Nyírségi gombócleves Kittitől
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Országh Kitti

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
80g sertéslapocka189 kcal
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
32g sárgarépa12 kcal
-
36g fehérrépa23 kcal
-
50g csiperkegomba11 kcal
-
80g zöldborsó65 kcal
-
40g főzőtejszín52 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
9g petrezselyem3 kcal
-
300g víz0 kcal
A krumpligombóchoz
-
50g burgonya29 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
9g finomliszt33 kcal
-
2g búzadara9 kcal
-
5g petrezselyem2 kcal
Összesen
449
Kcal
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
400g sertéslapocka944 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
250g csiperkegomba53 kcal
-
400g zöldborsó324 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
1500g víz0 kcal
A krumpligombóchoz
-
250g burgonya144 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
12g búzadara43 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
Összesen
2233
Kcal
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
11.1g sertéslapocka26 kcal
-
2.5g vöröshagyma1 kcal
-
4.4g sárgarépa2 kcal
-
5g fehérrépa3 kcal
-
6.9g csiperkegomba1 kcal
-
11.1g zöldborsó9 kcal
-
5.5g főzőtejszín7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1.2g petrezselyem0 kcal
-
41.6g víz0 kcal
A krumpligombóchoz
-
6.9g burgonya4 kcal
-
1.5g tojás2 kcal
-
1.2g finomliszt5 kcal
-
0.3g búzadara1 kcal
-
0.6g petrezselyem0 kcal
Összesen
61
Kcal
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 25.3 g
Zsír
-
Összesen 20.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 107 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 821.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 140 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 410 mg
-
Nátrium 142 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.7 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 605.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 381 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 67 mg
-
D vitamin: 68 micro
-
K vitamin: 253 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 129 micro
-
Kolin: 126 mg
-
Retinol - A vitamin: 55 micro
-
α-karotin 1007 micro
-
β-karotin 3410 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2860 micro
Összesen
449
Kcal
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 126.3 g
Zsír
-
Összesen 104.1 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 534 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4105.4 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 172 mg
-
Kálcium 699 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 429 mg
-
Foszfor 2048 mg
-
Nátrium 710 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 203.6 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 3027.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1905 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 337 mg
-
D vitamin: 341 micro
-
K vitamin: 1266 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 646 micro
-
Kolin: 631 mg
-
Retinol - A vitamin: 275 micro
-
α-karotin 5035 micro
-
β-karotin 17052 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 14298 micro
Összesen
2233
Kcal
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 2.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 113.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 83.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 139 micro
-
β-karotin 472 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 396 micro
Összesen
61
Kcal
-
Legnézettebb receptje
-
Hozzávalók
A leveshez
-
1 közepes db vöröshagyma
-
2 közepes db sárgarépa
-
1 nagy db fehérrépa
-
25 dkg csiperkegomba
-
40 dkg zöldborsó
-
2 dl főzőtejszín
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
1 csokor petrezselyem
-
1.5 l víz
A krumpligombóchoz
-
3 evőkanál finomliszt
-
1 evőkanál búzadara
-
0.5 csokor petrezselyem
Elkészítés
A leveshez
- 1 db közepes fej vöröshagymát egészen apróra vágunk, és kevés zsíron megfonnyasztjuk. A hagymára rádobjuk az apró kockára vágott húst, egy kicsit pirítjuk, majd kb. 1,5 l vízzel felöntjük (beledobunk 1 db bio leveskockát, ha úgy érezzük, de anélkül is finom). Félpuhára pároljuk, és beletesszük a karikára vágott zöldséget, amikor ezek is félig puhára főttek, beletesszük a felszeletelt gombát és legvégül a zöldborsót.
- Amíg fő a hús és a zöldségek, elkészítjük a krumpligombócot.
- Ezt követően a két dl főzőtejszínt elkeverjük egy evőkanál liszttel, és óvatosan beleöntjük a levesbe, megfelelő mennyiségű vízzel hígítva. Szép lassan felfőzzük, amikor felfőtt, vizes kézzel apró gombócokat formálunk, és óvatosan belepottyantjuk a levesbe.
- Megfőzzük a gombócokat, amikor készen van, az egész lekapcsoljuk a tűzhelyet, és friss petrezselyemmel megszórjuk, és melegen tálaljuk.
A krumpligombóchoz
- Megfőzzük az előzőleg megtisztított, felkockázott krumplit, amikor puha, a főzőlevét leöntjük, és még melegen áttörjük.
- Ha kihűlt, adunk hozzá fél (vagy egy kicsi) felvert tojást, kb. két evőkanál lisztet (burgonyától függően ez lehet egy kicsit több is), egy evőkanál búzadarát, sót, borsot, aprított petrezselymet, és alaposan összekeverjük. Mire a gombócot összeállítjuk, addig a fazékban a hús és a zöldségek puhára főnek.
- Receptkönyvben: 2390
- Tegnapi nézettség: 84
- 7 napos nézettség: 552
- Össznézettség: 318822
- Feltöltés dátuma: 2014. február 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Országh Kitti
34 recept
Nevéből adódóan a Nyírségből származik a leves, de a neten fellelhető kommentek, bejegyzések alapján itt, az ország keletibb részén is számos módon készítik, tulajdonképpen egységes elkészítési módot keresni fölösleges is. Mi így szeretjük!
Hozzászólások (12)
Üdv, kedves Kitti. Megtetszett a levesed (én azok közé tartozom, akik MÉG nem ismerik), de mondd csak, az elkészítési javaslat 3. pontjánál -tól nem lépett be véletlenül egy "félrefordító" program?
