r
Nosalty Logó

Óriás grízgaluskás zöldségleves

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Brigi
Óriás grízgaluskás zöldségleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír

leves

grízgaluska

Összesen 128 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír

leves

grízgaluska

Összesen 1025 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír

leves

grízgaluska

Összesen 23 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    472.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    275 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    529.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    247 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    931 micro
  • β-karotin
    2268 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    440 micro
Összesen 128 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    37.3 g

Zsír

  • Összesen
    30.4 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3776.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    421 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    237 mg
  • Foszfor
    867 mg
  • Nátrium
    2200 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    154.5 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    4238.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1976 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    104 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    174 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    308 micro
  • Kolin:
    366 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    7448 micro
  • β-karotin
    18147 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    3523 micro
Összesen 1025 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    82.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    92.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    162 micro
  • β-karotin
    395 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 23 kcal

Hozzávalók

leves

grízgaluska

Elkészítés

leves

  1. Érdemes ezzel kezdeni, ugyanis a trükk abban áll, hogy mielőtt a levesbe kerül, legalább 30-40 percet állnia kell (az azonban nem árt neki, ha még ennél is többet hagyjuk duzzadni a darát).
  2. A 2 tojással elkeverjük a 7 ek búzadarát, sózzuk, és miközben a levest feltesszük főni, illetve amíg a zöldségek megpuhulnak, időnként, 10-15 percenként keverjük át. Fontos, hogy keveréskor ne legyen túl száraz, de ne is csurogjon le a kanálról. Ha tovább hagyjuk állni, mint 30-40 perc előfordulhat, hogy azt érezzük, hogy kicsit kiszáradt. Ekkor a levesből 1 ek levet tegyünk a masszába, alaposan keverjük át, és ha megfelelően tapad és egyben marad, akkor szaggassuk a levesbe. A lényege abban rejlik, hogy már főzés előtt a tojás nedvességtartalma miatt a dara szemek magukba szívják a nedvességet, ezért is lehet szükség a szaggatás előtt egy kevés folyadékpótlásra, mert ha nagyon kiszárad, az sem jó.

grízgaluska

  1. Kevés olívaolajon a hámozott, aprított zöldséget -a zöldborsó kivételével- elkezdjük pirítani. Ha a répa már kicsit kiengedte a színét, akkor felöntjük kb. 3-3.5 liter vízzel, hozzáadjuk a leveskocát, sót, borsot, 1 egész vöröshagymát.
  2. Ha félpuha a zöldség, akkor beletesszük a kb. 1 marék borsót, kockára vágott burgonyát, és puhára főzzük.
  3. Ha minden zöldség megpuhult, kivesszük a vöröshagymát, átkavarjuk a galuskát még egyszer, majd egy megvizezett, tiszta evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk. 4-5 perc alatt megfő, de ügyeljünk arra, hogy ne zubogva forró levesbe tegyük, hanem szépen, lassan gyöngyöző levesbe. Mielőtt elzárjuk alatta a hőt, vágjunk el egyet, ha a közepét kicsit keményebbnek érezzük, akkor kell befejezni, mivel a forró levesben a dara még duzzadni fog. Nem érdemes teljesen készre főzni, inkább egy nagyon picit maradjon a közepe kemény, 10-15 perc alatt a forró levesben az is meg fog puhulni, csak tegyünk rá egy fedőt, miután elzárjuk alatta a lángot.
  • Receptkönyvben: 65
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3265
  • Feltöltés dátuma: 2015. február 11.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A grízgaluska története számomra elég macerás dolog volt, főleg, ha ilyen nagyobbacskákat szerettem volna főzni. Mindig azzal volt a baj, hogy a széle már elkezdett szétmállni, és zavarossá tette a levest, a közepe pedig keményebb maradt. Gyerekkoromban anyukám gyakran készített ilyen evőkanál méretű galuskákat, ami mindig puha volt, a galuska az ő receptje alapján került a levesbe.

Hozzávalók

leves

grízgaluska

Címlapról ajánljuk

További cikkek