r
Nosalty Logó

Zselé szaloncukor

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Receptműves
Zselé szaloncukor
adag
Előkészítés
perc
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 319 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1272 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 248 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    15.7 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    243.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.1 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 319 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.6 g

Zsír

  • Összesen
    63 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    973.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    136 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    307 mg
  • Foszfor
    433 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    156.2 g
  • Cukor
    125 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    266.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 1272 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    12.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    190.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.5 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 248 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Áztassuk hideg vízbe a zselatinlapokat (ha porból készítjük, ez a lépés kimarad).
  2. Kis lángon melegítsük fel a gyümölcslevet, tegyük bele az áztatóvízből kivett zselatinlapokat, vagy szórjuk bele a zselatinport és keverjük, amíg feloldódik.
  3. Folyamatosan kevergetve forraljuk fel a zseléalapot, forrás után még 5 percig főzzük, majd vegyük le a tűzről.
  4. Öntsük formába (nálam 10 x 24 cm-es téglalap, ebből lett fenti db szám) és hagyjuk legalább 1 napi hűtőben kihűlni és megszilárdulni.
  5. Vágjuk fel egyenlő (nálam 1 x 2,5 cm-es) darabokra és hagyjuk szobahőmérsékleten, mielőtt csokiba mártjuk.
  6. Gőz fölött olvasszuk meg a 20 dkg - két tábla - összetört csokit (gőz fölött: tűzhelyre vízzel töltött lábos, arra üveg edény, abba csoki, a víz melegítése -ne felforraljuk- közben gőz termelődik, ez olvasztja fel a csokit (max. 40-45 fokra), ha nem így teszünk, a csoki leéghet és használhatatlanná válhat).
  7. Miután teljesen felolvadt a csoki zárjuk el a tűzhelyet és az üvegedényt a vizes tálból kivéve hagyjuk hűlni, hogy ne legyen meleg, mert elolvad a zselé - ujjteszt, ha langyos, kezdődhet a mártogatás.
  8. Tálcára készítsünk ki sütőpapírt - erre kerül a mártott zselé.
  9. Villára tett zselét mártsuk az olvadt csokiba, emeljük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleget, a villa alján lévő csokit húzzuk le az üvegtál oldalán, majd fogpiszkáló segítségével toljuk le a sütőpapírra a szaloncukrot.
  10. A bevont zselét tegyük hűvösebb helyre - ne hűtőbe, elég egy konyhánál hűvösebb szoba és hagyjuk megszilárdulni a csokimázat, majd csomagoljuk.
  11. Csomagolás (hagyományos):
  12. A sütőpapírból 14 cm széles csíkokat, az alufóliából 10 cm széles csíkokat vágunk.
  13. A sütőpapír csíkokat egymásra fektetjük és a két hosszú oldalát apró metszésekkel bevagdossuk.
  14. Végül a csíkokat vízszintesen harmadoljuk (így 9 cm magas darabok lesznek).
  15. Egy alufólia csíkot vízszintesen elfektetünk, arra ráhelyezzük szintén vízszintesen a sütőpapírt, majd a hozzánk közelebb eső éltől elkezdünk egy szem szaloncukrot betekerni.
  16. A vágott élt alulra görgetve két oldalon szorosan összenyomjuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 82379
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 24.

Ajánló

Bevonás előtt hagyjuk a hűtőből kivett zselét szoba hőmérsékletűre melegedni, különben a csoki túl gyorsan dermed meg és a kakaóvaj kiül a mázon. Mivel zselé esetén nem szabad meleg csokiba mártani, több lépésben lehet a műveletet elvégezni, ha kezd keményedni a felolvasztott csoki, melegítsük fel újra vízgőz fölött, ismét várjuk meg, amíg langyosra hűl és folytatható a mártás. A csokiszökőkútba való étcsoki nálunk nem vált be, nagyon lassan szilárdul, folyósága miatt pedig nem lesz elegendő a csoki vastagsága a szaloncukron.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Zselé szaloncukor
Receptműves 119 recept

Férjecske elkészítette a marcipán szaloncukrot én pedig ígéretemhez hűen kikísérleteztem a zselés szaloncukor receptjét. Alapvetően nagyon egyszerű, de a negyedik próba után már azt is tudom, hogy a zselé alapot rendesen fel kell forralni, a mártáshoz használt étcsokoládé nem lehet meleg, a mártás előtt szobahőmérsékletre kell hozni a zselét, stb... Mindenesetre összehasonlíthatatlanul finomabb és egészségesebb, mint a bolti és van még idő elkészíteni :-)

Hozzászólások

Funtineli

Idén elkészítem. Tavaly sokfélét csináltam, de a zseléset hiányolta a család. Szerinted meddig áll el?

