Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zselé szaloncukor

Zselé szaloncukor
Zselé szaloncukor
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (71)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Férjecske elkészítette a marcipán szaloncukrot én pedig ígéretemhez hűen kikísérleteztem a zselés szaloncukor receptjét. Alapvetően nagyon egyszerű, de a negyedik próba után már azt is tudom, hogy a zselé alapot rendesen fel kell forralni, a mártáshoz használt étcsokoládé nem lehet meleg, a mártás előtt szobahőmérsékletre kell hozni a zselét, stb...
Mindenesetre összehasonlíthatatlanul finomabb és egészségesebb, mint a bolti és van még idő elkészíteni :-)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Bevonás előtt hagyjuk a hűtőből kivett zselét szoba hőmérsékletűre melegedni, különben a csoki túl gyorsan dermed meg és a kakaóvaj kiül a mázon.
Mivel zselé esetén nem szabad meleg csokiba mártani, több lépésben lehet a műveletet elvégezni, ha kezd keményedni a felolvasztott csoki, melegítsük fel újra vízgőz fölött, ismét várjuk meg, amíg langyosra hűl és folytatható a mártás.
A csokiszökőkútba való étcsoki nálunk nem vált be, nagyon lassan szilárdul, folyósága miatt pedig nem lesz elegendő a csoki vastagsága a szaloncukron.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Áztassuk hideg vízbe a zselatinlapokat (ha porból készítjük, ez a lépés kimarad).
  2. Kis lángon melegítsük fel a gyümölcslevet, tegyük bele az áztatóvízből kivett zselatinlapokat, vagy szórjuk bele a zselatinport és keverjük, amíg feloldódik.
  3. Folyamatosan kevergetve forraljuk fel a zseléalapot, forrás után még 5 percig főzzük, majd vegyük le a tűzről.
  4. Öntsük formába (nálam 10 x 24 cm-es téglalap, ebből lett fenti db szám) és hagyjuk legalább 1 napi hűtőben kihűlni és megszilárdulni.
  5. Vágjuk fel egyenlő (nálam 1 x 2,5 cm-es) darabokra és hagyjuk szobahőmérsékleten, mielőtt csokiba mártjuk.
  6. Gőz fölött olvasszuk meg a 20 dkg - két tábla - összetört csokit (gőz fölött: tűzhelyre vízzel töltött lábos, arra üveg edény, abba csoki, a víz melegítése -ne felforraljuk- közben gőz termelődik, ez olvasztja fel a csokit (max. 40-45 fokra), ha nem így teszünk, a csoki leéghet és használhatatlanná válhat).
  7. Miután teljesen felolvadt a csoki zárjuk el a tűzhelyet és az üvegedényt a vizes tálból kivéve hagyjuk hűlni, hogy ne legyen meleg, mert elolvad a zselé - ujjteszt, ha langyos, kezdődhet a mártogatás.
  8. Tálcára készítsünk ki sütőpapírt - erre kerül a mártott zselé.
  9. Villára tett zselét mártsuk az olvadt csokiba, emeljük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleget, a villa alján lévő csokit húzzuk le az üvegtál oldalán, majd fogpiszkáló segítségével toljuk le a sütőpapírra a szaloncukrot.
  10. A bevont zselét tegyük hűvösebb helyre - ne hűtőbe, elég egy konyhánál hűvösebb szoba és hagyjuk megszilárdulni a csokimázat, majd csomagoljuk.