Szia Évi néni, félrefordító program az nincs, mivel saját, családi recept, viszont két lépést tényleg felcseréltem feltöltéskor, javítottam, köszönöm!
Elkészítem , kiváncsi vagyok a végeredményre:)
Kedves Kitti, most készült el a levesed, és csoda finom lett! Annyit változtattam rajta,hogy zöldborsót nem tettem bele,mert nem volt itthon, de így is nagyszer? :)
Örülök! :)
A gombócot szerintem elrontottam, nagyon lágy lett, szinte kifolyt a kezemb?l ahogy dobáltam be a levesbe, pedig sokkal több lisztet tettem bele. Milyen állagú legyen a nyers gombóc? Amúgy a leves nagyon fincsi, bár marhából készült, mert nem eszünk disznóhúst.
Én most csak a gombóc részét akartam használni a receptb?l. (A leves része improvizáció alapján készült.) Szóval a gombóc: SZÉTF?TT!! Anyukámmal konzultáltam telefonon, ? azt mondja, hogy a krumpli fajtája nem mindegy, lehet, hogy itt bukott nálam a dolog. Kedves Kitti! Te milyen krumplit használtál? Én olyan szép gombóckákat szeretnék f?zni, mint amilyen a képen van.
Szia manikola, nekem annak idejen anyukam tanitotta meg a krumplis gombocot. Mindig azt mondta, hogy uj krumplibol nem lehet. Meg kell varni, amig kihul a tortkrumpli es akkor lehet nekifogni a tesztanak. A meleg krumpli nagyon sok lisztet vesz fel, es akkor is nyulos marad. Egyebkent, amikor lusta vagyok es ilyesmi levest fozok, akkor elofordul, hogy veszek keszen vasarolhato gnoccit es azt fozom bele. Ugyanis az tulajdonkeppen az olaszok krumpli gomboca. :) Ja es tok szabalyos ki gombocok, en imadom.
Kedves Kitti! -Bocs., a krumpligombóchoz írnék néhány "tapasztalati trükköt", remélem nem haragszol. -nálam: 20 dkg krumpli, kb. 15 dkg liszt, 1 egész tojás, só, petr. zöld, -de, nem is ez a lényeg, hogy "sikeres", legyen a gombóc, hanem, szerintem, néhány "apró trükk".. -pl.: -a f?tt krumplit sz?r?ben! lesz?rni (nem csak leönteni a levét), a sz?r?t, utána, nem árt rátenni a f?z?edényre, amit, nem árt visszatenni, a már lezárt "gázég?re", (ha azon f?tt), - a lényeg, szerintem, hogy jól "leszáradjon" a krumpli, amit melegen, de nem forrón!, átnyomunk a krumplinyomón (ha van), ha nincs, próbáljuk jól összetörni, aztán megvárjuk, amíg kih?l! -aztán keverjük össze a többivel... -ezek után, (ha van) lisztezett gyúródeszkán, vagy lisztezett bármilyen felületen, kis maroknyi darabkákból, kb. mutatóujj vastagságú "kígyókat" próbáljunk "söndörgetni", ezeket, ott helyben próbáljuk éles késsel, max.!, 2 cm-es darabokra vagdosni... -(a nagyon "perverzek", egyenként, még "meggömbölgethetik" a tenyerükben?)... -a felvagdosott gombócokat érdemes! -egy, enyhén lisztezett tálcára áttenni, azon kicsit "rázogatni", és onnan, ahogy Kitti írja, a kész levesbe beledobálni. -(mindezt, lehet?leg, elég gyorsan kell csinálni, (jó ha van segítség), -mivel tapasztalataim szerint, a "tészta" egyre jobban lágyul, ---és így n? a "gürc" lehet?sége... -amúgy, szerintem, a "krumpligombóc", nagyon sok, - f?leg, tejszínes, tejfölös, "savanyított" ragulevesekben nagyon finom... -Még egyszer elnézést kérek Kittit?l, és mindenkit?l akinek ez "evidens", -én csak a magam "gürceib?l" kiindulva próbálok segíteni....-bocs. -
Köszönöm, nekem segítség volt a leírás és még ahhoz is kedvet kaptam így els? alkalommal, hogy "perverzkedve meggömbölgessem" a gombócokat :D A leves pedig nagyon-nagyon finom lett, Apukám is nagyon megdicsérte :)
Ez a recept krumpligombócostul úgy tökéletes ahogy van!!! Ez volt ma az Anyák nap-i levesünk, és minden Anyukának ízlett! Köszönöm, hogy még egy finomsággal b?víthettem tartalmas leves kollekciómat:))))
hát ez tuti finom elkészitem
Kedves Kitti! Koszonom ezt a kivalo receptet, elkeszitettem ma a levesedet, hat mennyei finom, zsuzsa.sulyoknak is koszonom a gombocos tippeket, tanacsod szerint megvartam mig kihul es lecsopog egy szuroben a krumpli leve, es majdnem hidegen gyurtam meg es hat hibatlan lett a gomboc. Egy szonak is szaz a vege, en mindenkinek bizalommal ajanlom ezt a levest, nagyszeruuuuu, szep napot :D
Köszönöm, elkészült, finom:) Évek óta gondolkoztam a próbán és meggy?zött a klassz fotód is.
Tegnap megcsináltam ebédre és nagyon fincsi lett. A gombócok valóban több lisztet "vettek fel", ill. én végül elhagytam a búzadarát, de nagyon jó állagúak lettek így is, valamint külön f?ztem ki ?ket nem a levesben. A gomba is elmaradt, mert nem mindenki szereti a családban viszont ment bele helyette kelbimbó és karalábé. Szerintem máskor is készíteni fogom. köszi a receptet.