Receptműves

Nálunk 1 hétig bírta, utána kicsit "összement" :-)

ugyike

Kedves Receptmuves! Hat jot muveltel:) epp ezen agyaltam, hogy szaloncukrot szeretnek kesziteni, de zseleset tuti nem lehet hazilag, pedig az a kedvencem...erre tessek, a te szaloncukrod meg pont zseles!:)))) Ha lesz idom meg is fogom csinalni. Meg tudnad mondani, kb. hany darab lesz a fenti mennyisegbol? En a fara szeretnem majd disznek, ezert lenne jo tudnom... (de termeszetese vegul ugyis leszureteljuk:))

Receptműves

Kedves Ügyike, sajnos tavaly nem jegyeztem le, de úgy emlékszem 40 db, vagy kicsit több lett bel?le. Szép napot, Memi

ugyike

Koszonom!

b.suzy

Én is éppen most írom ki a hozzávalókat a sz.cukrokhoz. Idén sajátkez?leg szeretném készíteni és olyan nagy lázban vagyok, nekem is a kedvencem a zselés abból is a narancsos. Arra gondoltam, hogy nem bolti narancslével csinálom, hanem frissen facsarttal.Gondolom így is jó lesz?!

Receptműves

Szia Suzy, de még mennyire :-) Érdemes lesz?rni miután kifacsartad, ha pedig marad elteheted narancszselének :-) Ha van kedved variálni, mandarint is nyomhatsz bele... Jó szórakozást, Memi

Pindurka81

Kedves Receptm?ves! Karácsonyra szeretnék kísér?ajándéknak szaloncukrot készíteni, alig várom már, hogy átadhassam a kis csomagokat! :) Viszont azt nem tudom, hogy kb. mennyi ideig állnak el? Mit gondolsz, karácsony el?tt hány nappal kell elkészítenem? Köszönöm el?re is a választ !:)

Receptműves

Szia Pindurka, szerintem max. egy héttel el?tte készítsd el. Én is alig várom, hogy készítsem az ideit, üdv, Memi

Pindurka81

Szuper! Köszönöm a gyors választ! :)

Pindurka81

Kedves Memi! Elkészítettem, de ez sajnos nem sikerült. Az volt a baj, hogy túl ruganyos, gumis lett az egész zselé. Biztosan én rontottam el, csak arra nem jöttem még rá, hogy hol. De gyanús nekem, hogy én rendes étkezési zselatint használtam, abból azt a mennyiséget, ami receptben szerepel. Jól sejtem, hogy nem ezt a zselatint kellett volna használnom, vagy legalábbis nem ebben a mennyiségben? El?re is köszönöm a segítséged! :):) Szép estét!

Receptműves

Kedves Pindurka, sajnálom, remélem nem keseredtél el :-) A sima étkezési zselatin is jó (én idén dzsemfix 3:1-el készítettem, mert csak az volt itthon), forraltad elég ideig? Alapvet?en nem probléma, ha ruganyos (bár azt pontosan nem tudom, hogy Nálad ez mit jelent :-), nyilván nem olyan lesz, mint a bolti, ez a zselé valóban kissé ruganyos, de 1-2 nap alatt nekem szokott "száradni", keményedni. Én úgy szoktam megnézni az állagot, hogy egy tálba teszek egy teáskanálnyit, beteszem a h?t?be pár percre és akkor látszik, milyen szilárd, ha nem elég, lehet még hozzá tenni zselatint, vagy forralni tovább. Csokiba be tudtad mártani, vagy azt már nem is próbáltad?

Pindurka81

Csak egy picit keseredtem el, de nem adom fel! :) Majd valamikor megpróbálom újra, mert tetszik az ötlet. Csokival való bevonás kezdeti nehézségeket okozott, de aztán vártam egy kicsit, hogy ne legyen túl forró a csoki, és máris jobban ment. Köszönöm a segítséget, a köv. próbálkozásnál is beszámolok majd az eredményr?l! :):) Szép estét! :)

Carlsdóttir

én kénytelen vagyok házilag csinálni, mivel külföldön vagyok és itt ilyen nincsen, postán rendelni meg mégse fogok.. úgyhogy szurkoljatok :)

Receptműves

Biztosan menni fog, jó mulatást :-)

Törölt felhasználó

En is Kulfoldon vagyok, es en is hasonlo modon varazsolok magamnak a kedvenc szaloncukrombol :) Remelem jo lesz, mert postan kuldeni nagyon draga mulatsag :S Meg amugy is... milyen a karacsonyfa szaloncukor nelkul? Nem igaz? :D Alig varom hogy hozzafoghassak az alkotasnak *.* Kellemes Unnepeket!

