Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Okra curry

Okra curry
Okra curry
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Okrát nem mindenütt kapni, de szerencsére Juci barátnőmmel ellátogattunk a "Szép kis Indiába", ahol találtam helyes kis ujjnyi darabokat. Soha nem főztem még okrát. Ösztönösen a kicsiket válogattam ki. Itthon aztán elolvastam az okosságot, hogy kicsiket válasszunk, mert a nagyobb már túlért. Micsoda szerencse. Valóban pillanatok alatt elkészült. Azt még tudtam, hogy erős tűzön kell sütni, mert ha nem, akkor ragacsos levet ereszt magából, és nem lesz jó. Ezt is kipipálhattam, mert egy fia ragacs nem volt. Milyen szerencse, hogy szeretem az indiai konyhát, így ha tehetem, megnézem azokat a főzős műsorokat, amelyben hiteles szakácsok (általam már kipróbált, több ízletes receptjük van), pl. Anjum Anand, Ainsley Harriot, Nigella Lawson remek indiai ételeket készítenek egyszerűen. Ez elég jó iskola.

hozzávalók / 2 adag

  • 15 dkg zsenge kis okra
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 ek olaj
  • 1 tk chilipehely
  • 1 ek gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 kk cayenne bors
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 kk őrölt kardamom mag
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk frissen őrölt fekete bors
  • 4 ek mazsola
  • kevés himalája só ízlés szerint
  • 200 g hámozott paradicsomkonzerv
  • 200 g kókusztej
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát kis kockákra vágjuk, üvegesre dinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a fűszereket, a csíkokra vágott fokhagymát és gyömbért, és így pirítjuk kb. 2 percig.
  2. Az okrák kocsányát levágjuk, ha nagyobbak, kettévágjuk őket, a fűszeres olajba tesszük, erős tűzön pirítjuk. Hozzáadjuk a mazsolát is.
  3. Felengedjük a paradicsommal, 2 percig így pirítjuk, ezután öntjük hozzá a kókusztejet. Lefedjük a serpenyőt, és 10 percig főzzük a zöldséget. Ha nagyon sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatjuk.
  4. Párolt jázmin vagy barna rizzsel tálaljuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 7 319
elküldve: 3
receptkönyvben: 52
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: meleg előétel

egyéb elnevezések

curry okrából, zöldséges-okrás egytál, fűszeres okra

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

piakistvanne
piakistvanne Sat, 2013-07-06 15:19

Egy somogyi kisváros mezőgazdasági boltjában,de láttam már a vaterán is,de ha gondolod jövő tavasszal megoldhatjuk hogy küldök a gyerekekkel 2-3 palántát.Láttam Budapesti vagy mind három gyermekem is ott lakik,a két kisebb úgy ismeri a várost mintha ott nőttek volna fel,megkérdezik tőlük mint merre találnak és kapásból vágják az útvonalat.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-07-06 15:26

Nagyon kedves lenne tőled. Hogyan hálálhatnám meg? Nagyon kíváncsivá tettél. Köszönöm a jóságodat. Üdv: Éva

piakistvanne
piakistvanne Fri, 2013-07-05 21:47

A magokat mindig üzletben veszem nem próbálta még elvetni amit a növényből nyerek,mert mindig elfelejtek belőle szedni és már mikor elfogy a száraz virágkötészet közben akkor eszembe jut.Sajnos helyigénye van, kb 60-80 cm magasra nő talán annyira nem terebélyes,talán a terebélyessége egy nagyobb paprika bokor.A magokból érdemes többet venni mert nehezen kell ki és érdekes mód amíg nem lesz kb.20cm -es addig elég sok tönkre megy,mindig beáztatom vetés előtt mert elég vastag héja van,mikor virágzik nagyon szép virága ,de sajnálom kipróbálni élővirág csokorba meddig bírja.Magyar oldalakon után olvasva azt írják egy két termést hoz én ezt cáfolni tudom.Három nagy gyermekem van külön háztartással és még mi és ellát bennünket sőt még befőzésre is kerül 8-10 bokrot szoktunk ültetni,még ami feltűnt találkoztam olyan bokorral amin apró tüskék voltak de nem mindegyiken,kártevővel és betegségeket nem tapasztaltam.örülök hogy meg tudom osztani a tapasztalatokat a növényről mert nagyon kevés helyen találok róla írást,idén a hatodik év hogy próbálkozunk vele és ahogy írtam az első évben megadtunk neki mindent és egy darab termésünk lett.Üdv.Piákné Irén

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-07-06 13:49

Köszönöm szépen a részletes leírást. Mindenképpen ki fogom próbálni. Még azt szeretném megkérdezni, hohy milyen boltban kaphatóak a magok? Jövőre, ha sikerrel jártam, mindenképpen tudatom veled. Üdv: Vass Éva

piakistvanne
piakistvanne Fri, 2013-07-05 12:24

Szeretnék egypár ötletet az okráról vagy inkább tapasztalatot megosztani,így igaz a nagyobbak nagyon kemények pillanatok alatt megnő és ezeket virágkötészetben lehet használni.Akinek van kertje megéri termeszteni igénytelen növény a vizet nem szereti és a trágyát vagy pétisót,mindene a napsütés.Rengeteget terem ha csak minimális esőt kap,egyik évben öntöztük sóztuk és egy darab termés volt utána nem és azóta nagyon nagy a termés hozása.A ragacsos léről annyit hogy így igaz,de ez miatt nem használnak lisztet vagy keményítőt hogy az étel sűrűbb legyen,mindenhogyan enged magából egy keveset csak nem tűnik fel,vannak ételek ahol egy részét teljesen szétfőzik és ezzel adják meg a megfelelő sűrűségét.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-07-05 17:53

Köszönöm az információt. Magot azt üzletben vetted, vagy magából a növényből nyerted? Azért kérdezem, mert valóban most láttam életemben először (vagy csak nem figyeltem). Biztosan az a legjobb, amit frissen leszed az ember és elkészít. Helyigényes növény ez? Mert a kertem elfogyott, így csak egy napsütéses erkélyem van, ahol ugye nem mindent tudok megtermelni, de nagyon érdekelne a dolog. Még egyszer köszönöm a jó tanácsokat. Üdv: Évi néni