Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós marlenka

Diós marlenka
Diós marlenka
100 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem olcsó, nem könnyű, és elképesztő sok kalória van benne. De aki valaha elkészíti vagy megkóstolja ezt a házi diós marlenkát, egészen biztos, hogy függő lesz. Mint minden soklapos süti, ez is precizitást kíván, de ha betartjuk a szabályokat, akkor nem fogunk mellényúlni, az eredményért pedig minden vendég borzasztó hálás lesz!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

A szóráshoz

  • 10 dkg dió (durvára vágott)
Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához egy lábasban felmelegítjük a vajat, a mézet és a cukrot. Ha összeolvadtak, hozzáadjuk a szódabikarbónát és az ecetet. Felhabzik, de ne aggódjunk, ez így van jól.
  2. Folyamatos kevergetés mellett, 5-8 percig főzzük, míg szép, narancssárgás színe lesz (mint Trump fejének a fotókon). Ha nem keverjük, nagyon megnő a térfogata, és kifuthat, szóval ne hagyjuk magára.
  3. Ha már erőteljesen narancssárga, vegyük le a tűzről, tegyük félre, míg lehűl. Pár percenként keverjük át, mert a kémiai reakció miatt még ilyenkor is képes megnőni. Közben sötétedni fog, mire felhasználjuk, egészen sötét, olvadt csoki színe lesz (csak addig hűtsük, míg a tojás nem csapódik ki mellette. Ha túl hideg lesz, összeáll).
  4. A karamellás szószt adjuk hozzá a liszthez és a tojáshoz, keverjük össze, dolgozzuk ki alaposan. Ha nagyon kemény lenne, adjunk hozzá egy fél deci tejet.
  5. A tésztát tegyük gyúródeszkára, pofozgassuk téglalap alakúra, majd vágjuk 6 részre. Fontos, hogy ugyanakkora darabokat kapjunk, a biztonság kedvéért le is mérhetjük.
  6. Vágjunk ki egy 24x35 cm-es sütőpapírt. Egy másik sütőpapírra tegyük a tésztát, kicsit nyújtsuk ki sodrófával, majd tegyük rá a kivágott, 24x35 cm-es darabot, és nyújtsuk pont akkorára.
  7. Az alsó sütőpapírral együtt tegyük 180 fokos sütőbe 5 percre, majd vegyük ki, és rácson hagyjuk kihűlni. (A tészta akkor lesz jó, ha, mikor kivesszük, még egy picit puha, majd hűlés közben, a levegőn fog megkeményedni).
  8. Tegyünk így a maradék 5 lappal is.

A krémhez

  1. Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet.
  2. Egy lábasba öntjük a sűrített tejet, majd azonnal adjuk hozzá a tojást, és keverjük el, majd folyamatos keverés közben főzzük 5 percig. vegyük le, várjuk meg, míg egy kicsit hűl, adjuk hozzá a mézet és a vajat, keverjük ki, míg a vaj teljesen felolvad.
  3. Keverjük hozzá a darált diót.
  4. Kenjünk meg egy lapot krémmel, tegyünk rá másik lapot, kenjük meg azt is, és folytassuk, míg el nem fogy a lap. Az utolsó lap tetejére is kerüljön krém.

A szóráshoz

  1. A tetejére szórjuk a durvára vágott diót, majd óvatosan takarjuk le, és tegyük a hűtőbe legalább 12 órára (többre lehet, kevesebbre nem).
  2. Mielőtt felvágjuk, hagyjuk 30-40 percig szobahőmérsékleten kiengedni. Vágjuk háromszögekre tálalás előtt.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 6000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 514
össznézettség: 3 184
elküldve: 0
receptkönyvben: 29
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
909 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

marlenka

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hevike
Hevike / hevike Thu, 2019-02-07 21:54

A tésztához mennyi vaj kell? Kimaradt a felsorolásból. Amúgy tetszik a recept, el fogom készíteni.

1692
finomliszt 85 dkg
tojás 4 db
méz 12 dkg
vaj 18 dkg
cukor 28 dkg
ecet 1 ek
szódabikarbóna 1.5 ek
sűrített tej 85 dkg
tojássárgája 5 db
méz 5 dkg
vaj 27 dkg
dió 25 dkg
dió 10 dkg