Csomagolás (hagyományos):

  1. A sütőpapírból 14 cm széles csíkokat, az alufóliából 10 cm széles csíkokat vágunk.
  2. A sütőpapír csíkokat egymásra fektetjük és a két hosszú oldalát apró metszésekkel bevagdossuk.
  3. Végül a csíkokat vízszintesen harmadoljuk (így 9 cm magas darabok lesznek).
  4. Egy alufólia csíkot vízszintesen elfektetünk, arra ráhelyezzük szintén vízszintesen a sütőpapírt, majd a hozzánk közelebb eső éltől elkezdünk egy szem szaloncukrot betekerni.
  5. A vágott élt alulra görgetve két oldalon szorosan összenyomjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 71 686
elküldve: 26
receptkönyvben: 1 124
elkészítve: 34/56
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
nehézség: könnyű
szezon: tél
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szaloncukor zselével töltve, gyümölcszselés szaloncukor

Hozzászólások (71)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

matiné
matiné Sat, 2013-12-28 09:32

Dzsemfix 3:1 -et használtam, mivel van vegetáriánus a családban, de sajnos nagyon nem sikerült. Arányaiban kicsivel többet is tettem bele az általad javasoltnál (1 zacskó 7,5 dl-hez), de nem lett megfelelő az állaga. Éppen lehetett vágni, de mállott széjjel, a csoki nem ragadt meg rajta, sőt ahogy beleforgattam, a zseléből jutott a csokiba is, ami ettől használhatatlan ragacsos masszává állt össze (kuka). A többit (marcipános, kókuszos, zserbó, aszalt gyümölcsös) gyönyörűen bevonta és finomak is lettek. Még szerencse, hogy a zselést hagytam a végére, így nem ment el a kedvem az egésztől.

BiroNetty
BiroNetty Tue, 2013-12-17 23:31

Nagyon jó a recept,de sajnos az első adag a kukában landolt a kis tepsimmel együtt.A bevonást csurgatással szerettem volna megoldani,így keresnem kellett egy lapos,de magasabb falú edényt/ez lett az előbb említett kis teflonos tepsim/,hogy a zseléről lefolyó "maradék" csokit meg tudjam menteni az újracsurgatáshoz.Mikor már kezdett egy kicsit dermedni a szaloncukraim bevonata,műanyag spatulával nekiálltam kiszedni a szaloncukikat,hogy egy sűrű rácson csak a nagyon minimális csokiveszteség csöpögjön le és így nem látszik a mártogatásnál megszokott felszúrás helye sem!A többi krémes állagú:kókuszos,karamellás szaloncukroknál nagyon jól bevált ez az eljárás,de itt arra lettem figyelmes,hogy a zselé megoldotta a teflonréteget kis téglalap alakokban.A csoki megszilárdulása után simán le lehetett azt szedni a zselé aljáról,amin ott figyeltek a teflonszemcsék.Nem tudom,hogy mi okozhatta,de okulásképp ajánlom mindenki figyelmébe az esetet!És jó szaloncukizást mindenkinek az ünnepekben!

AMK
AMK Tue, 2013-12-10 17:24

Kedves Receptműves! Vagy bárki más, aki tud segíteni!
Nagy lelkesen belevágtunk a zselé szaloncukor elkészítésébe, mert a boltit kifejezetten nem szeretjük. Vettünk egy almás-kajszis-mangós 100%-os Hohes-c-t. Kicsit megkóstoltuk, aztán a többit zutty felforraltuk szaloncukornak. Betettük a hűtőbe, néhány napig várt a sorára. Majd kivettük, hogy átvegye a szobahőmérsékletet, de 2 napig nem jutottunk odáig, hogy bevonjuk (a gyerekek kissé átírták az esti programot) és tegnap a zselé felszínén apró fehér penészpöttyök jelentek meg, mintha lisztes lett volna a zselé teteje. Lemostuk, a penészt, kicsit átkentünk citromlével, hátha a citromsav a barátunk lesz....
A kérdésem ezek után az, hogy a zselé nem tette volna meg ugyanezt a csoki alatt is? Ha ma este bevonom, akkor még megmenthető?

