Nosalty Logó

Nyírségi gombócleves Kittitől

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Országh Kitti
Nyírségi gombócleves Kittitől
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A krumpligombóchoz

Összesen 449 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A krumpligombóchoz

Összesen 2233 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A krumpligombóchoz

Összesen 61 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    25.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    821.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    410 mg
  • Nátrium
    142 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.7 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    605.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    381 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    68 micro
  • K vitamin:
    253 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    129 micro
  • Kolin:
    126 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    1007 micro
  • β-karotin
    3410 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2860 micro
Összesen 449 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    126.3 g

Zsír

  • Összesen
    104.1 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    534 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4105.4 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    172 mg
  • Kálcium
    699 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    429 mg
  • Foszfor
    2048 mg
  • Nátrium
    710 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    203.6 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    3027.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1905 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    337 mg
  • D vitamin:
    341 micro
  • K vitamin:
    1266 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    646 micro
  • Kolin:
    631 mg
  • Retinol - A vitamin:
    275 micro
  • α-karotin
    5035 micro
  • β-karotin
    17052 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    14298 micro
Összesen 2233 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    113.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    139 micro
  • β-karotin
    472 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    396 micro
Összesen 61 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A krumpligombóchoz

Elkészítés

A leveshez

  1. 1 db közepes fej vöröshagymát egészen apróra vágunk, és kevés zsíron megfonnyasztjuk. A hagymára rádobjuk az apró kockára vágott húst, egy kicsit pirítjuk, majd kb. 1,5 l vízzel felöntjük (beledobunk 1 db bio leveskockát, ha úgy érezzük, de anélkül is finom). Félpuhára pároljuk, és beletesszük a karikára vágott zöldséget, amikor ezek is félig puhára főttek, beletesszük a felszeletelt gombát és legvégül a zöldborsót.
  2. Amíg fő a hús és a zöldségek, elkészítjük a krumpligombócot.
  3. Ezt követően a két dl főzőtejszínt elkeverjük egy evőkanál liszttel, és óvatosan beleöntjük a levesbe, megfelelő mennyiségű vízzel hígítva. Szép lassan felfőzzük, amikor felfőtt, vizes kézzel apró gombócokat formálunk, és óvatosan belepottyantjuk a levesbe.
  4. Megfőzzük a gombócokat, amikor készen van, az egész lekapcsoljuk a tűzhelyet, és friss petrezselyemmel megszórjuk, és melegen tálaljuk.

A krumpligombóchoz

  1. Megfőzzük az előzőleg megtisztított, felkockázott krumplit, amikor puha, a főzőlevét leöntjük, és még melegen áttörjük.
  2. Ha kihűlt, adunk hozzá fél (vagy egy kicsi) felvert tojást, kb. két evőkanál lisztet (burgonyától függően ez lehet egy kicsit több is), egy evőkanál búzadarát, sót, borsot, aprított petrezselymet, és alaposan összekeverjük. Mire a gombócot összeállítjuk, addig a fazékban a hús és a zöldségek puhára főnek.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 162
  • 7 napos nézettség: 1394
  • Össznézettség: 251239
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 10.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Országh Kitti 34 recept

Nevéből adódóan a Nyírségből származik a leves, de a neten fellelhető kommentek, bejegyzések alapján itt, az ország keletibb részén is számos módon készítik, tulajdonképpen egységes elkészítési módot keresni fölösleges is. Mi így szeretjük!

Hozzászólások

Éva néni

Üdv, kedves Kitti. Megtetszett a levesed (én azok közé tartozom, akik MÉG nem ismerik), de mondd csak, az elkészítési javaslat 3. pontjánál -tól nem lépett be véletlenül egy "félrefordító" program?

Országh Kitti

Szia Évi néni, félrefordító program az nincs, mivel saját, családi recept, viszont két lépést tényleg felcseréltem feltöltéskor, javítottam, köszönöm!

Dézi

Elkészítem , kiváncsi vagyok a végeredményre:)

Anyirka

Kedves Kitti, most készült el a levesed, és csoda finom lett! Annyit változtattam rajta,hogy zöldborsót nem tettem bele,mert nem volt itthon, de így is nagyszer? :)

Országh Kitti

Örülök! :)

manikola

A gombócot szerintem elrontottam, nagyon lágy lett, szinte kifolyt a kezemb?l ahogy dobáltam be a levesbe, pedig sokkal több lisztet tettem bele. Milyen állagú legyen a nyers gombóc? Amúgy a leves nagyon fincsi, bár marhából készült, mert nem eszünk disznóhúst.

Csibella

Én most csak a gombóc részét akartam használni a receptb?l. (A leves része improvizáció alapján készült.) Szóval a gombóc: SZÉTF?TT!! Anyukámmal konzultáltam telefonon, ? azt mondja, hogy a krumpli fajtája nem mindegy, lehet, hogy itt bukott nálam a dolog. Kedves Kitti! Te milyen krumplit használtál? Én olyan szép gombóckákat szeretnék f?zni, mint amilyen a képen van.

