r
Nosalty Logó

Nyírségi gombócleves Kittitől

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Országh Kitti
Nyírségi gombócleves Kittitől
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A krumpligombóchoz

Összesen 449 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A krumpligombóchoz

Összesen 2233 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A krumpligombóchoz

Összesen 61 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    25.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    821.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    410 mg
  • Nátrium
    142 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.7 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    605.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    381 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    68 micro
  • K vitamin:
    253 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    129 micro
  • Kolin:
    126 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    1007 micro
  • β-karotin
    3410 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2860 micro
Összesen 449 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    126.3 g

Zsír

  • Összesen
    104.1 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    534 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4105.4 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    172 mg
  • Kálcium
    699 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    429 mg
  • Foszfor
    2048 mg
  • Nátrium
    710 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    203.6 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    3027.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1905 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    337 mg
  • D vitamin:
    341 micro
  • K vitamin:
    1266 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    646 micro
  • Kolin:
    631 mg
  • Retinol - A vitamin:
    275 micro
  • α-karotin
    5035 micro
  • β-karotin
    17052 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    14298 micro
Összesen 2233 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    113.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    139 micro
  • β-karotin
    472 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    396 micro
Összesen 61 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A krumpligombóchoz

Elkészítés

A leveshez

  1. 1 db közepes fej vöröshagymát egészen apróra vágunk, és kevés zsíron megfonnyasztjuk. A hagymára rádobjuk az apró kockára vágott húst, egy kicsit pirítjuk, majd kb. 1,5 l vízzel felöntjük (beledobunk 1 db bio leveskockát, ha úgy érezzük, de anélkül is finom). Félpuhára pároljuk, és beletesszük a karikára vágott zöldséget, amikor ezek is félig puhára főttek, beletesszük a felszeletelt gombát és legvégül a zöldborsót.
  2. Amíg fő a hús és a zöldségek, elkészítjük a krumpligombócot.
  3. Ezt követően a két dl főzőtejszínt elkeverjük egy evőkanál liszttel, és óvatosan beleöntjük a levesbe, megfelelő mennyiségű vízzel hígítva. Szép lassan felfőzzük, amikor felfőtt, vizes kézzel apró gombócokat formálunk, és óvatosan belepottyantjuk a levesbe.
  4. Megfőzzük a gombócokat, amikor készen van, az egész lekapcsoljuk a tűzhelyet, és friss petrezselyemmel megszórjuk, és melegen tálaljuk.

A krumpligombóchoz

  1. Megfőzzük az előzőleg megtisztított, felkockázott krumplit, amikor puha, a főzőlevét leöntjük, és még melegen áttörjük.
  2. Ha kihűlt, adunk hozzá fél (vagy egy kicsi) felvert tojást, kb. két evőkanál lisztet (burgonyától függően ez lehet egy kicsit több is), egy evőkanál búzadarát, sót, borsot, aprított petrezselymet, és alaposan összekeverjük. Mire a gombócot összeállítjuk, addig a fazékban a hús és a zöldségek puhára főnek.
  • Receptkönyvben: 2530
  • Tegnapi nézettség: 19
  • 7 napos nézettség: 134
  • Össznézettség: 366349
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 10.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Országh Kitti 34 recept

Nevéből adódóan a Nyírségből származik a leves, de a neten fellelhető kommentek, bejegyzések alapján itt, az ország keletibb részén is számos módon készítik, tulajdonképpen egységes elkészítési módot keresni fölösleges is. Mi így szeretjük!

Hozzávalók

A leveshez

A krumpligombóchoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...