AMK
AMK Sun, 2013-12-15 20:14

Végül nem mertem bevonni csokival, nehogy az is kárba menjen. Lehet, hogy az okozta a penészedést, hogy aszalt cseresznyét tettünk bele.
Nekikezdünk egy újabb adagnak, azt már kisebb mennyiségben. De azért várnám, hogy visszajelezzetek, hogy nem romlik meg a zselé? Nem jártatok hasonlóan?

animami
animami Tue, 2013-11-26 11:15

Kedves Receptműves! Most leltem rá a zselés szaloncukor receptedre. Végig olvastam a hozzászólásokat is... A kérdésem az lenne, hogyha Dzsemfix 3:1 -gyel csinálod, azzal mik az arányok? A receptben leírt folyadék mennyiséghez mennyi kell?

demcsi
Demcsi / demcsi Sat, 2013-11-30 11:55

ez engem is érdekelne! - gondoltam, szerencsére kíváncsi voltam a hozzászólásokra, mert így megtaláltam a választ egy régebbi bejegyzésben :) Íme:
Receptművesp, 2012-10-19 18:44
Szia,
agar-agarral még nem próbáltam, de egy ideje a 3:1 Dzsemfixet használom, abban pektin a sűrítőanyag, 7,5 dl-hez kell 1 zacskó.
Üdv, Memi

animami
animami Sat, 2013-12-07 11:52

köszönöm demcsi! :) pedig átolvastam én is a hozzászólásokat, de ezek szerint ezen átsiklottam...
Békés Ünnepeket kívánok! :)

Ani

coffmano
coffmano Fri, 2012-12-21 12:39

Sziasztok!Lenne egy ötletem azoknak, akiknek nem ragad meg a zselé felületén a csoki!Én csokigyárban dolgoztam és mikor kihűlt a zselé , mártás előtt keményítőbe forgattuk meg őket, de abból sem kell sok mert forgatás után össze kell ütögetnünk a kezünkben lévőket h a felesleg leszóródjon mert különben lefordul róla csokival együtt.Tehát csak egy vékony bevonóréteget képezzen!Nem ragadnak össze és a csoki is rajta marad!Hátha sikerül így most már, én is így szoktam csinálni!Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

fnbetti
fnbetti / fnbetti Thu, 2013-11-14 22:17

Bárcsak olyan 2 héttel hamarabb írtad volna ezt a szuper ötletet... sajnos én is úgy jártam tavaly, pedig annyira rajta voltam a dolgon, de hiába... ha még egyszer összeszedem a bátorságomat, így fogom csinálni. ;)

Zebrabara
Zebrabara Tue, 2012-12-11 11:34

Segítség!

Már mindenhol csoki van, csak épp a zselére nem ragad rá. Nem túl meleg, az biztos. Miért csúszik le róla?

Zebrabara
Zebrabara Tue, 2012-12-11 21:29

Köszi a gyors választ! Nos, nekifutottam még egyszer: ha elég gyorsan kiemeltem és letettem az alufóliára, akkor maradt rajta némi csokibevonat. Hogy úgy mondjam, kissé rusztikus lett. :) 32 db sikeredett, már bent figyelnek a kamrában, várják a Karácsonyt.

Ami külön tetszik benne, hogy nem túl édes, a csoki roppan, a zselé puha, szétomlik a szájban. Saját, bio jonatán almaléből készítettem, úgyhogy még a fantasztikus illatélmény is kiegészíti az összhatást.
Nem kizárt, hogy futok még egy kört, mondjuk narancslével.

Receptműves
Receptműves / Receptműves Tue, 2012-12-11 22:28

Örülök, hogy sikerült megmenteni, biztosan finom lett :-) Ez türelemjáték, egyszer csak szuperül sikerül, aztán nincs megállás :-)

Zebrabara
Zebrabara Sat, 2012-12-15 21:52

Jelentem, azóta készült egy adag forralt boros szaloncukor is. :D A zselé és a csoki viszont abszolút random módon viselkedik, nem sikerült rájönnöm, mi alapján simulnak egymáshoz vagy vesznek éppen össze. Talán 6 vagy 7 sikerült tökéletesre, a többi tiszta kócos meg foltos lett. De kész van. :)