Törölt felhasználó

Szia! Én narancsos Hohes-c b?l készítettem szerintem szörny? lett az íze!Pláne,hogy még 60%-os étcsokival is beborítottam ....borzadály lett!annyiras sz?rny? az íze,hogy a kutyám sem eszi meg!:-) a recepttel nincs gond!Csak ezek szerint a hohes -c nem jó erre a feladatra! egyáébként te melyik gyümölcslét használod? Mert a narancsosak mindig savasabbak egy kicsit és így nem mindeggyik passzol az étcsokihoz... tudnál ajánlani egy-két márkát? Köszi!!

Receptműves

Szia Jutka, akkor az els? élményed nem lett az igazi :-) Én az Aldiban szoktam venni a Spitz által gyártott Active Fruits italt (igaz ez multivitamin, de nem túl savanyú, s?t épp tegnap készítettem el a zselét és szerintem kissé túl is édesítettem...) és szintén az Aldiban veszem a csokit is, bár mi nagy étcsoki fun-ok vagyunk, a Choceur 85%-ossal dolgozom :-), de ebb?l van tejcsoki és sokféle étcsoki is, lehet válogogatni... Ne keseredj el, ez tényleg türelemjáték, hogy milyen íz lesz a megfelel? az ízléseteknek. Tanács: kicsi mennyiségekkel teszteld, pl. 1-2 dl lé és ahhoz arányosított többi összetev?. Gyorsan megvan és b?ven ki tudjátok választani karácsonyig, hogy melyik legyen, egyébként is a zseléset érdemes az ünnep hetében elkészíteni, mert egy picit összemegy id?vel (kb. 1 hét után). Írj bátran, ha segíthetek, üdv., Memi

szszani

Szia! Szeretném megkérdezni, hogy formának mit használtál? Mert ezen agyalok, hogy mibe öntsem bele. köszi! :)

Receptműves

Kedves Szani, szilikon kenyérsüt? forma aljába öntöttem, majd daraboltam, idén pedig vettem szilikon jégkocka tartót. Üdv, Memi

bagabi2

Sziasztok! Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy miért nem ragad a csoki a zseléhez?Nem meleg, a zselé az szuper, csak a csoki folyik le róla, mintha nem is látott volna még masszát. Várom a lehetséges megoldásokat.

Receptműves

Szia, nem "izzad" a zselé? Illetve a csoki temperálása lehet még az ok, nem szabad túl melegíteni, max. 45 fokra és vissza kell h?teni 30-32 fokra. Remélem tudtam segíteni.

Törölt felhasználó

Szia bagabi2, én akkor jártam így, amikor teljesen kih?lt a csokim, de még nem kezdett el keményedni a, összeállni a tálban. ismét felolvasztottam, langyosra h?töttem, és már jó is volt. Tehát ha túlh?tjük, az sem jó. Remélem segítettem. Kellemes Karácsonyt!!

Carlsdóttir

nagyon jó lett, csak nem kellett volna jégkockatartóba öntenem, mert kevés volt a 3 dl gyümilé hozzá, de nem akartam csak 3-mat csinálni ígyhát túl vékonyak lettek a zselék és túl szélesek ezért a zselé-csoki arány nem lett a legtökéletesebb.. legközelebb 3szor ennyivel csinálom hogy sok sikerüljön és vastag :) de ezen kívül minden tökéletes lett, még a csomagolásom sem vészes, jó ez a recept nagyon, köszi :)

Receptműves

Örülök, kellemes ünnepeket :-)

Törölt felhasználó

Szia!Azt szeretném megkérdezni h ha almás fahéjasan szeretném megcsinálni,jó e az ?r?lt fahéj?Illetve ha nincs se kenyérformám sem jégkocka tartóm mibe rakjam?

