r
Nosalty Logó

Ördögpirula

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
P.
Ördögpirula
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Az ördögpirulához

A bevonáshoz

Összesen 521 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Az ördögpirulához

A bevonáshoz

Összesen 3118 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Az ördögpirulához

A bevonáshoz

Összesen 433 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    26.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    491 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    94 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    134 mg
  • Foszfor
    222 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.9 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 521 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.7 g

Zsír

  • Összesen
    157.3 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2946.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    562 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    806 mg
  • Foszfor
    1330 mg
  • Nátrium
    179 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    401.1 g
  • Cukor
    333 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    100.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    37 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    20 micro
  • β-karotin
    84 micro
  • β-crypt
    69 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    131 micro
Összesen 3118 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    21.8 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    408.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    184 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.6 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 433 Kcal

Hozzávalók

Az ördögpirulához

A bevonáshoz

Elkészítés

Az ördögpirulához

  1. Áztassuk rumba a mazsolát fél órára.
  2. A porcukrot, a mandulát, a narancshéjat és levét a mazsolával együtt keverjük össze.
  3. Egy lábasban olvasszuk fel a csokit, egy-két kanálnyi vízzel, öntsük a száraz keverékre. Robotgéppel dolgozzuk össze.
  4. Nagyon lassú tűzön olvasszuk össze. Akkor jó, ha már nem ropog a cukor a fogunk alatt.
  5. Verjük fel a tojásfehérjét egy csipet sóval és adjuk a keverékhez. Nem baj, ha a fehérje itt most összetörik.
  6. Kicsit hűtsük ki, majd vizes kézzel formázzunk belőle szaloncukorformát vagy bonbont. Ez az adag kb. 30-35 darabra elegendő.
  7. Csokitemperáláshoz forraljunk lassan gyöngyözve vizet egy edényben és egy ennél kisebb méretű rozsdamentes tálat vagy edényt belehelyezve, folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel benne a csokit. Folyton ellenőrizzük a hőmérsékletet. A legegyszerűbb, ha beledugjunk az ujjunkat. Amíg testhőmérsékletű, addig jó. Ha ennél forróbb, akkor a csoki meg fog szürkülni/fehéredni száradás után.
  8. Mártsuk a vízgőz felett megolvasztott csokiba a bonbonokat - használhatjuk a kezünket, fogpiszkálót vagy villát - és tegyük rácsra vagy sütőpapírra száradni.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 97907
  • Feltöltés dátuma: 2009. december 12.

Ajánló

 

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az Angyalpirula testvére. Tömör csoki-gyönyör. A belseje is teljesen barna. Nálam a képen azért lett világosabb, mert véletlenül hántolatlan fehér mandulát borítottam a masszába. A megszokás. Hiszen előtte gyártottam le az Angyalpirulát, amihez az kell...

Hozzászólások (14)

Törölt felhasználó

Kedves Eszter! El?ször is ez a "pirula" fantasztikus, a barátom teljesen oda volt t?le, köszönöm a receptet! Viszont akadt egy problémám: száradás után a csokimáz kifehéredett (72%-os étcsoki volt), fehér foltos lett másnapra - pedig nem raktam h?t?be, még csak hidegre sem. Szerinted mit csináltam rosszul? Rena

P.

Szia Rena! El?ször is, nagyon ügyes voltál! :-) Gratulálok, hogy nekiálltál, megküzdöttél vele és még finom is lett! :-))) A csokoládéval a következ? történt, amiért fehér lett: a csoki, mint tudjuk kakaóból és kakaóvajból áll. Ez az egyik legigényesebb része a csokoládégyártásnak, ugyanis nem csak úgy megy, hogy összeolvasztják és kész. A következ? módon történik: A finomra ?rölt kakaóbab belsejét, belét kakaómasszának, helyesebben kakaótésztának hívják. A kakaótésztából állítják el? a csokoládét és a kakaóport. Az el?bbit cukor hozzákeverésével csokoládéfinomítógépben, az utóbbi pedig oly módon, hogy a kakaótészta kb. 55%-nyi kakaóvaj tartalmának egy részét eltávolítják s a préseléssel nyert pogácsákat finomra ?rlik, majd szitálják. Namármost, mikor csokoládébevonatot készítünk, a csokoládét "temperálni" kell. Ez nagyjából annyit tesz, hogy a megfelel? h?mérséklet?re kell melegíteni ahhoz, hogy a csokiban természetes módon együtt lév? kakaóvaj ne válljon külön a kakaótól. Ezt az okozza, ha magas h?hatás éri és utána már nem lehet visszacsinálni. A csoki temperálásánál ez 28-32 fok közötti állandó h?mérsékletet kell, hogy jelentsen. Ha a h?mérséklet ennél magasabb, akkor a kakaóvaj különválik a kakaótól és amikor szilárdulni, h?lni kezd, akkor kis kristályokként megjelenik a csoki felszínén és matt is lesz. A helyesen "temperált" csoki vagy csokibevonat nem fehérdeik vagy szürkül ki (elvileg még akkor sem, ha hüt?be teszed, de ezt nem nagyon javasolják - valószín?leg azért, mert mégis...:-), és kellemesen tompa fénye lesz valamint finoman roppan. Ezért szokták a csokit lanygos vízfürd?ben felolvasztani és addig tartani a h?mérsékletet folyamatosan, amíg a mártogatási ceremónia zajlik. Állandó kevergetés mellett elkerülhet? a kakaóvaj kristályok összeállása is, ami szintén segítség. Szóval, ami a lényeg, hogy kb. csak annyira szabad felmelegíteni a csokit, mint a testh?mérséklet, nem tovább. Ezt legjobban pedig vízfürd?ben lehet elérni. Ha ennél jobban melegíted, akkor muszájszer?en kiválik a kakaóvaj száradáskor. De bevallom, én sem szöszmötöltem vele. Egyszer?en siettem és nem volt kedvem a vízfürd? fölött ácsorogni. Nekem is kicsit kiszürkült, de ez semmit nem von le az élvezeti értékéb?l. Na, hát "tömören" ez a csokifehéredés titka. :-) Boldog Karácsonyt kívánok Nektek és nagyon szép Ünnepeket! Eszter

Sisi

Most ezt a receptedet csinálom, ez is finomnak ígérkezik:)

P.