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sat, 2012-12-15 22:33

Húúú, izginek hangzik a forralt boros, nálunk is ma készült a citromos-narancsos zselé, holnap mártom őket :-) Nem baj, ha kócos, finom és tudod, hogy mi van benne :-)

b7andi
b7andi Sun, 2012-12-09 21:30

Tetszik a recepted, ki szeretném próbálni, csak arra lennék kíváncsi, hogy körülbelül milyen hőmérsékletet viselnek el a szaloncukrok. Kicsi babánk most 4 hónapos, és viszonylag meleg a lakásunk. Nem lenne jó, ha kifolynának a csomagolásból. :)Köszi előre is.

b7andi
b7andi Tue, 2012-12-11 18:09

Ez nagyszerű, akkor idén tudni fogom mi kerül a szaloncukorba. :) Köszi a gyors választ.
Üdv:
A.

Judii28
judii28 / Judii28 Wed, 2012-12-05 22:55

Nekem a zselé része eléggé zselatin ízű lett.Belemártottam őket csokiba,remélem az segít rajta,mert magában a zselé eléggé fura ízű.Én 2 narancsot és 2 citromot facsartam hozzá,azt forraltam,ahogy írtad.Az állaga jó lett,de az íze fura.Lehet,hogy nem sima zselatint kellett volna használni?

Receptműves
Receptműves / Receptműves Thu, 2012-12-06 00:41

Szia Judii,
porral és lappal is készítettem már, nekem bevált, sajnos nem tudom milyen, ha zselatin ízű.
Üdv, Memi

Asfissia
Asfissia Mon, 2012-11-19 16:58

Szia!
Ebből nagyjából hány darab lett?:) Mert a fenti darabszám alatt max a képen láthatót értelmezem, ami most vagy 2, vagy 5-6, így inkább megkérdem:D

Receptműves
Receptműves / Receptműves Mon, 2012-11-19 19:12

Szia,
annál sokkal több, mint a képen van :-) Sajnos a pontos darabszámot elfelejtettem feljegyezni, de úgy emlékszem, hogy egy kis csomagnyi bolti kijött (kb. 20 db). Persze ez attól is függ, mekkora formában készíted és mekkorákra vágod (nekem Ikea jégkockakészítő formám van, amiből 6 rudat tudok egyszerre készíteni és kb. 2-3 cm-re vágom).
Üdv. Memi

viragdemon
Virágdémon / viragdemon Fri, 2012-10-19 17:14

Szia, azt hiszem, idén én is megpróbálom majd ezt a szaloncukrot, vegánosítva. Esetleg van tapasztalatod az agar-agarral? Jó lenne tudni, abból mennyi kell bele. Vagy esetleg van más ötleted a zselatin helyettesítésére?

Receptműves
Receptműves / Receptműves Fri, 2012-10-19 19:44

Szia,
agar-agarral még nem próbáltam, de egy ideje a 3:1 Dzsemfixet használom, abban pektin a sűrítőanyag, 7,5 dl-hez kell 1 zacskó.
Üdv, Memi

niki79
niki79 Fri, 2011-12-23 19:36

Szia! nekem sehogy nem marad rajta a csoki. Hiába próbálkozok, bárhogy... egyszerűen lecsúszik róla,vagy rá sem ragad. :(((( a zseléje nagyon jó lett. Olyan mintha be lenne olajozva és nem tapad hozzá a csoki:( De miért??? Már azzal is próbálkoztam,hogy etettem a zselét a fagyasztóba, hátha nagyon hideged megmarad rajta a csoki,de akkor sem:((

Receptműves
Receptműves / Receptműves Fri, 2011-12-23 20:24

Szia Niki, a fagyasztás semmiképp sem jó, mert, ha kiveszed a hűtőből elkezd "izzadni" a zselé és biztosan nem marad rajta a csoki, mindenképp szoba hőmérsékletű legyen. A csoki temperálással kellene próbálkozni, 2x, 3x fel kellene melegíteni 35-40 fok közé és visszahűteni 30-32 fokra és utána mártani a 30-32 fokos csokiba. Vigyázz arra, hogy ne hevítsd túl (45 fok fölé), mert akkor szétesik a szárazanyagtartalom és a kakaóvaj. Remélem így már sikerül. Üdv, Memi

