán egyszer már volt ilyen, hogy ettünk, de most forgattunk ide-oda, mi legyen belőle.
Végül a döntés megszületett, megosztjuk mással is a kulináris élvezeteket, és nagymama-nagypapa lett a vendégjelölt.

Miután a jó konyhát a VIP vendégeknél élvezni szokta az ember, nem árt néha viszonozni - kritikus vendégekről lévén szó, nem lehet akármivel viszonozni a vendégszerető családban a másikat... Így esett a választás egy, a hagyományostól eltérő körettel való megbolondításra.

A siker nem maradt el, csak a hús volt kevés...

hozzávalók / 6 adag

Húshoz

Körethez

ajánlat

Ha kritikus a helyzet, a bor minőségét - nem a főzéshez - magasabbra lehet emelni...
Gere kopár vagy hasonló ínyenc borral körített ebéd után senkinek nem lehet egy rossz szava sem.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az őzgerincet lemossuk, majd egy tepsibe rakjuk - a kettőt egymás mellé -, alá kis olajat teszünk (finomabb lesz, ha fűszerezett olívaolajjal dolgozunk), megsózzuk, majorannát, bazsalikomot morzsolunk rá, majd 180 fokos sütőbe tesszük, alatta egy fél üveg közepesen "jó" minőségű vörösborral megöntözve.
  2. A tepsit alufóliával betakarjuk, a peremén körbe lehajtjuk, hogy a gőz lehetőleg bent ragadjon.
  3. Másfél óra után kivesszük, a fóliát levesszük róla, és további 25-35 percet sütjük, időről időre megnézve, hogy ne égjen meg - egy kanállal a léből öntözzük a tetejét, esetleg kis bort is még utánatöltünk.
  4. A rizst akkor kezdjük el, amikor a fóliát levettük. A két pohár (2x2,5 dl) rizst kis olajon kuktában megpirítjuk - picit elkezd ropogni a forró olajon -, tovább nem.
  5. Megsózzuk, kis borsot szórunk rá, majd a 2,5 pohár - amiben előtte a rizs volt - vizet öntünk rá, becsukjuk a kuktát.
  6. Amikor a kukta elkezd "szuszogni", 12 percig várunk, majd folyó víz alatt lehűtjük kicsit a kuktát, kinyitjuk, ha már megszűnt a túlnyomás benne.
  7. A körtét apró kockákra vágjuk, és a mazsolával együtt berakjuk a rizs mellé, és átkeverjük, fellazítjuk a kuktában.
  8. Időközben elkészül(t) az őz - a tepsiből kivéve lefejtjük a húst, lehetőleg egyben, a gerincről, majd vékony szeletekre vágva tálalóra rakjuk (a végeredmény hasonlít a szűzérme karikákhoz, hasonló méretű ez is...).
  9. Az áfonyalekvárt kiborítva az üvegből átkeverjük, és kis szószos tálba rakva tesszük fel az ünnepi asztalra. A rizs átmelegíti, megpuhítja a mazsolát, a körteapróságokat, így rakjuk ki melegen tálalóedénybe.
  10. Könnyű vörösborral tálaljuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 159
elküldve: 1
receptkönyvben: 11
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

vitorlázó

Mióta szakács: 2010.08.24.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
konyhatechnológia: kukta
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vörösboros őzgerinc, őzsült mazsolás rizzsel, vörösborban párolt őzgerinc gyümölcsös rizskörettel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1160
őzgerinc 3 kg
majoranna 1 ek
bazsalikom 1 ek
2 ek
olívaolaj 2 ek
rizs 2 bögre
körte 2 közepes db
mazsola 15 dkg
áfonyadzsem 25 dkg
vörösbor 5 dl