Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Óriás fahéjas csiga

Óriás fahéjas csiga
Óriás fahéjas csiga
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom uzsonna sütemény, csak ajánlani tudom.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához + töltelékhez

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fele langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy kovászt kapjunk. Liszttel megszórjuk, majd meleg helyen addig kelesztjük, míg a teteje repedezni kezd.
  2. Ezután hozzáadjuk a maradék lisztet, a tojásokat, sót, 6 dkg kristálycukrot, 10 dkg olvasztott, de kihűlt vajat, és a maradék tejet fokozatosan adagolva, bedagasztjuk. Ha szükséges, kevés lisztet adunk hozzá.
  3. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy kész-e a tésztánk, hogy a kezünkbe vesszük, és kissé aláhajtogatjuk, egy gömböt formázunk így. Az ujjunkat lisztbe mártjuk, és benyomjuk a tésztát, ha a lyuk eltűnik, jó a tésztánk.
  4. Letakarjuk, és meleg helyen 20 percig pihenni hagyjuk.
  5. Közben a rummal leöntjük a mazsolát, a citrom és narancshéjat.
  6. 12 dkg cukrot elkeverünk a fahéjjal.
  7. Kivajazunk, lisztezünk egy tortagyűrű alját, a karikát lecsatolva róla, de azt is megkenjük vajjal.
  8. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen, kb 3 mm vastagra nyújtjuk. Megkenjük a maradék olvasztott, de kihűlt vajjal (soknak tűnhet, de ennyi kell), rászórjuk a fahéjas cukrot, a mogyorót, majd a mazsolás keveréket.
  9. A tésztát kb. 4 centis csíkokra vágjuk, 1 csíkot feltekerünk, mint a csigát, majd a tortaforma közepére rakjuk, ezután a többi csíkot pedig csigavonalban köré tekerjük, míg a tésztából van.
  10. Ezután rátesszük a tortaforma oldalát, és 20 percig pihenni hagyjuk, sütés előtt megkenjük a kikevert tojássárgájával.
  11. Sütés kb 200-210 fokra előmelegített sütőben 40-50 percig.
  12. Ha megsült, kiszedjük a formából, rácsra tesszük, és megkenjük a felforrósított lekvárral. (Ha nagyon sülne a teteje, alufóliával letakarjuk!)
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 10 873
elküldve: 2
receptkönyvben: 198
elkészítve: 5/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
458 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fahéjas csiga, rumos mazsolás fahéjas csiga, tortaformában készült fahéjas csiga

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vészbejárat
vészbejárat Fri, 2013-12-06 21:01

Holnap fogom második alkalommal elkészíteni a csigát. Nagggyon finom, étlapon tartjuk! Köszönöm a receptet! :)

1481
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 4 dkg
tojás 2 db
1 csipet
cukor 18 dkg
tej 2 dl
vaj 25 dkg
mazsola 10 dkg
törökmogyoró 6 dkg
kandírozott narancshéj 5 dkg
kandírozott citromhéj 5 dkg
fahéj 2 tk
rum 50 ml
tojássárgája 1 db
sárgabaracklekvár 50 g