Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Opera szelet

Opera szelet
Opera szelet
120 perc / előkészület: 90 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Elegáns, ugyanakkor időigényes (kb. 2 óra az elkészítés és egy éjszaka pihentetés) sütemény, de megéri a fáradságot, mert biztos sikert arat. Kis gyakorlatra már szükség van hozzá. A tésztát laponként kell kisütni, és a tészta mennyisége nem sok, vékonyak lesznek a lapok, ezért kisebb méretű tepsit ajánlok.

Anyukám kérésére készítettem el a receptet, mert még soha nem evett ilyen sütit, csak néhány cukrászdában kapható, és kávés sütik a kedvencei. A kávé íze nagyon halvány és harmonikus.

hozzávalók / 10 adag

Tészta

Kávés szirup

Vajkrém

Csokoládéganache

Csokoládémáz

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Melegítsük elő a sütőt 170 Celsius fokra. Válasszunk szét 3 tojást, a sárgáját rakjuk félre. A tojásfehérjéket a csipet sóval verjük fel keményre, és kanalanként adjunk hozzá 80 g cukrot.
  2. Egy másik tálban verjük fel a mandulaliszttel és a 100 g cukorral a 3 egész tojást. Folyamatos keverés mellett csorgassuk hozzá a 35 g olvasztott vajat, és szitáljuk bele a 35 g lisztet. A keveréket óvatosan csomómentesre keverjük.
  3. A vajas masszába óvatosan belekeverjük a tojásfehérjehabot, hogy ne törjön össze túlságosan, két részletben.
  4. Egyenlő három részre osztjuk a tésztát, és sütőpapírral kibélelt tepsikben 10-12 percig sütjük az előmelegített sütőben, amíg a teteje pirulni nem kezd. Hagyjuk kihűlni a lapokat.

Kávés szirup

  1. A 100 ml kávét a 100 g cukorral összekeverjük, és addig forraljuk, míg bugyogni nem kezd és be nem sűrűsödik (felforrás után kb. 2-3 perc).
  2. Utána levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni, tovább fog sűrűsödni. Ha esetleg túl sűrű lett, 1-2 kanál vízzel újra melegítsük fel.

Vajkrém

  1. Egy másik edényben keverjünk össze 50 g cukrot egy evőkanál vízzel, és főzzünk belőle szirupot úgy, hogy közepes lángon addig melegítjük, amíg teljesen el nem olvad a cukor és forrni nem kezd.
  2. Közben 1 db tojásfehérjét felverünk 15 g cukorral, és folyamatos keverés mellett az előzőleg elkészített cukorszirupot belecsorgatjuk, és addig verjük, amíg langyosra nem hűl.
  3. 100 g cukorból és 40 ml vízből újabb cukorszirupot készítünk a fentiek alapján.
  4. 3 tojássárgáját felverünk, és az újabb cukorszirupot hozzácsorgatva addig verjük, míg ez is langyos nem lesz.
  5. A 180 g puha vajat habverővel elkeverjük, és a tojássárgájás krémhez adjuk, és addig keverjük, míg fényes, homogén krémet nem kapunk.
  6. Ekkor belekeverjük a felvert tojásfehérjét és 3 evőkanál kávés cukorszirupot.

Csokoládéganache

  1. A 60 ml tejszínt, a 20 g vajat és a 2 evőkanál cukrot felforraljuk, és lehúzzuk a tűzről.
  2. A felkockázott 100 g étcsokoládét beledobáljuk, és kevergetve feloldjuk a tejszínes masszában.

Összeállítás

  1. Egy tésztalapot lefektetünk, és megkenjük a maradék kávészirup egyharmadával. Egyenletes rétegben rákenjük a vajkrém kétharmadát, majd ráborítjuk a következő tésztalapot.
  2. Ezt a tésztalapot is megkenjük a maradék kávészirup felével, és ráöntjük a csokoládéganache-t, és egyenletes rétegben elkenjük rajta.
  3. A harmadik tésztalapot is ráhelyezzük, és megkenjük a maradék kávésziruppal, és utána a maradék vajkrémmel.
  4. A süteményt betesszük a hűtőbe egy órára, hogy meg tudjon szilárdulni.

Csokoládémáz

  1. A 70 ml tejszínt, a 75 g vajat és a 150 g csokoládét vízgőzön felolvasztjuk, és öt percig hagyjuk hűlni.
  2. Kivesszük a hűtőből a tésztát, és egyenletesen rákenjük a csokoládémázat.
  3. Visszatesszük a hűtőbe, és egy éjszakát pihentetjük.
  4. Másnap hosszabb téglalapokra vágva tálaljuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x30x6 cm
  • költség: 4000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 24 485
elküldve: 10
receptkönyvben: 147
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

Nethor

Mióta szakács: 2009.09.12.
1 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

opera torta, kávékrémes szelet

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

defzz
defzz / defzz Sat, 2017-04-15 19:24

Ma meg sütöttem a recept szerint. Túl van bonyolítva, elég lenne egy sima vaníliás krém is a a csoki réteggel.

674
mandulaliszt 120 g
porcukor 100 g
cukor 80 g
vaj 35 g
finomliszt 35 g
tojás 3 db
tojásfehérje 3 db
1 csipet
feketekávé 100 ml
cukor 100 g
cukor 50 g
víz 1 evőkanál
tojásfehérje 1 db
cukor 15 g
cukor 100 g
víz 40 ml
tojássárgája 3 db
vaj 180 g
étcsokoládé 100 g
cukor 2 ek
habtejszín 60 ml
vaj 20 g
étcsokoládé 150 g
vaj 75 g
habtejszín 70 ml