Novak Kata

Szia manikola, nekem annak idejen anyukam tanitotta meg a krumplis gombocot. Mindig azt mondta, hogy uj krumplibol nem lehet. Meg kell varni, amig kihul a tortkrumpli es akkor lehet nekifogni a tesztanak. A meleg krumpli nagyon sok lisztet vesz fel, es akkor is nyulos marad. Egyebkent, amikor lusta vagyok es ilyesmi levest fozok, akkor elofordul, hogy veszek keszen vasarolhato gnoccit es azt fozom bele. Ugyanis az tulajdonkeppen az olaszok krumpli gomboca. :) Ja es tok szabalyos ki gombocok, en imadom.

zsuzsa.sulyok

Kedves Kitti! -Bocs., a krumpligombóchoz írnék néhány "tapasztalati trükköt", remélem nem haragszol. -nálam: 20 dkg krumpli, kb. 15 dkg liszt, 1 egész tojás, só, petr. zöld, -de, nem is ez a lényeg, hogy "sikeres", legyen a gombóc, hanem, szerintem, néhány "apró trükk".. -pl.: -a f?tt krumplit sz?r?ben! lesz?rni (nem csak leönteni a levét), a sz?r?t, utána, nem árt rátenni a f?z?edényre, amit, nem árt visszatenni, a már lezárt "gázég?re", (ha azon f?tt), - a lényeg, szerintem, hogy jól "leszáradjon" a krumpli, amit melegen, de nem forrón!, átnyomunk a krumplinyomón (ha van), ha nincs, próbáljuk jól összetörni, aztán megvárjuk, amíg kih?l! -aztán keverjük össze a többivel... -ezek után, (ha van) lisztezett gyúródeszkán, vagy lisztezett bármilyen felületen, kis maroknyi darabkákból, kb. mutatóujj vastagságú "kígyókat" próbáljunk "söndörgetni", ezeket, ott helyben próbáljuk éles késsel, max.!, 2 cm-es darabokra vagdosni... -(a nagyon "perverzek", egyenként, még "meggömbölgethetik" a tenyerükben?)... -a felvagdosott gombócokat érdemes! -egy, enyhén lisztezett tálcára áttenni, azon kicsit "rázogatni", és onnan, ahogy Kitti írja, a kész levesbe beledobálni. -(mindezt, lehet?leg, elég gyorsan kell csinálni, (jó ha van segítség), -mivel tapasztalataim szerint, a "tészta" egyre jobban lágyul, ---és így n? a "gürc" lehet?sége... -amúgy, szerintem, a "krumpligombóc", nagyon sok, - f?leg, tejszínes, tejfölös, "savanyított" ragulevesekben nagyon finom... -Még egyszer elnézést kérek Kittit?l, és mindenkit?l akinek ez "evidens", -én csak a magam "gürceib?l" kiindulva próbálok segíteni....-bocs. -

krumplihéj

Köszönöm, nekem segítség volt a leírás és még ahhoz is kedvet kaptam így els? alkalommal, hogy "perverzkedve meggömbölgessem" a gombócokat :D A leves pedig nagyon-nagyon finom lett, Apukám is nagyon megdicsérte :)

boju

Ez a recept krumpligombócostul úgy tökéletes ahogy van!!! Ez volt ma az Anyák nap-i levesünk, és minden Anyukának ízlett! Köszönöm, hogy még egy finomsággal b?víthettem tartalmas leves kollekciómat:))))

fekecs j

hát ez tuti finom elkészitem

Törölt felhasználó

Kedves Kitti! Koszonom ezt a kivalo receptet, elkeszitettem ma a levesedet, hat mennyei finom, zsuzsa.sulyoknak is koszonom a gombocos tippeket, tanacsod szerint megvartam mig kihul es lecsopog egy szuroben a krumpli leve, es majdnem hidegen gyurtam meg es hat hibatlan lett a gomboc. Egy szonak is szaz a vege, en mindenkinek bizalommal ajanlom ezt a levest, nagyszeruuuuu, szep napot :D

erika653

Köszönöm, elkészült, finom:) Évek óta gondolkoztam a próbán és meggy?zött a klassz fotód is.

n_Jucuska

Tegnap megcsináltam ebédre és nagyon fincsi lett. A gombócok valóban több lisztet "vettek fel", ill. én végül elhagytam a búzadarát, de nagyon jó állagúak lettek így is, valamint külön f?ztem ki ?ket nem a levesben. A gomba is elmaradt, mert nem mindenki szereti a családban viszont ment bele helyette kelbimbó és karalábé. Szerintem máskor is készíteni fogom. köszi a receptet.

Hozzávalók

A leveshez

A krumpligombóchoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek