Ököruszály leves
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Glaser

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 14% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
250g marhafartő415 kcal
-
60g sárgarépa22 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
25g póréhagyma7 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
250g alaplé18 kcal
-
1g bors1 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
586
Kcal
- 14% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1000g marhafartő1660 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
100g póréhagyma27 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
1000g alaplé70 kcal
-
2g bors5 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
2343
Kcal
- 14% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
35.6g marhafartő59 kcal
-
8.5g sárgarépa3 kcal
-
6.4g fehérrépa4 kcal
-
5.7g zeller2 kcal
-
3.6g póréhagyma1 kcal
-
3.2g vöröshagyma1 kcal
-
1.4g vaj10 kcal
-
35.6g alaplé2 kcal
-
0.1g bors0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
82
Kcal
- 14% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 57.1 g
Zsír
-
Összesen 28.4 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 194 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1947.5 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 68 mg
-
Kálcium 114 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 91 mg
-
Foszfor 628 mg
-
Nátrium 1029 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 309.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 524 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 80 micro
-
Kolin: 242 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 1857 micro
-
β-karotin 4552 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 349 micro
Összesen
586
Kcal
- 14% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 228.6 g
Zsír
-
Összesen 113.4 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 776 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7790 g
-
Cink 43 mg
-
Szelén 270 mg
-
Kálcium 458 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 362 mg
-
Foszfor 2514 mg
-
Nátrium 4117 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.8 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 1238 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2094 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 16 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 61 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 159 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 70 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 319 micro
-
Kolin: 969 mg
-
Retinol - A vitamin: 268 micro
-
α-karotin 7427 micro
-
β-karotin 18207 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 1397 micro
Összesen
2343
Kcal
- 14% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 277 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 146 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 44 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 264 micro
-
β-karotin 647 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
82
Kcal
Hozzávalók
-
1 kg marhafartő
-
3 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
1 kis db zeller
-
0.5 db póréhagyma
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
40 g vaj
-
1 csipet szegfűbors
-
1 db szegfűszeg
-
1 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A marhafartőt feldaraboljuk. A hagymát karikákra vágjuk. A vegyes zöldséget kockákra vágjuk. Az egészet egy vajjal kikent tepsibe tesszük.
- Előmelegített sütőbe toljuk és megsütjük. Közben öntsünk hozzá egy-egy kis levest.
- A megbarnult fartőt a zöldségekkel együtt egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük a maradék levessel, felfőzzük. Lefedve főzzük.
- A levest leszűrjük, leszedjük a zsírját. A húst a csontról lefejtjük, apróra vágjuk, visszatesszük a levesbe.
- Sóval, borssal ízesítjük.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 6
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 11351
- Feltöltés dátuma: 2011. november 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:

Glaser
1980 recept
Egy finom, ízletes leves. A recept eredete Dr. Oetker Főzőiskolája.
Hozzászólások (3)
Talán más nevet kellett volna adni ennek a finom levesnek! A marha leghátsó része a farok, melyet hívnak még ököruszálynak is, s?t régi receptkönyvekben pontos "j"-vel ököruszáj-nak. Németül: Ochsenschwanz, "osztrákul": Ochsenschlepp, angolul ox-tail. Ennyit a hitelességr?l, tisztelt moderátorok!!!
Fenti hozzászólást nem értem!Az van írva, ököruszálynak van írva. De nem értem ezt a levest sem.Ha már veszek marha farkát akkor nem abból csinálok levest?Minek külön marha lé?Na a sütést meg végképp nem.Marha sokszor csinálok marha farkát,mert imádom.De most elakadtam.Meg vaj? Bocs. Üdv Csató
Segítek. Az ököruszály a marha farka. A fart? az egy másik alkatrésze az állatnak. Ha ezt a képet kinagyítod világosan látszik, hogy a 10-es számú a MARHA FAROK!!!! Olyan állagú mint a disznófarok, porcos, húsos finomság. marha.jpg Üdv. sándor
Hát ezt tudom!A világ legfinomabb ilyen levesét a Frankel Leó úton csinálták.Nem emlékszem az étterem nevére már ,volt vagy harminc éve.De emiatt járt oda szinte mindenki,én is. De elolvastam azt amit írtál és leesett.Tényleg fart?t is ír a recept.Bocsánat,figyelmetlen voltam. Na de ett?l még mindig nem értem ezt az egész levest.Te igen?Megvilágosodás kéne!:)üdv Csató
Én nem voltam abban az étteremben, de amit írtál az teljesen KORREKT!!! Örülök, hogy segíthettem. Úgy látszik ezen az oldalon minden elfér, hitelesség nélkül. A sok jó recepten kívül, van egy fokú belterjesség akik egymás seggét nyalják és még aljaskodnak is ha valaki bántja a haverokat!!! Szép napot kívánok. Üdv. Sándor
Elöször is elnezest szeretnek kerni. Nem marhafartöröl van szo a levesben hanem marha farokrol, az az a nemet Ochsenschwanz. A recept erdette Dr. Oetker Fözöiskolaja, de a Petö Gyula vendeglato technologia tankönyveben is majdnem ugyanigy van leirva. Az egyik különbseg, hogy ott vaj helyett zsirt hasznalnak. "A faggyútól megtisztított, jól megmosott ököruszályt 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A karikára vágott vegyes zöldséggel együtt tepsibe helyezzük. Ráöntjük a zsírt, és süt?be helyezve gyakori kevergetéssel aranysárgára pirítjuk. Az egészet fazékba öntjük, ügyelve arra, hogy a pirításhoz felhasznált zsír ne kerüljön bele. Felöntjük a kb. 3 1 tartalmas húslevessel, majd füszerzacskóban hozzáadjuk az egész borsot, a kakukkfüvet, a vöröshagymát, és lassan f?zzük. Közben gondosan leszedjük a tetején összegy?lt zsiradékot. A f?zést legalább 3-4 óráig lassan végezzük. Ha a leves elkészült, pihentetjük, majd lesz?rjük vizezett konyharuhán keresztül. Ezután lezsírozzuk kanállal, majd papírszalvétával. Ha szükséges, sóval ízesítjük, és hozzáadjuk a borpárlatot, esetleg madeirabort. " Szep estet kivanok. Üdv: Maria
Csillagom! Olvasd el a receptedet és azután reagálj. Pro primo: A hozzávalókban: MARHAFART?!!! Pro secundó: a marha farkat nem lehet 2-3 centisre vágni, csak a porcoknál elvágni!! Ha plagizálsz, legalább próbáld hitelessé tenni. A leves nagyon finom!!! Vigyázz a leveskockákon található receptek NEM igazak!!! Üdv. Sándor
Szia Glaser! Én egy csomó recepted imádom,csodálkoztam is ezen!Én a Pet?re nem annyira hivatkoznék.Elavult és sosem volt igazán jó.Nála tanultam anno,meg a könyvéb?l.Na nem f?zni,csak a suliba. Maradjunk annyiban,h volt olyan gyakorlat ahol szerinte f?ztek,én meg csak úgy magamtól.Utána kóstolások voltak.Hát valahogy mindenkinél az én kajám nyert nem a recept. De mondok egy másik példát a Benk? Lászlót.Hát ? sem laza.Ha olvasod a receptjeit lehet,h még ok els? hallásra,de...........Mindegy ez nem ócsárlás volt . De hidd el jobban jársz ha a farokból csinálsz egy igazi békebeli húslevest.Verhetetlen!És tényleg ne haragudj !Üdv Csató
Hát igen néha kiszédülök milyen receptek vannak.Párszor nem bírtam megállni,h ne írjak./na jó,jó párszor/Ne tudd meg,kaptam hideget meleget!Pedig nem bántani akartam senkit,de ha egyszer más a véleményem egy adott ételr?l miért ne írhatnám le?Nem oktattam,nem osztottam az észt csak leírtam ha nem tetszik valami.A legutóbbi ilyen affér tegnap vagy azel?tt esett meg velem.Egy s.pöri recept volt.Vagy annak nevezett valami.Benne van az utolsó száz receptbe még.Hát egy olyan választ kaptam ami nagyon ciki.Még most sem tértem magamhoz.Olvasd el ha van kedved. De alapvet?en szeretem ezt az oldalt,mert tényleg vannak nagyon jó receptek már tudom kiket érdemes olvasni.Meg ad ötleteket.üdv
Marhából van itt b?ven.