Szerintem szeretni fogod... :-))))

Sisi

Tettem még bele egy kis aszalt szilvát, nagyon finom lett, párom is odavan érte, kíváncsi vagyok hogy éli meg a karácsonyt:D Nem fog ránk rohadni az tuti:)

Törölt felhasználó

Remek, fehér csokival és kókusszal meghintve én hópehelynek neveztem.

P.

Ez aranyos. :-D

Törölt felhasználó

http://www.sutigyar.hu/recept/ordogpirula_8 Eszterke!!!!!!!!! Ez a kocsog a tiedet is nyúlja!!!!

P.

Köszi Drága! küzdünk, küzdünk...Ez csak 1 recept, de másoktól még több lett lenyúlva... Azért nekem is volt mondanivalóm... http://azeszter.freeblog.hu/archives/2010/07/07/A_Te_receptedet_is_lopjk_-_a_Stigyr_meg_a_ttlensg/ Puszizlak, és tündér vagy, hogy szóltál!

Törölt felhasználó

Szia! Hétvégén én is elkészítettem, nekem kicsit folyós lett, úgyhogy több mandulát tettem bele, de nagyon ízlett mindenkinek! :)

Törölt felhasználó

Kedves Eszter! Kb. 3 hettel ezelott elkeszitettem a bonbonokat eeeees...fergeteges sikert arattam :D Kedves parom azota hetente kerdezi, hogy mikor lesz mar megint narancsos bonbon :)) Es hogy tudnek egy ilyen keresnek ellenallni? Azota mar elkeszitettem a citromos-gyomberes es kokuszos verziot is, azok is isteniek lettek. Koszi a receptet, remelem, hogy sok hasonlo finomsaggal orvendezteted majd meg a jovoben is a csokirajongok lelkes csapatat. Szep napot es tovabbi sok sikert! Chocaholic

anonym

Szia! Ma elkészült mindkét pirula, Angyal és Ördög is. :-) Szuper fincsi! Télapó ajándéknak készült a legjobb barátn?mnek, aki marcipán rajongó. Biztos el lesz ragadtatva! Nekem az Ördögbe sok volt a csoki, nem akart megkeményedni, folyós maradt a massza. De szerencsére volt még itthon mandula, így áthidaltam a problémát. Még jobb is így, kevés lett volna az a mennyiség. :-))))) Így legalább marad Karácsonyra is.....remélem. Köszönöm a receptet!

Törölt felhasználó

Kedves Eszter! Hétvégén megcsináltam annyi változtatással, hogy mazsola helyett aszalt áfonyát tettem bele. Isteni lett, elfogyott... Ma ismét csinálok :-) Köszi, Eszter

Törölt felhasználó

Kedves Eszter, nagyon köszi a receptet! Mindkét pirulát elkészítettem, nagy a siker, nagy az öröm! :D Annyira jó lett mindkett?, hogy a kiccalád' nem talált fogást rajta :D Én mazsola nélkül készítettem, de extra töltelék nélkül is isteni ^^

kalamarzsu

Kedves Eszter! Nagyon köszönöm ezt a szuper receptet, a csokis változatot készítettem, mazsola nélkül, dupla adagot, mennyei.Boldog Karácsonyt!

Nektarin87

Hatalmas Köszönet a receptért. Kicsit növeltem az adagot és 133 kis "rosszaság" sült ki bel?le. Annyit még hozzá, hogy Nejemmel paleo étkezésen vagyunk és paleo alapanyagokkal csináltam... holnap lesz a nap próba a családi összejövetelen, viszont mi alig bírjuk ki a "csemegézést" bel?le. Még egyszer Köszönet és Kellemes ünnepeket! :)

Csenge0204

Elkészítettem karácsony el?tt. Isteni finom lett! Szaloncukornak készítettem és nem golyókat formáltam bel?le. A csokibevonat kissé rusztikus, imitt amott fehéredett is, de ez nem érdekelt senkit. Én büszke vagyok rá! Köszönöm a receptet!

Csenge0204

...és 2014-ben is ...és 2015-ben is elkészítettem... Imádom!!! Bátran ajánlom mindenkinek! :)

Törölt felhasználó

Érdekl?dnék,hogy hány napig áll el?

vmzsuzsa

Szia! Most már van tapasztalatom, kb. 2 hete csináltam, még van bel?le, és semmi baja. Hüvös speizban van dobozban.Szerintem még 1-2 hetet kibírna, de el?bb fog elfogyni. Zsuzsa

Törölt felhasználó

Kedves Eszter! Dióval helyettesíthet? a mandula?

Hozzávalók

Az ördögpirulához

A bevonáshoz

Címlapról ajánljuk

„Ez is egy vonzereje a thai konyhának, hogy tud nyitott...

Hogyan vált a thai gasztronómia világszinten ismertté, és hogyan hódította meg Budapestet is? Miben különbözik a kínai és más ázsiai konyháktól, és milyen ételek vannak a pad thaion túl? Ezekre a kérdésekre mind választ ad Ambrus Krisztián, a Parázs Thai Étterem ügyvezetője a 24.hu gasztronómiai podcastjában, a Filézőben.

Nosalty

További cikkek