Receptműves

Szia, nem próbáltam még ?rölt fahéjjal, alapvet?en jó lehet, ha kissé már szilárdul a zselé, amikor formába öntöd, akkor szerintem nem ülepedik le a f?szer. Olyan eszközbe érdemes önteni, amiben 1-1,5 cm magasan terül el a zselé és könnyen ki tudod fordítani. Ezért írtam a szilikon formákat. Üdv, Memi

Törölt felhasználó

Köszönöm:)

Törölt felhasználó

Szia! nekem sehogy nem marad rajta a csoki. Hiába próbálkozok, bárhogy... egyszer?en lecsúszik róla,vagy rá sem ragad. :(((( a zseléje nagyon jó lett. Olyan mintha be lenne olajozva és nem tapad hozzá a csoki:( De miért??? Már azzal is próbálkoztam,hogy etettem a zselét a fagyasztóba, hátha nagyon hideged megmarad rajta a csoki,de akkor sem:((

Receptműves

Szia Niki, a fagyasztás semmiképp sem jó, mert, ha kiveszed a h?t?b?l elkezd "izzadni" a zselé és biztosan nem marad rajta a csoki, mindenképp szoba h?mérséklet? legyen. A csoki temperálással kellene próbálkozni, 2x, 3x fel kellene melegíteni 35-40 fok közé és visszah?teni 30-32 fokra és utána mártani a 30-32 fokos csokiba. Vigyázz arra, hogy ne hevítsd túl (45 fok fölé), mert akkor szétesik a szárazanyagtartalom és a kakaóvaj. Remélem így már sikerül. Üdv, Memi

Törölt felhasználó

Köszi,holnap megpróbálom és jelentkezem:) lesz ami lesz,az utolsó próba. ha nem sikerül,megesszük csoki nélkül:) Boldog karácsonyt:) Szuper az oldal,nemrég találtam rá,nem vagyok nagy f?z? mester, de annyit nézel?dök itt,lehet hogy az leszek:)

Receptműves

Szorítok, hogy sikerüljön, de szuper a hozzáállásod, csoki nélkül is finom ;-)))

Törölt felhasználó

Szia:) sikerült:) bár máshogy. Szerintem a csokival volt baj,mert ugyanúgy lecsúszott róla. Végül tettem hozzá egy kanál vajat,hogy higabb legyen és majd ráteszem valami sütire, de még egyszer megpróbálkoztam vele igy is és rajtamaradt:)))bár kevés lett rá és most úgy néznek ki,hogy a tetején van csoki és az oldalukon kicsit lefolyik:) De jól néz ki és finom is:) Köszönöm a receptet, kellemes ünnepeket:)))

Receptműves

Szuper :-) Neked is boldog ünnepeket :-)

Törölt felhasználó

Szia, azt hiszem, idén én is megpróbálom majd ezt a szaloncukrot, vegánosítva. Esetleg van tapasztalatod az agar-agarral? Jó lenne tudni, abból mennyi kell bele. Vagy esetleg van más ötleted a zselatin helyettesítésére?

Receptműves

Szia, agar-agarral még nem próbáltam, de egy ideje a 3:1 Dzsemfixet használom, abban pektin a s?rít?anyag, 7,5 dl-hez kell 1 zacskó. Üdv, Memi

Törölt felhasználó

Szia! Ebb?l nagyjából hány darab lett?:) Mert a fenti darabszám alatt max a képen láthatót értelmezem, ami most vagy 2, vagy 5-6, így inkább megkérdem:D

Receptműves

Szia, annál sokkal több, mint a képen van :-) Sajnos a pontos darabszámot elfelejtettem feljegyezni, de úgy emlékszem, hogy egy kis csomagnyi bolti kijött (kb. 20 db). Persze ez attól is függ, mekkora formában készíted és mekkorákra vágod (nekem Ikea jégkockakészít? formám van, amib?l 6 rudat tudok egyszerre készíteni és kb. 2-3 cm-re vágom). Üdv. Memi

Törölt felhasználó

köszönöm a gyors választ, akkor ma meg is csinálom:)

Törölt felhasználó

Nekem a zselé része eléggé zselatin íz? lett.Belemártottam ?ket csokiba,remélem az segít rajta,mert magában a zselé eléggé fura íz?.Én 2 narancsot és 2 citromot facsartam hozzá,azt forraltam,ahogy írtad.Az állaga jó lett,de az íze fura.Lehet,hogy nem sima zselatint kellett volna használni?

Receptműves

Szia Judii, porral és lappal is készítettem már, nekem bevált, sajnos nem tudom milyen, ha zselatin íz?. Üdv, Memi

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?