Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Svéd fahéjas csiga Angiebabától

Svéd fahéjas csiga Angiebabától
Svéd fahéjas csiga Angiebabától
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A legnagyobb előnye annak, hogy Svédországban élünk, a korlátlan mennyiségű kanelbulle. :) Ez a kávésütemény mindenütt kapható, trafikban, élelmiszerüzletekben, pékségben, cukrászdában, de az otthon készítetthez természetesen egyik sem fogható! Szinte minden jeles ünnepkor készítenek fahéjas csigát, én pedig hétköznapokon is szívesen sütöm meg, mert egyszerű és nagyon-nagyon finom!

A recept olyannyira autentikus, hogy a svéd boltokban kapható 2 kg-os liszt csomagolásáról van. :) Ebből a mennyiségből 40 db (!) csiga készül, de frissen le lehet fagyasztani, és a sütőben bármikor megmelegíthető/ utánsüthető. A mennyiséget én le szoktam felezni, ha csak a kis családnak készül.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet 37 fokra (kézmeleg) melegítjük.
  2. Az élesztőt egy 3-4 l űrtartalmú keverőtálba morzsoljuk, ráöntjük a tejet, elkeverjük.
  3. Hozzáadjuk a zsiradékot, cukrot, sót és végül a kardamomot.
  4. A lisztet kimérjük, a tésztához adjuk, kb. fél dl-t félreteszünk a nyújtáshoz. Erősen megdolgozzuk a tésztát, géppel kb. 5 percig, kézzel 10 percig dagasztjuk, amíg rugalmas és egynemű nem lesz. Kb. 30 percet letakarva kelesztjük.
  5. Géppel újra átdagasztjuk, vagy kézzel lisztezett deszkán átgyúrjuk. 4 részre osztjuk, mind a négy adagot téglalap alakúra nyújtjuk.
  6. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, a tésztákat vastagon megkenjük, és feltekerjük (mintha piskótatekercs lenne). Minden tekercset 10 szeletre vágunk, a vágott felükkel felfelé a kis tekercseket papírkapszliba tesszük (ugyanaz a papír, amit a muffinhoz használunk). Letakarva 40 percet kelni hagyjuk.
  7. A sütőt 225-250 fokra előmelegítjük.
  8. A megkelt csigákat tojással megkenjük, szórócukorral/ mandulával meghintjük, és 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
  9. Letakarva hűlni hagyjuk.
  • sütési hőfok: 225°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 9 783
elküldve: 1
receptkönyvben: 83
elkészítve: 8/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Angiebaba

Mióta szakács: 2013.02.14.
4 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
alkalom: húsvét, Anyák napja
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: skandináv
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

fahéjas csiga, kelt csiga fahéjas cukorral töltve, skandináv fahéjas csiga

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

heni baba
heni baba Mon, 2014-10-27 21:30

Szia ! Ez nagyon jó recept és finom . Amikor Svédbe jártunk mi is ettünk és isteni . Nem tudod véletlenül annak a desszertjüknek a receptét ami kapható benzinkutakon is ? Olyan mint valami leveles tészta és vanilia puding van a közepén , valami fehér díszítéssel ? (Talán cukor, vagy kókusz )

649
vaj 15 dkg
tej 5 dl
élesztő 50 g
cukor 100 g
0.5 tk
kardamom 2 tk
finomliszt 85 dkg
vaj 15 dkg
cukor 100 g
fahéj 2 ek
tojás 1 db
jégcukor 1 ek