niki79
niki79 Fri, 2011-12-23 23:43

Köszi,holnap megpróbálom és jelentkezem:) lesz ami lesz,az utolsó próba. ha nem sikerül,megesszük csoki nélkül:) Boldog karácsonyt:) Szuper az oldal,nemrég találtam rá,nem vagyok nagy főző mester, de annyit nézelődök itt,lehet hogy az leszek:)

niki79
niki79 Sat, 2011-12-24 16:38

Szia:) sikerült:) bár máshogy. Szerintem a csokival volt baj,mert ugyanúgy lecsúszott róla. Végül tettem hozzá egy kanál vajat,hogy higabb legyen és majd ráteszem valami sütire, de még egyszer megpróbálkoztam vele igy is és rajtamaradt:)))bár kevés lett rá és most úgy néznek ki,hogy a tetején van csoki és az oldalukon kicsit lefolyik:) De jól néz ki és finom is:) Köszönöm a receptet, kellemes ünnepeket:)))

Erdő
Erdő Wed, 2011-12-21 17:12

Szia!Azt szeretném megkérdezni h ha almás fahéjasan szeretném megcsinálni,jó e az őrőlt fahéj?Illetve ha nincs se kenyérformám sem jégkocka tartóm mibe rakjam?

Receptműves
Receptműves / Receptműves Wed, 2011-12-21 18:46

Szia, nem próbáltam még őrölt fahéjjal, alapvetően jó lehet, ha kissé már szilárdul a zselé, amikor formába öntöd, akkor szerintem nem ülepedik le a fűszer. Olyan eszközbe érdemes önteni, amiben 1-1,5 cm magasan terül el a zselé és könnyen ki tudod fordítani. Ezért írtam a szilikon formákat. Üdv, Memi

Carlsdóttir
Carlsdóttir Tue, 2011-12-20 15:35

nagyon jó lett, csak nem kellett volna jégkockatartóba öntenem, mert kevés volt a 3 dl gyümilé hozzá, de nem akartam csak 3-mat csinálni ígyhát túl vékonyak lettek a zselék és túl szélesek ezért a zselé-csoki arány nem lett a legtökéletesebb.. legközelebb 3szor ennyivel csinálom hogy sok sikerüljön és vastag :) de ezen kívül minden tökéletes lett, még a csomagolásom sem vészes, jó ez a recept nagyon, köszi :)

bagabi2
bagabi2 Sun, 2011-12-18 22:07

Sziasztok!

Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy miért nem ragad a csoki a zseléhez?Nem meleg, a zselé az szuper, csak a csoki folyik le róla, mintha nem is látott volna még masszát.
Várom a lehetséges megoldásokat.

karcsababy
karcsababy / karcsababy Fri, 2011-12-23 00:01

Szia bagabi2, én akkor jártam így, amikor teljesen kihűlt a csokim, de még nem kezdett el keményedni a, összeállni a tálban. ismét felolvasztottam, langyosra hűtöttem, és már jó is volt. Tehát ha túlhűtjük, az sem jó. Remélem segítettem. Kellemes Karácsonyt!!

Receptműves
Receptműves / Receptműves Mon, 2011-12-19 11:24

Szia, nem "izzad" a zselé? Illetve a csoki temperálása lehet még az ok, nem szabad túl melegíteni, max. 45 fokra és vissza kell hűteni 30-32 fokra. Remélem tudtam segíteni.

szszani
szszani Thu, 2011-12-15 14:43

Szia!
Szeretném megkérdezni, hogy formának mit használtál? Mert ezen agyalok, hogy mibe öntsem bele. köszi! :)

Receptműves
Receptműves / Receptműves Thu, 2011-12-15 14:50

Kedves Szani, szilikon kenyérsütő forma aljába öntöttem, majd daraboltam, idén pedig vettem szilikon jégkocka tartót. Üdv, Memi

319
gyümölcslé 3 dl
lapzselatin 6 db
étcsokoládé 20 dkg