r
Nosalty Logó

Orjaleves 2.

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rehócsin Alexandra
Orjaleves 2.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 185 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 741 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 46 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    229 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    124.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    330 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    200 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1165 micro
  • β-karotin
    3378 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    782 micro
Összesen 185 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    31.2 g

Zsír

  • Összesen
    48.2 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    136 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    916 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    218 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    104 mg
  • Foszfor
    307 mg
  • Nátrium
    268 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.6 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    499 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1319 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    172 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    799 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    189 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4659 micro
  • β-karotin
    13511 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    3128 micro
Összesen 741 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    58.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    20 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    297 micro
  • β-karotin
    862 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    199 micro
Összesen 46 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hust megmossuk, a zöldségféléket megtisztítjuk, és egészben hagyjuk.
  2. A husit hideg vízben feltesszük főni.
  3. Amikor a víz forrni kezd, sózzuk, majd fűszerzacskót készítünk (bors, sáfrány, szerecsendió, fokhagyma, hagyma), amit zsineggel rögzítünk a fazékhoz.
  4. Amikor a hús puhulni kezd, belerakjuk a zöldségeket, majd újra sózzuk.
  5. Amikor a leves kész, kivesszük belőle a húst és a zöldségeket, majd leszűrjük.
  6. Befőzzük a levest és forrón tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 23336
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 03.

Ajánló

A legjobb, ha házilag elkészített tésztát főzünk bele. Isteni finom lesz.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Orjaleves 2.
Rehócsin Alexandra 1 recept

Mikor kisgyerek voltam, minden vasárnap húslevest főzött anyukám. De mióta nagyobb lettem, már nem főzött olyan gyakran, és ezt nagyon hiányoltam. Micsoda véletlen, összejöttem a mostani párommal, aki szintén húslevesrajongó, és ő is azt szereti, ha vasárnap leves van délben az asztalon.

Hozzászólások

vadgesztenye

Kedves Alexandra! Bocsáss meg nem akarlak kioktatni, a leves névválasztása kicsit sántít. Húsleves tarjából, ez lenne a helyes megfogalmazás. Orjának nevezik a sertés bontásakor a gerincet , kb 10-12 cm-es bordacsonttal együtt, amikor nem hasítják ketté. Gyakorlatilag a húsos karajcsontból f?zött leves a az orjaleves. Nagyon dícséretes, hogy ilyen fiatal létedre a f?zés örömet szerez .Sok sikert!

Filamér

Vadgesztenye, segít?kész a hozzászólásod, de az is sántít :-) (és én sem kioktatni akarlak téged). A recept szerint az étel els?dleges hozzávalója az orja. És ez így is van: "az orja a sertés gerincén, nyakszirtjén vonuló hús" - Magyar Elek ínyesmester könyvéb?l kiemelt idézet :-) Abban tökéletesen igazad van, hogy csonttal együtt kell f?zni, hagyományos, magyar disznótorok els? fogása is ez szokott lenni! (amelyet a levesben f?tt húsok, az orja, a feje, lába, térdekalácsa követ, ecetes-tormás lében) Krúdy Gyulának egyik kedvence volt az orjaleves, amelyr?l így írt: "a férfiak ehhez az egyhez, az egyetlen egyhez a véletlen kedvezéséb?l sokkal jobban értenek mint a n?k. Hogy milyennek kell lennie egy orjalevesnek, azt sohasem tanulhatja meg egy n?..." Ebben ugyan vitatom az igazát, de, hogy az orjaleves a tradicionális magyar konyha egyik legízletesebb fogása, az biztos!

Törölt felhasználó

Kedves Alexandra! Köszönöm a receptet egy héten belül 2x is meg csináltam, nekem is isteni finom lett. További sok sikert a f?zésben. Üdv: Judit

vadgesztenye

Kedves Filamér Az idézetet lehetne tovább ragozni, a gerinc részeit a nyakszirtt?l egészen a farokig bezárólag. Amiért a megjegyzésemet tettem,az volt, hogy receptben tarja szerepelt. (Már javításra került.) Magam részér?l a tarjacsontot nem szeretem f?leg a sötét színe miatt, legszebb levest a fart?nél található gerincvég jó fehér húsos része adja. Nálunk régen a gerincre bontásnál nem volt rajta a tarjacsont és a farokvég sem. Amikor még h?t?nk sem volt (42éve van) sózva füstölve tartósítottuk. A csigolyák találkozásánálkb 10 centinként bevagdosva, és a padláson tároltuk. Húslevest,csak a frissb?l f?ztünk. Üdvözlettel:Erzsi

Filamér

Kedves Erzsi, elnézésedet kérem, én már csak a javítást követ?en láttam a receptet, így nem tudtam arról, hogy eredetileg tarja volt a hozzávaló! Én sem f?zöm tarjacsontból, ha összegy?lik bel?le valamennyi, azt télen beleküldöm a f?v? kocsonyába. :-) üdvözlettel Filamér

vadgesztenye

Egyezik az ízlésünk! Üdv: vadgesztenye

Törölt felhasználó

Ennek a levesnek az illata és az íze is isteni!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek